logo

ÇOCUKLAR SAVUNAMA GÖREV YETİŞKİNLER VE DEVLETİN

ÇOCUKLAR SAVUNAMA GÖREV YETİŞKİNLER VE DEVLETİN

tukhoder_basin-0TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Ataşehir Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla “Çocuk İstismarcıları Koruma Yasası” olarak bilinen düzenlemeye tepki gösterdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Ataşehir Şubesi Ataşehir’de yaptığı basın açıklamasıyla, kamuoyunda “Çocuk İstismarcıları Koruma Yasası” olarak anılan ve küçük yaşta tecavüze uğrayanların tecavüzcüsüyle evlenmesi durumunda cezai durumun ortadan kalkmasını öngören teklifini protesto etti.

İçerenköy Yeniyol’da yapılan basın açıklamasında; “Evrensel Çocuk Hakları” tarafı devletlerden olan Türkiye’nin, çocukların her türlü ihmal, istismar ve şiddet karşısında tüm yasal, idari, toplumsal ve eğitsel önlemleri eksiksiz almakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.

Uluslararası Sözleşmelerde ve Çocuk Hakları Sözleşmesinde 18 yaşından küçüklerin çocuk olduğunun kabul gördüğünün altının çizildiği açıklamada, ülkemizde durum içler acısı olduğu ifade edilerek; “Çocuk gelinler, çocuk istismarları, çocuk tecavüzleri ile her gün karşılaşmaktayız. Daha endişe verici olanda faillerin kendilerini bazı sıfat mevki ve kisvelerin arkasına gizleyerek saklamalarıdır. Çocuklar kendilerini savunabilecek durumda olmadıklarından görev yetişkinlere ve devlete düşmektedir” denilerek devletin görevleri hatırlatıldı.

TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Ataşehir Şubesi tarafından kamuoyunun dikkatini çekmek üzere yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

17 Kasım 2016 Perşembe günü TBMM Genel Kurulunda görüşülen “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na Hükümet üyesi bir grup milletvekilinin verdiği önerge teklifi ile “Geçici 1 Maddesine Eklenen Fıkra Da Şöyle Denilmektedir”;

Cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başka bir neden olmaksızın 16.11.2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, koşullara bakılmaksızın Hükmün Açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Tarihe 5 AKP vekili tarafından verildiği yazılacak olan ve açıkça Adalet Bakanlığınca desteklenen değişiklik önerisi toplumun genelinde Cinsel İstismar faillerini kurtarmak amacını taşıdığı kanısını oluşturmaktadır.

Bu “yasanın geleceğe yönelik işletilmeyeceği” belirtilse bile birçok olası “taciz veya tecavüzü özendirebilir”. Bu tasarı ile “çocuk tecavüzlerine evlilik kılıfı altında meşruluk kazandırılmak” istenmektedir. Kamuoyunu etkilemek için de, rızaya dayalı istismarın bu tasarı kapsamında olduğu, rıza olmayan istismarların bu tasarı dışında olduğu iddia edilmektedir.

18 yaştan küçük bir çocuğun cinsel istismara rızam var demesi mümkün değildir. Ayrıca istismara uğrayan çocuğun rızası neye göre tespit edilecektir? İlişkiye çocuğun ses çıkarmaması, ailesinin çevresinin baskısı, hayal dünyası, failin gücünden etkilenmesi karşısında nasıl rızadan bahsedilecektir?

Halbuki 18 yaş altında yapılan bütün evlilikler ruhsal istismardır, bir çocuğun iradesinden/rızasından bahsedilemez. Ayrıca çocuklar cinsel istismarı tanımayabilir, sonuçlarını öngörmeyebilir, dolayısıyla kendini koruyamaz.

Darp edilmeden, cebir ve tehdit olmadan da istismara uğrayabilir. Hileleri anlayamaz. İstismar her durumda örseleyicidir. Peki, “Erkek çocuklarını ne yapacağız”.

Düzenlemede dikkat çekici bir diğer konuda örnek vermek gerekirse; suçun faili maddi olanaklarını kullanarak mağdur ve ailesine para vermek sureti ile evlilik yapar ve daha sonra aynı yöntem ile Anlaşmalı Boşanmayı kabul ettirirse ceza infazından kurtulacaktır.

Bir kadın ve kız çocuğu için cinsel istismara uğramak çok ağır bir ruhsal travmadır. Dolayısıyla bu travmayı yaşamış kişinin fail ile evlendirilmesi onun ruhsal sağlığını onulmaz şekilde yaralayacaktır. Ayrıca bu sarsıntı kuşaklar boyunca çocukları da etkileyerek süre gidecektir.

Ruh sağlığı alanındaki bilimsel verilere göre, ruhsal travmaların iyileşmesinde faillerin cezalandırılması, adaletin sağlanması ve mağduriyetin tazmini iyileştirici olmaktadır.

Bu yasa tasarısını hazırlayanlar ve destekleyenler, kaç çocuğun ailesinin baskısı ile aklanmak adına kendisine tecavüz eden fail ile evlenmek zorunda kalacağını düşünmüş ve duygudaşlık yapabilmişler midir?

Bu yasa tasarısını değerlendirirken yukarıda belirttiğimiz görüşlerimizin dikkate alınmasını ve acil olarak bu yasa tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz.

“Teslim Olmayacağız”, Tecavüzü Meşrulaştıramazsınız”, “Tecavüz Suçtur” yazılı pankartlar taşıyan ve aynı sloganların atan gurup basın açıklaması sonrasında olaysız dağıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ