logo

6.Çörekçiler Köyü Mevlit ve Şenliği Gerçekleşti

6.Çörekçiler Köyü Mevlit ve Şenliği Gerçekleşti

koy festival_Çörekçiler Köyü Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği, Çörekçiler Köyü Muhtarlığı ile köylülerin işbirliği ile gelenekselleşen 6 Çörekçiler Köyü Festivali düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kuruluşunun 25. Yılında, Kamil Tekne başkanlığındaki Çörekçiler Köyü Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği, Çörekçiler Köyü Muhtarı Ahmet Koca ile köylülerin işbirliğiyle gelenekselleşen 6 Çörekçiler Köyü Mevlit Yemeği ve şenliği gerçekleştirildi.

6. sı düzenlenen Çörekçiler Köyü Şöleni’nde yaptığı konuşmaya, “Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım… diyerek sözlerime başlamak isterdim.”diye sitayişle söze başlayıp, derneğin kuruluşunda emeği geçen dernek kurucuları ile köyün gelişmesine katkı verenlere minnet duygularını ifade ile teşekkür ederek başlayan dernek başkanı Kamil Tekne; derneğin faaliyetleri hakkında verdiği kısa bilgi ve yapacakları işlerin özeti sonrasında, sözü köy muhtarı Ahmet Kocaya bıraktı.

Protokolü selamlayarak sözlerine başlayan Çörekçiler Köyü Muhtarı Ahmet Koca; “Geleneksel hale gelen köyümüzün 6. festivaline hoş geldiniz.”diye bütün katılımcıları selamladı. Festivalin hedefinin dışarıdaki köylüleri senede bir defa da olsa bir araya getirip hasret gidermek olduğuna dikkat çeken Muhtar Ahmet Koca, çocuklar ve gençlerin birbiri ile tanışıp kaynaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Festivalin bir başka amacının da köyün gelişmesi, daha modern bir hale gelemsi için ilgili kurum ve kuruluş yöneticilerine seslerini duyurmak olduğuna dikkat çeken köy muhtarı Ahmet Koca, düzenlenen etkinliklerin bu amaca hizmet ettiğini söyledi. Derneğin kuruluşunun 25. Yılında faaliyete geçen Kadınlar Kolu ve Gençlik Kolu’nun köye yeni güç olarak katkı vereceğini ifade etti.

Çörekçi Baba adına okunan Mevlid-i Şerif sonrası Mevlid Yemeği’nin verileceği günün sabahı, rüyasındaki Çörekçi Baba adına kurban kesme telkini üzerine; Kahraman Maraş’tan gelerek kurbanını kesen vatandaşın kurbanının mevlit yemeğine kısmet olmasının ilahi bir durum olduğunu ifade Çörekçiler Köyü Muhtarı Ahmet Koca; “Köyümüzde yaşamış olan bu zatın kıymetini bilmeliyiz.”diyerek köye adını veren Çörekçi Baba’nın değerli bir zat olduğunu ifade ederken; hala olayın etkisinde olduğunu ve duygulanarak ağladığını ifade etti.

Çeşitli dönemlerde köye maddi manevi katkı veren işadamları müteşebbis ve köylülerine teşekkür eden Çörekçiler Köyü Muhtarı Ahmet Koca, katılımcıların Ramazan Bayramı’nı kutlayarak sözlerini tamamladı.

Eşi Ali Kale’nin önerisi ile adını aldığı Çörekçi Baba adını yaşatmak için, başkanı olduğu İstanbul’daki derneğin Kadınlar Kolu’nu harekete geçirdiğini ifade eden Türkan Kale; köydeki diğer kadınların da desteği ile kadınlar kolu görevlisi arkadaşlarının yaptığı çörekleri Çörekçi Baba için okunan Mevlit sonrasında köydeki her iki camide dağıtıldığını söyledi.

“Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennem ateşinden kurtuluş olan Ramazan ayının mükafatı olan Ramazan Bayaramı’nızı kutluyorum.”diyerek sözlerine başlayan İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vahap Yartaş, “Sizler ve tüm İslam aleminin duaları sonucu ağız tadı ile bundan sonraki bayramlara ulaşmayı diliyorum. Bayramınızı tebrik ediyorum.”dedi.

“Başkan Kamil Tekne ve muhtar Ahmet Koca’dan kendisinin Çörekçiler Köyü’ne kaydının yapılmasını istediğine dikkat çeken Vahap Yartaş; Çörekçiler’i köy olarak görmediğini, belde havası olduğunu ifade etti. Derneğin kadın ve gençlik kollarını oluşturarak örnek olduğunu söyleyen Yartaş, federasyon olarak bu oluşumları her zaman destekleyeceklerini söyledi.

Rüyasında Çörekçi Baba’ya kurban kesmesi telkini ile gelen bir K.Maraşlı vatandaşın hikayesini Muhatar Ahmet Koca’dan dinleyince çok duygulandığını ifade eden Vahap Yartaş; “Bu topraklarda yaşanmaz da ne olur? Bu topraklarda muhabbet olmaz da ne olur? Bu topraklarda maneviyat olmaz da ne olur?”diye sordu.

Ramazan Bayramı ve şöleni kutlayarak sözlerine başlayan Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin, birlik beraberlik adına düzenlenen festival ve etkinliklerin önemine dikkat çekerek; bu tür organizasyonları düzenlemekte çok geç kalındığını vurguladı. Diğer bölgelerin örgütlenme çalışmalarının çok öncelerden başladığını, birlik ve beraberliklerini sağlayarak, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde öğrencilerini okuttuklarını İfade eden Başkan Cevdet Çetin; bu gün çalışmaların hızlandığını, Ilgaz’da bu gün 20’nin üzerinde etkinlik olduğunu; Ankara’dan, İstanbul’dan ve diğer bölgelerden gelen insanların tanışıp kaynaştığını ve aralarında işbirliğini başlattıklarını söyledi.

Katılımcıların Ramazan Bayramı’nı kutlayan 22. Dönem Çankırı milletvekil Tevfik Akbak, Çörekçiler köyü mensuplarının hiçbir resmi davet almadan “Sılayı Rahim” yaptığını, büyüklerini ziyaret ettiğini ve mezarlıktaki geçmişlerini ziyaret ettiğini ifade ederek; festivali düzenleyen dernek başkanı ve muhtara teşekkür etti. Çörekçilerin sıkıntısını kendisine dert eden dernek yönetiminin desteklenmesi gerektiğine ifade eden Tevfik Akbak; hak ettiğimiz yerde olmak için bunun gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul Çörekçiler Köyü Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Kamil Tekne ve Çörekçiler Köyü Muhtarı Ahmet Koca’nın ev sahipliğinde gerçekleşen festivale; 22. dönem milletvekil Tevfik Akbak, Ilgaz Belediye Başkanı Cevdet Çetin, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vahap Yartaş, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Zekeriya Açıkgöz, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ilgaz Dernekleri Birliği Başkanı Mehmet Altıntop, İl Genel Meclisi Üyesi, çeşitli dernek başkan ve yöneticileri, civar köylüler ile birlikte çok sayıda Çörekçiler sakini katıldı.

Çeşitli animasyon oyun ve gösterilerin gerçekleştiği etkinlikte, yerel sanatçının söylediği türküler ile oyunlar oynandıktan sonra yapılan mezat ile satılan koyun, saat ve hediyelik eşya satışı ile dernek ve köye gelir kaynağı sağlandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ