logo

Çankırı Vakfı, Türk Dünyasının Bilgesi Tonyukuk’u Andı

Çankırı Vakfı, Türk Dünyasının Bilgesi Tonyukuk’u Andı

Kaptan Mustafa Can başkanlığındaki Çankırı Vakfı yönetimi, UNESCO’nun programınki, Türk kültürünün kaynaklarından “Orhun Anıtı”nı Türk Dünyasına miras bırakan Bilge Tonyukuk’u andı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çankırı Vakıfı Başkanı Kaptan Mustafa Can’ın sahip olduğu Trasbospor Denizcilik’in sponsorluğunda Vakıf Yöneticisi Ömer Bezci’nin öncülüğünde UNESCO tarafından ilan edilen 2020 Bilge Tonyukuk Anma Yılı programı kapsamında Çankırı Vakfı tarafından Şilşi Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bilge Tonyukuk Anma Programı 16 Türk devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti sancaklarının o devleti temsil eden kıyafeti giymiş öğrencilerin salona girişi ile başladı.

Kaptan Mustafa Can başkanlığındaki Çankırı Vakfı yönetimi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bilge Tonyukuk Anma Programı’na Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, İyi Parti Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Ak PArti Çankırı Milletvekili Salim Çivitçi, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeynettin Aydın, 24 dönem İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Çankırı STK yöneticileri, Çankırılılar ve davetliler katıldı.

Recep Kenan paylaştı: 23 Şubat 2020 Pazar

Programın açılışında konuşan Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Mustafa Can, Çankırı Vakfı olarak Türk kültürüne verdikleri önemi vurguladığı konuşmasında; günün anlam ve önemi ile bu tarz programları düzenlemeye devam edileceğini kaydetti.

TÜRK – HUN KURULTAYINA BU SENE 50 KİŞİ

ÇANKIRI VAKFI ŞİŞLİ PROGRAM

Recep Kenan paylaştı: 23 Şubat 2020 Pazar

Çankırı Vakfı Başkanı Kaptan Mustafa Can, konuşmasında, “Göreve geldiğim 2 sene öncesinden bu güne kadar, yönetim kurulumla ve değerli hocalarımla sürekli hatırlatmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz yeri asla unutmadık. Gençlerimize törelerimizi öğretmeye çalışıyoruz. Macaristan’da düzenlenen Türk – Hun kurultayına ilk sene 20 talebe yolladık. 2 senede bir olan Türk – Hun kurultayına bu sene 50 kişilik bir otobüs yollayacağız. Aileleri ile gidersek çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Dönüş yolunda da Atatürk’ün doğduğu eve uğrayacağız.” İfadelerine yer verdi.

TÜRK İSMİNİN GEÇTİĞİ METİNİN YER ALDIĞI ANITLARDIR

UNESCO’nun Bilge Tonyukuk yılı ilan ettiğini kaydeden Çankırı Vakfı Başkanı Mustafa Can,  “Bilge Tonyukuk anma günü olarak bunu niye daha önce yapmadık? Sorusunu kendisine sorduğunu ifade ederek; “Neden önemlidir vezir Tonyukuk: 1- Türk kültür tarihinin bu gün için bilinen ilk yazılı belgeleridir. 2- Türklerin en eski yazılı ürünüdür. 720 – 38 yıllarını kapsar. Türk tarihini, yaşama biçimini, dünyaya bakış açısını ortaya koyar. Türk tarihi, dil ve edebiyatını ilk edebi abideleridir. Türk dili üzerinde çalışan alimler için hazinden bile değerli kaynaktır. Türk adının, Türk isminin geçtiği metinin yer aldığı anıtlardır. Türk kültürünün yazılı belgesidir. Umarım Bilge Vezir Tonyukuk hak ettiği gibi anılır Türk dünyası tarafından.” Dedi.

KIRGIZİSTAN DANS GRUBU NARİSTA KIZGILDAK GÖSTERİSİ ve KOPUZLA YEREL MÜZİK

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı mezunlarından Çağlayan Tunca da Hüseyin Nihal Atsız’ın Davetiye şiirini okunmasıyla devam eden Çankırı Vakfı Bilge Tonyukuk Anma Programı, Kırgızistan dans grubu Narista Kızgıldak’ın gösterileri ve kopuzla yerel müziklerinin örmeklerinden şarkı seslendiren Kırgız genç kızın performansı izleyicilerini beğeni ve ilgisini çekti.

Çankırı Vakfı gençlik kolları üyeleri Yüsra Keleş, Rumeysa Tezcan, Cemile Nur Mermi ve Asuman Şakar Tonyukuk’un yaşamı, bölgesel, siyasal ve sosyal bilgileri yer aldığı sunum gerçekleştirdiler.

Sunumlardan sonra verilen arada Türkmen pilavı ve özel çamçak takımlarında Kırgızistan’dan gelen kımız ikramı yapıldı.

Kırgız gençleri tarafından salondaki davetlilere ve protokol üyelerine özel çamçak takımlarında ve yerel seremoni ile kımız sunumu yapıldı.

Programın ikinci yarısında Doç. Dr. Kürşat Yıldırım, Prof.Dr.İlyas Topsakal ve Prof. Dr. Ahmet Taşağıl tarafından gerçekleştirilen sunumlarla Bilge Tonyukuk hakkında ve dönemi ile ilgili ayrıntılı bilgi aktarıldı.

Türk Dünyası müziği ile ilgili araştırmaları bulunan, Türk Dünyası’nın en önemli ses sanatçılarından Bünyamin Aksungur da sesi ve sözüyle Orta Asya esintilerini programa taşıdı. Bünyamin Aksungurla beraber, Doğu Türkistanlı halk ozanı Abdurrahman Heyit’in de öğrencisi Hayrunnisa Yenilmez de sesiyle performansıyla programa renk katan konuklar arasında yer aldı.

Çapan giydirme töreni ve misafirlere Çankırı tuzundan Tonyukuk anıtı şeklinde tasarlanan plaket takdimiyle sona eren Çankırı Vakfı programında, lobideki Orhun Anıtları konulu sergi de konuklar tarafından ilgi ile incelendi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ