logo

İLGEZDİ: YOKSULLUK EN FAZLA ÇOCUKLARI VURUYOR

İLGEZDİ: YOKSULLUK EN FAZLA ÇOCUKLARI VURUYOR

gamze_akkus_onergeCumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, doğum kontrolü ve nüfus planlaması tartışmasını Meclis gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İlgezdi, hanedeki çocuk sayısı arttıkça, yoksulluğun daha yakıcı hale geldiğini belirterek, Türkiye’deki çocuk yoksulluğunu sordu.

DOĞUM KONTROLÜ TARTIŞMASI MECLİS GÜNDEMİNDE

ANKARA-(TBMM) “Nüfus planlamasıymış, doğum kontrolüymüş hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayışın içinde olamaz.” açıklamasını Meclis gündemine taşıyan CHP Parti Meclisi Üyesi, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, Bakanlığın gündeminde doğum kontrolü ve nüfus planlamasının olup olmadığını sordu.

YOKSULLUK EN FAZLA ÇOCUĞU VURUYOR

Önergesinde, UNICEF’in 2014 yılında yayımladığı “Ekonomik Krizin Çocuklar Üzerindeki Etkisi” raporundan bilgiler veren CHP’li İlgezdi, yoksulluk riski altındaki çocukların oranının % 30,2 olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB ve OECD ülkeleri arasında, çocuk yoksulluğunun en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

ÜLKEDEKİ YOKSULLARIN YARISI ÇOCUK

2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 16 milyon 706 bin yoksul olduğunu belirten CHP’li İlgezdi, çocukların yoksullar içindeki toplam oranın da %44,3’e ulaştığını, ülkedeki yoksulların neredeyse yarısını çocukların oluşturduğunun altını çizdi. Önergesinde, çocuk yoksulluğunun, başta çocuk evlilikleri olmak üzere çocuk işçiliği ve çocuk suçluluğu gibi ağır toplumsal krizleri derinleştirdiğini belirten Gamze İlgezdi, Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından çocuk yoksulluğuna ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

gamze akkus ilgezdi

ÇOCUK SAYISI ARTTIKÇA HANEDEKİ YOKSULLUK DA ARTIYOR

Yoksulluk oranının 2 yetişkin ve 1 çocuklu hanelerde yüzde 8 olarak belirlendiğini buna karşın 2 yetişkin ve 2 çocuklu evlerde yüzde 15,6’ya, 2 yetişkin ve 3 ya da daha fazla çocuklu evlerde ise yüzde 49,6’ya çıktığını vurgulayan CHP PM Üyesi Gamze İlgezdi, Bakanlığın çocuk yoksulluğunu azaltmak için hangi projeleri hayata geçirdiğini sordu.

İlgezdi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya şu soruları yöneltti:

gamze_akkus_ilgezdi_tbmm

  1. Türkiye’deki çocuk yoksulluğu oranı nedir?
  2. 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 16 milyon 706 bin yoksul vardı. Toplam yoksulluk içerisinde çocukların oranı ise %44,3 idi. Yani ülkemizdeki yoksulların neredeyse yarısını çocuklarımız oluşturmaktaydı.

2016 yılı itibariyle yoksulluk sınırı altında yaşayan çocuklarımızın sayısı nedir? Bu sayı toplam yoksul vatandaşlarımızın yüzde kaçını oluşturmaktadır?

  1. Son verilere göre Yoksulluk oranı;

-2 yetişkin ve 1 çocuklu evlerde yüzde 8,

-2 yetişkin ve 2 çocuklu evlerde yüzde 15,6 ,

-2 yetişkin ve 3 ya da daha fazla çocuklu evlerde ise yüzde 49,6’dır.

Bu verilere göre çok çocuklu ailelerde görülen yoksulluğu azaltmak için hangi eylem planı hazırlanmıştır?

  1. Doğum kontrolü ve nüfus planlaması Bakanlığınızın projeleri arasında yer almakta mıdır?
  2. Çocukların düşük kilolu olarak dünyaya gelmeleri özellikle hamilelik döneminde yaşanan yoksulluğun olumsuz sonuçlarından biri olarak kabul edilmektedir. Buna göre, 2002-2016 yılları arasında Türkiye genelinde 2,5 kilogramdan daha az ağırlığa sahip yenidoğan sayısı nedir? Bu çocuklardan hayatını kaybedenlerin illere ve yıllara göre dağılımı nedir?
  3. Yoksulluk nedeniyle Bakanlığınız bünyesinde korumaya alınan çocuk sayısı nedir? Bu çocuklardan koruyucu ailelere verilenlerin sayısı nedir?
  4. Yoksulluk nedeniyle devlet yardım alan çocuk sayısı nedir? Bu çocukların illere göre dağılımı nedir?
  5. Yoksulluk nedeniyle eğitimine devam edemeyen çocuklarımızın sayısı nedir? Bu çocukların illere göre dağılımı nedir?
  6. “Nüfus planlamasıymış, doğum kontrolüymüş hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayışın içinde olamaz.” açıklamasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak nasıl yorumluyorsunuz?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ