logo

Ekrem İmamoğlu, ‘Afetlere Dayanıklı İstanbul İçin Tam Yol İleri’

Ekrem İmamoğlu, ‘Afetlere Dayanıklı İstanbul İçin Tam Yol İleri’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı”nı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “ Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtımını” yaptı.  

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “AFETLERE DAYANIKLI İSTANBUL İÇİN TAM YOL İLERİ”

İBB’nin 5 yılda depreme yönelik yaptığı çalışmaları paylaştı. Yeni dönem için projelerini duyurdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı” Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi.

İBB Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtım Toplantısına  CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, CHP Parti Meclisi Üyeleri Bedirhan Doğru, Cem Aydın ve Mahir Yüksel ile Prof. Dr. Naci Görür ve çok sayıda akademisyen katıldı.

GÜÇLÜ BİR GELECEĞİ HEP BİRLİKTE HAZIRLAYACAĞIZ

“İstanbul’un depremle sınavı 16 milyon İstanbullunun bir avuç insanla sınavıdır” diyen İmamoğlu, “Onlara bir kez daha diz çöktüreceğiz ama İstanbul, depremde diz çökmeyecek. İstanbul, hayatta kalmak, ayakta durabilmek için ne yazık ki zamanla yarışıyor. Durmaya, yalpalamaya, yoldan çıkmaya hakkımız yok. Yoldan çıkarmak isteyenlere de fırsat vermeye tahammülümüz yok. Geriye asla dönmeyeceğiz. Hep ileri gideceğiz. Depreme ve tüm afetlere karşı dayanıklı bir İstanbul var ederek, çocuklarımıza ve gençlerimize güçlü bir geleceği hep birlikte hazırlayacağız, aklın ve bilimin ışığında…” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE EN FAZLA MAĞDURİYET EMEKLİLERİMİZDE

İstanbul Yenileniyor” kapsamında dar gelirli vatandaşlara ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetlerinin % 60’ının İBB tarafından karşılanacağını duyuran İmamoğlu, “Bu yapılarda bulunan emeklilerimize ayrı bir avantaj daha sunacağız. Birileri emeklilerimizi unutmuş olabilir, biz elbette unutmayacağız. Emeklilerimizin o statülerine güçlü bir şekilde bakarak bu ülkenin taşında, toprağında, kalkınmasında emeği olan vatandaşlarımıza vefa örneği göstereceğiz. Emekli ikramiyesiyle ev alıp başını sokacak bir yere kavuşmuş emeklilerimiz, bugün ne yazık ki geçinme sıkıntısıyla mücadele ediyor, ikramiye ile ev alma işi ise tümden hayal olmuş durumda. Kentsel dönüşümde en fazla mağduriyet yaşayan kesimin emeklilerimiz olduğunu tespit ettik. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin %65’ini biz karşılayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerini bu şekilde destekleyerek, zor günlerinde emeklilerimizin yanında olup onların binalarını yenilemelerine güçlü bir katkı sunacağız” ifadelerini kullandı.

“LÜKS KONUT İMALATINA YÖNELTİLMİŞ KİPTAŞ’I, NİTELİKLİ SOSYAL KONUT ALANINDA ODAKLADIK”

İmamoğlu, “Bunları yaparken, bizden önceki dönemlerde lüks konut imalatına yöneltilmiş KİPTAŞ’ı, nitelikli sosyal konut alanında odakladık.  ‘İstanbul Yenileniyor’ markasını ortaya koyduk ve bu sistemini kurarak; vatandaşla müteahhidin baş başa kaldığı modelden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kiptaş’ın sorumluluk aldığı, çözüm ürettiği, garantör olduğu yeni modele geçiş yaptık. Kiptaş ilk defa sokak arası demeden, tek konut demeden, kâr kaygısı gütmeden büyük bir ekip kurarak, İstanbul Yenileniyor ile sahaya çıktı. Arkadaşlarıma söyledim her sokağa gireceksiniz vatandaşlarımızla bu ağı büyüteceksiniz ama yapacaksınız ama aracı olacaksınız ama garantör olacaksınız biz İstanbul’u binaların olduğu yerlerde imarına çevreye estetik kaygılar da gidererek bir dönüşüm sürecine sokmadığımız müddetçe biz 22 yıl olduğu gibi aynı şeyleri konuşur dururuz. ‘İstanbul Yenileniyor’ ve diğer kentsel dönüşüm projeleri kapsamında toplam 5.925 konutu sahiplerine teslim ettik. Mart ayına kadar bu rakam 7.375 konut olacak.” Dedi.

“KİPTAŞ 2 YILDA TAMAMLADI; TOKİ PROJESİ 4. YILINDA VE HALA BEKLİYOR”

KİPTAŞ projesinin 2 yılda tamamlandığının altını çizen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Tuzla’da Meydan Evler ve Aydınlık Evler projelerinde toplam 501 bağımsız birim teslim ettik. Tuzlaya ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bir tarafta 2019’da başlayan TOKİ konutları, diğer tarafta 2020’de başlayan KİPTAŞ projesi. Biz söz verdiğimiz gibi, projemizi 2 yıl içerisinde tamamladık ve vatandaşlarımıza teslim ettik. TOKİ projesiyse 4. yılında ve hala tamamlanmayı bekliyor. Geçenlerde ziyaret ettim, tamamladığımız bu projemizle de açtığımız kreşte de minik çocuklarımızla neşeli dakikalar geçirdik. Yeni konut üretiminde 16 farklı noktada 10.039 konutu teslim ettik. Mart ayında tamamlayacağımız projelerle toplam 22 projeye, 12 bin konuta ulaşmış olacağız. Ayrıca 5951 konutun inşasına da devam ediyoruz. Bu ay içerisinde 1.250 konutun daha temelini atacağımızı duyurmak isterim.”

YENİ DÖNEM HEDEF 50.000 KONUTTA YERİNDE DÖNÜŞÜM

“Yeni dönemde de öncelikli hedefimiz niteliksiz konut stoğunu dönüştürmek olacak. Tespit ettiğimiz yaklaşık 200 bin yapı yani 1.3 milyon konut biriminin dönüşümü için, olmayacak vaatler içerisinde değil, uygulanabilir, ayakları yere basan bir model sunuyoruz. Bakınız, 6306 sayılı yasa 2012 yılında yürürlüğe girdi. 11 yıl oldu, riskli alanlardan çok, rantı yüksek olan alanlarda dönüşme yapabildiler. Şimdi yine bir takım yuvarlanmış ve arkasına sıfır eklenmiş hayali rakamlar telaffuz edildiğini sizinle paylaştım. Nerede yapılacakları da açıkça söyleyemiyorlar, insanlardan korkuyorlar çünkü. Vatandaşlarımızın da bizlerin de bu boş vaatlere artık karnı tok, bu sayıları daha önce de duyduğumuzu hepimiz biliyoruz. Biz adımlarımızı sağlam atacağız. Gerçekleştiremeyeceğimiz sözler verip bu sözlerin altında asla kalmayacağız. Geçtiğimiz dönem göreve başlarken 2019’da 10 bin konut sözü vermiştik. Mart sonuna kadar tamamlayacaklarımızla 12 bin konutu teslim etmiş olacağız. İstanbul Yenileniyor ve diğer kentsel dönüşüm projeleri kapsamında önümüzdeki dönem 22 bin konut biriminin yeri ve projesi hazır. Müthiş bir altyapı organize ettik. 2024-2029 arasında ilk etapta 2/3 uzlaşma sağladığımız, projesine çalıştığımız her şeyi hazır olan 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız. Hedefimiz bu şehirde 50 bin konutu dönüştürmek olacak.”

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ