logo

451 HASTA MAHPUS HAYATINI KAYBETTİ

451 HASTA MAHPUS HAYATINI KAYBETTİ

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi’nin bilgi edinme talebini yanıtlayan Adalet Bakanlığı, hasta mahpus sayısının 841, hayatını kaybeden hasta mahpus sayısı 451 olduğunu açıkladı.

İŞTE CEZAEVLERİNDEKİ HASTA MAHPUSLAR GERÇEĞİ: 451 MAHPUS HAYATINI KAYBETTİ, 2.107’Sİ ÖLÜMÜ BEKLİYOR

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi’nin talebi üzerine, Adalet Bakanlığı, hasta mahpuslara ilişkin son verileri açıkladı. Son iki yılda ağır hastalığı nedeniyle ceza tehiri için başvuruda bulunan mahpus sayısını 171 olarak açıklayan Adalet Bakanlığı, ceza tehiri uygun görülen ancak henüz tahliye edilmeyen hasta mahpus sayısının ise 841 olduğunu belirtti. Cezaevlerinden tahliye edilemeden hayatını kaybeden hasta mahpus sayısı 451 olarak açıklanırken, 2013 yılından bu yana, hastalığına rağmen, toplum güvenliği gerekçesiyle tahliye edilmeyen 1 mahkûmun da hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Hapishanelerde ağır hastalığına rağmen, “toplum güvenliği” gerekçe gösterilerek tahliye edilmeyen 9 mahkûm daha bulunuyor.

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi’nin bilgi edinme talebini yanıtlayan Adalet Bakanlığı, hasta mahkûmlara ilişkin son verileri açıkladı. Çarpıcı rakamlara yer verilen Bakanlık kayıtları, hapishanelerdeki hasta mahpus gerçeğini gün yüzüne çıkardı.

Ağır hastalığı nedeniyle tahliye edilmeyi bekleyen mahkûm sayısındaki artışın dikkat çektiği Bakanlık kayıtlarına göre, 2017 yılı şubat ayı itibarıyla, Adli Tıp Kurumu raporuyla ağır ve sürekli hastalığı belgelenen mahpus sayısı; 31’i kadın, 810’u erkek olmak üzere, 841’e ulaştı.

Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla ceza infaz kurumları tarafından yapılan bildirimlere göre hastalığı sebebiyle tahliye edilmeyi bekleyenlerin 795’i hükümlü, 46’sı ise tutuklu. 2013’te 63 olan bu rakam, son 5 senede, ağır hastalık nedeniyle tahliye edilmeyi bekleyen hükümlü ve tutuklu sayısında, yüzde 1.235 oranında artış yaşandığını ortaya koyuyor.

HASTA MAHPUS SAYISI ARTIYOR

Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı veriler, hasta mahpus sayısının, tahliye edilmeyi bekleyenlerle sınırlı olmadığını ortaya koyuyor. Ceza İnfaz sisteminin kanayan yarası olan, hasta mahpuslara her geçen gün yenileri ekleniyor.

5275 sayılı Kanunun 16/6maddesi kapsamında hastalığı nedeniyle ceza tehir işlemleri için, yeni başvuruda bulunan hükümlü ve tutuklu sayısı, 2017 yılı şubat ayı itibarıyla 171’e ulaşmış durumda.

Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla ceza infaz kurumları tarafından yapılan bildirimlere göre sadece son 2 senede, hasta olduğunu beyan ederek, ceza tehiri için Adli Tıp Kurumuna başvuruda bulunan mahpus sayısı yüzde 149 oranında artış göstererek, 49’dan 122’ye yükseldi.

Hali hazırda, Adli Tıp Kurumunda ceza tehir işlemleri başlatılan 171 mahpusun, 132’si hükümlü, 39’u ise tutuklu. Söz konusu mahpusların, 6’sı kadın, 165’i ise erkek.

ÖLÜME MAHKÛM 1086 MAHPUS

Adalet Bakanlığı, her ne kadar, “ceza tehiri için, En az 3 hekim imzalı sağlık kurulu raporu düzenlenen tüm devlet veya üniversite hastanelerinin raporları kabul edilmektedir” açıklamasını yapsa da, Adli Tıp Kurumu tarafından ceza tehiri için uygun görülmeyen raporların sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Son 5 senede ceza tehiri için tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden, ağır hastalıklarına ilişkin rapor almalarına karşın, talepleri Adli Tıp Kurumu tarafından uygun bulunmayan mahpus sayısı korkutucu boyutlara ulaşmış durumda.

Adalet Bakanlığı’nın hasta mahpuslara ilişkin paylaşmış olduğu veriler, hapishanelerde ölümü bekleyen bin 86 kişi olduğunu ortaya koyuyor.

Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla,  ceza infaz kurumları tarafından yapılan bildirimlere göre sadece 2017 yılının ilk iki ayında, ceza tehiri Adli Tıp Kurumunca uygun görülmeyen hükümlü ve tutuklu sayısı 69 oldu.

Başka bir deyişle, bin 86 mahpus adeta ölümü bekliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ