logo

CHP’Lİ ÖĞÜT’TEN GÜNDEM DEĞİŞTİRECEK SORU ÖNERGESİ

CHP’Lİ ÖĞÜT’TEN GÜNDEM DEĞİŞTİRECEK SORU ÖNERGESİ

kadir_11CHP’li Kadir Öğüt’ün Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde yer alan, özel hayatın gizliliği ile ilgili bilgiler tüm tartışmaları gölgede bırakacak cinsten.

Recep Kenan/Ataşehir

CHP’Lİ ÖĞÜT’TEN GÜNDEM DEĞİŞTİRECEK SORU ÖNERGESİ

Özel hayatın gizliliği ile ilgili tartışmalar her zaman Türkiye’nin ilk sıralarında. Ancak bu kez CHP’li Öğüt’ün Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde yer alan bilgiler tüm bu tartışmaları gölgede bırakacak cinsten.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, pazar payının yaklaşık yüzde 90’ına sahip olan internet servis sağlayıcısı TTNet’in tüm kullanıcılarını takip ettiği ve bilgilerini kayıt altına aldığı iddialarını Bakan Yıldırım’a sordu. Soruların kaynağı ise Toronto Üniversitesi bünyesinde kurulan Citizen Lab isimli araştırma kuruluşunun ilgili raporu…

Rapora göre, gözetleme, sansür ve filtreme kapasitesine sahip “Blue Coat” araçları dünya genelinde birçok ülkede filtreleme amaçlı kullanılıyor. Blue Coat sistem araçlarından biri olan “PacketShaper” adlı ürünün ise ülkemizde TTNet tarafından kullanıldığı raporda belirtiliyor. Söz konusu sistemin sadece filtreleme amaçlı olmadığı, “WebPulse” isimle bir istihbarat hizmetiyle entegre çalıştığı da raporda yer alan bilgiler arasında. Bir başka deyişle, “PacketShaper” sistemi sadece zararlı sitelere girmeyi önlemekle kalmıyor kullanıcılarının tüm bilgilerine erişebiliyor. TTNet’in bu sistemi kullandığı dikkate alındığında, kurum abonesi olan tüm müşterilerinin kişisel bilgilerini, e-postalarını vs takip ve kayıt ediyor.

CHP’li Öğüt de bu bilgiler ışığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

1) 5651 sayılı yasa gereği internet servis sağlayıcılarının çeşitli filtre uygulamaları kullanmaları gerektiği bilinmektedir. Hangi servis sağlayıcısının hangi filtreleme programını kullandığı bakanlığınızca bilinmekte midir; bu sistemlerin seçimi bakanlığının onayından geçmekte midir?

2) Mısır, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler dahi sadece filtreleme özelliği olan “ProxySG” sistemini kullanmaktayken Türkiye’de TTNet neden bu sistem yerine istihbarat ve fişleme amaçlı kullanılan ” PacketShaper” adlı ürünü kullanmaktadır?

2) TTNet’in kullandığı sistemin kullanıcıların tüm bilgilerine ulaşıp takip edebildiği dikkate alındığında söz konusu durum, anayasal bir hak olan özel yaşamın gizliliğinin ihlali değil midir?

3) TTNet’in Türk Telekom’un bir yan kuruluşu olduğu, Türk Telekom’un da çoğunluk hissesinin İsrailli Oger firmasına ait olduğu göz önünde bulundurulduğunda, TTNet servis sağlayıcısını kullanan herkesin kişisel bilgileri yabancı ülkelerin elinde değil midir?

4) TBMM’nin kullandığı servis sağlayıcısının da Türk Telekom bağlantılı olduğu göz önünde bulundurulduğun da aynı durum vekiller ve Meclis personeli için de geçerli değil midir?

5) Türkiye’de TTNet abonesi kaç kamu kurum ve kuruluşu vardır; ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri, Mit Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi güvenlik birimleri de TTNet abonesi midir?

Bakandan gelecek cevap çok önemli zira iddialar doğru ise sadece vatandaşların değil, Mit, EGM VE TSK gibi Türkiye’nin ana güvenlik kurumlarının bilgilerinin de yabancı ellerde olduğunu söylemek yersiz olmaz…

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ