Son Dakika
İstanbul Planlama Ajansı İPA İstanbul tarafından yapılan araştırmaya göre 2018 – 2022 yıllarında 2 milyon 182 bin İstanbullu başka şehirlere göç etti.
Recep Kenan/itvhaber.com
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İPA İstanbul tarafından yapılan araştırmayla 2018 – 2022 yıllarında 2 milyon 182 bin vatandaşımız İstanbul’dan başka şehirlere göç ettiğinin ortaya çıktığını kaydetti.
2 MİLYON 182 BİN İSTANBULLUNUN BAŞKA ŞEHİRLERE GÖÇ ETTİ
Asgari ücretin kirayı karşılama oranı yüzde 85’e düştüğüne dikkat çekilen İstanbul Planlama Ajansı araştırmasında, kira artışına bağlı olarak barınma ve geçim güçlüğü çeken 2 milyon 182 bin İstanbullunun başka şehirlere göç ettiği belirlendi.
Şehir Plancısı da olan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İPA İstanbul araştırmasını “2018 – 2022 yıllarında 2 milyon 182 bin vatandaşımız İstanbul’dan başka şehirlere göç etti. Göç eden her 5 vatandaşımızdan 1’inin göç etme nedeni; “daha iyi konut ve yaşam olanakları”na kavuşmak.” İfadeleri ile paylaştı.
ASGARİ ÜCRETİN KİRAYI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 85
İstanbul’da son 5 yılda ilk ilanlarda konut kira bedeli yüzde 843 oranında arttı. Ortalama kira bedeli 13.300 liraya yaklaştı. Asgari ücretin kirayı karşılama oranı yüzde 85’e düştü.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe tarafından paylaşılan İstanbul Planlama Ajansı İPA İstanbul araştırmasından ayrıntılar;
@ipaistanbul araştırmasına göre emekli maaşı ortalama kiranın yalnız yüzde 40’ını karşılayabiliyor.İlk ilanlarda aylık kira artışı yüzde 4’ü aşmış durumda. İngiltere’de konut fiyatları yüzde 3,1, Almanya’da yüzde 1 düşerken, Amerika’da sadece yüzde 0,7, Fransa’da 2,7 artarken, bizde her ay konut fiyatı yüzde 4 düzeyinde artıyor.
SABİT GELİRLİLERİN İSTANBUL’DA BARINMA OLANAĞI GİTTİKÇE AZALIYOR
Sonuçta: İlk işe girenlerin, asgari ücretlilerin, emeklilerin gelirleriyle İstanbul’da barınma olanağı gittikçe azalıyor. Konut ve yaşam giderlerindeki yükselen artış vatandaşlarımızın sahip olduğu mülkleri satmasına ve mülksüzleşmesine neden oluyor.
KONUT SAHİPLİĞİ ORANI YÜZDE 73’DEN YÜZDE 56’YA GERİLEDİ
2002 – 2022 döneminde konut sahipliği oranı yüzde 73’den yüzde 56’ya geriledi. Çalışanlar, emekçiler, emekliler İstanbul’dan göç etmek zorunda kalırken, yabancılar vatandaşlarımızın mülklerini alıyor ya da yüksek gelir grupları ikinci, üçüncü konutlarını alıyor.
İSTANBUL İSTİHDAM AÇISINDAN SIKINTIYA GİRECEK
Yakın zamanda bir çok sektörde çalışanların gelirleri barınma masraflarını karşılayamayacağı için çalışanlar başka şehirlere göç edecekler. İstanbul’daki bir çok sektör istihdam açısından sıkıntıya girecek.
DÜZENSİZ VE KAÇAK GÖÇMENLER DEVREYE GİRECEK
Düzensiz ve kaçak göçmenler burada devreye girecek ve bir çok sektör kendi vatandaşlarımızın çalışmadığı bir düzene geçecek.
İSTANBULLU BARINMA İMKANINI KAYBEDECEK, SOKAKTA YAŞAYACAK
Göçecek yeri olmayanlar, yaşlılar, emekliler İstanbul’da barınma imkanını kaybedecek ve sokakta yaşamlarını sürdürmek zorunda kalacak.
BÜYÜK BİR İNSANİ KRİZ KAPIMIZDA BEKLİYOR
Büyük bir insani kriz kapımızda bekliyor. Peki ne yapılması lazım? Anayasa’nın 57’inci maddesinde konut hakkı belirtilmiştir. Devletin bu maddede belirtilen görevi acilen yerine getirmesi gerekir. Tam 11 maddelik önerimiz var.
BUĞRA GÖKÇE “11 MADDELİK ÖNERİMİZ VAR”
BENZER HABERLER