logo

Bilinen En Zehirli Bitkilerden Baldıran Otu Zehirlenmesine Dikkat!

Bilinen En Zehirli Bitkilerden Baldıran Otu Zehirlenmesine Dikkat!

Bilinen en etkili bitkisel zehirler arasında yer alan “Baldıran Zehiri”, baldıran özsuyu içmeye mahkum edilen ünlü Yunan filozofu Sokrates’in ölümü ile sonlandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Baldıran özsuyu içmeye mahkum edilerek cezalandırılan Sokrates’in, zehiri içtikten sonra vücudunda meydana gelen değişmeleri de ölünceye kadar kaleme aldığı bilinmektedir.

Baldıran Otu yurdumuzda gölge ve nemli yerlerde yetişen, Ağuotu olarak da tanınan; Conium maculatum, Ciques, Hemlock adı ile bilim literatüründe yer alıyor.

“BALDIRAN OTU” GÖLGE VE NEMLİ YERLERDE YETİŞİYOR

Gölge ve nemli yerlerde yetişen Baldıran otu yurdun farklı bölgelerinde; Ağı otu, Ağu otu, Hırhındilik Körek, Şemsiye otu, Yılan otu olarak da bilinir.

Yaprakları 24 çift kanat yapraktan oluşur ve uçta tek yaprak bulunan Baldıran Otunda her kanat yaprakta ayrıca 24 adet yaprakçıktan meydana gelir ve sonda bir tek yaprakçık bulunur. Çiçekleri oldukça küçük olup, beş adet beyaz taç yapraktan oluşur.

TIBBİ BİTKİLER ARASINDA YER ALIYOR

Yurdumuzun bazı bölgelerinde Ağuotu olarak bilinen güçlü zehir yapısı ile Tıbbi bitkiler arasında yer alan, Baldıran Otu maydanozgillerden; nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir. Yaprakları büyük; gövdesi kalındır. Saplarının alt kısmı erguvani renktedir.

“BALDIRAN OTU” YURDUMUZUN NEREDEYSE TAMAMINDA YETİŞİYOR

“Baldıran Otu” yurdumuzun neredeyse tamamında, ağırlıklı olarak;  Gaziantep, İstanbul, Iğdır, Ardahan, Hakkari, Karabük, Ankara, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Erzincan, İçel, Kütahya, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Bayburt yetişir. Gölgeli-rutubetli yerlerde, tarihi kalıntılarda, yol ve su kenarlarında, özellikle de Akdeniz ikliminin hakim olduğu sahil şehirlerinde sık rastlanır.

İKİ ÇEŞİT VAR: “BÜYÜK BALDIRAN” VE “KÜÇÜK BALDIRAN”

Baldıran Otu haziran aylarında beyaz çiçekler açar, çiçekleri yayvan ve küçüktür. Kötü bir kokusu olan zehirli bir bitkidir. “Büyük baldıran” ve “Küçük baldıran” olmak üzere 2 çeşidi vardır. Hekimlikte “Büyük baldıran” olan cinsi kullanılır.

Bileşiminde Conin, conicein, conhydrin, koniin, koniselin, metilkoniin, konhidrin, elma asidi, eterik yağ gibi maddeler barındırıyor.

DİKKAT UZMAN KONTROLÜ OLMADAN KULLANILMAZ

Harici olarak çok zehirli olduğu için uzman ya da hekim kontrolü dışında kullanılmaz. Zehirlenme belirtileri görülünce zaman kaybetmeden sağlık kurumuna baş vurulmalıdır.

Koyun ve keçinin bir miktar daha dayanıklı olmakla birlikte az miktarda bile tüketen büyük ve küçükbaş hayvanları da zehirleyebiliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ