logo

BM 75. Genel Kurul Başkanlığı Türkiye’den Volkan Bozkır Seçildi

BM 75. Genel Kurul Başkanlığı Türkiye’den Volkan Bozkır Seçildi

BM (Birleşmiş Milletler) 75. Genel Kurul Başkanlığına Türkiye’nin adayı eski AB Bakanı ve Başmüzakereci, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır seçildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Tek aday olarak geren Volkan Bozkır, yapılan seçimle Birleşmiş Milletler tarihinde Türkiye’den BM Genel Kurul Başkanlığına seçilen ilk isim oldu.

BM) 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Volkan Bozkır Cumhurbaşkanı DErdoğan, Dış İşleri bakanı Çavuşoğlu’nun da aralarında olduğu siyasiler, diplomatik çevreler ve devlet adamları tarafından iletilen mesajlarla tebrik ediliyor.

Birleşmiş Milletler( BM) 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Volkan Bozkır, 15 Eylül’de görevi BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande’den devralacak ve 2021 Eylül ayına kadar bu görevi sürdürecek.

BM 75. GK BAŞKANLIĞINA ÜYE ÜLKELERİN EZİCİ ÇOĞUNLUĞUYLA SEÇİLDİ

Birleşmiş Milletler( BM) 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Volkan Bozkır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“BM 75. Genel Kurul Başkanlığına, üye ülkelerin ezici çoğunluğu ile seçilmiş bulunmaktayım. Kuruluşunun 75. yılında, içinde bulunduğumuz zor şartlarda, BM’nin en üst karar organının yönetimini üstlenecek ilk TC vatandaşı olmaktan, ülkem, milletim ve şahsım adına gurur duyuyorum.”

“ADAY GÖSTEREN CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR”

“Bu tarihi göreve beni aday gösteren Sn Cumhurbaşkanımıza @RTErdogan ve Sn Dışişleri Bakanımıza  @MevlutCavusoglu, bana olan güven ve teveccühlerinden dolayı müteşekkirim. Ayrıca, bu sürecin her aşamasında bana güçlü destek veren Dışişleri Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum.”

BM GENEL KURULU’NDA ZORLU DÖNEMDE, LİDERLİK GÖREVİNİ ÜSTLENDİ

“Bu zorlu dönemde, liderlik görevini üstlenerek, BM Genel Kurulu’nun sorumluluklarını etkin biçimde yerine getirmeye devam etmesine; çoktaraflılık ve uluslararası işbirliği temelinde, küresel sorunlara ve bunların çözüm yollarına dair kararlar alınmasına gayret edeceğim.”

BM 75. GENEL KURUL BAŞKANI VOLKAN BOZKIR KİMDİR?

22 Kasım 1950’de doğumlu olan Volkan Bozkır, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği eski Bakanı ve Başmüzakerecisi, İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı.

Volkan Bozkır’ın babasının adı Fethi, annesinin adı ise Sevgi’dir. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur.

1972 yılında girdiği Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, 1987-1989 yılları arasında dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın Dışişleri Danışmanlığını, 1989-1992 yılları arasında New York Başkonsolosluğu görevini ve 1992-1996 yılları arasında Dönemin Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in Özel Kalem Müdürlüğü ve Dışişleri Başdanışmanlığı görevlerini yürüttü.

1996-2000 yılları arasında Bükreş Büyükelçiliği, 2000-2003 yılları arasında Avrupa Birliği Siyasi İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı, 2003-2005 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcılığı ve 2005-2009 yılları arasında Büyükelçi unvanıyla Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde bulundu.

2009 yılında başladığı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği görevinden Mart 2011 tarihinde istifa ederek 2011 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı oldu. Seçimle sonucunda XXIV. dönem İstanbul Milletvekili seçildi.

Temmuz 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığı’na, Nisan 2014 yılında da Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığına seçildi. 29 Ağustos 2014 tarihinde Avrupa Birliği Bakanı olarak atandı.

17 Haziran 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı seçilmiştir ve görevi 15 Eylül’de devralacağı planlanmaktadır.

75. Genel Kurul Başkan seçilen Volkan Bozkır İngilizce ve Fransızca bilen Bozkır Nazlı Bozkır ile evlidir ve 2 çocuk babasıdır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ