logo

İstanbul’da Beklenen Etkili Sağanak Yağışın Başlama Saatini Verdi

İstanbul’da Beklenen Etkili Sağanak Yağışın Başlama Saatini Verdi

İBB Afet Koordinasyon Merkezi AKOM’da, kameraların karşısına geçen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da beklenen sağanak yağış öncesi kamuoyunu bilgilendirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da beklenen sağanak yağış öncesinde açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu, İstanbul’da Arnavutköy, Başakşehir ve Çatalca bölgelerine normalde 1 yılda düşmesi beklenen yağışın 3 günde yağdığı bilgisini paylaştı.

21.00-22.00 SAATLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da beklenen sağanak yağış öncesinde AKOM’da açıklamalarda bulundu. İstanbul’da Arnavutköy, Başakşehir ve Çatalca bölgelerine normalde 1 yılda düşmesi beklenen yağışın 3 günde yağdığı bilgisini paylaşan İmamoğlu, vatandaşları bu gece 21.00-22.00 saatlerinde başlayacağı tahmin edilen sağanağa karşı tedbirli olmaya çağırdı.

İBB’nin 5.007 personel, 2.083 araç ve iş makinesi ile sahada olacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, bir kısım medyada çıkan asılsız ve karalama içerikli yayınlara tepki gösterdi.

“Bir açık arama yarışına girerek, kendilerini de sefil ve mahcup edecek paylaşımlar veya görüntüler şekliyle vatandaşlarımıza aktarmalarını çok yanlış ve acımasız buluyorum” diyen İmamoğlu, “4,5 yıl içerisinde İBB, özellikle kusurlu altyapıya, sıkıntılı, sel ve su baskınlarının yaşandığı bölgelere yoğun yatırımlar yapmıştır. Bir kısım kronik sorunların yaşandığı altyapı kesişme noktalarında, artık 150 nokta diyebileceğimiz ve 20 milyar lirayı aşan değerlere ulaşmış bir yatırımı yapan bir kurum olduğumuzun altını çizeyim. 150’ye yakın noktada yaptığımız çalışmalar, karşılığını vermiştir. Ve bu alanlarda su birikintisi veya o çirkin görüntüleri hiçbir noktasında yaşamadık” şeklinde konuştu.

 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da beklenen sağanak yağış öncesinde açıklamalarda bulundu. Eyüpsultan’daki İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM), kurmaylarıyla birlikte tam kadro kameraların karşısına geçen İmamoğlu, kamuoyunu  bilgilendirdi.

İBB TAM KADRO AKOM’DA

“Bu akşam AKOM’dan güçlü bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi kadrosuyla sizlerle beraberiz” diyen İmamoğlu, “Birkaç gündür İstanbul’u etkisi altına alan yağışlar devam ediyor. Muhtemeldir ki farklı şiddetlerde pazartesi günü dahil etkisi sürecek bir yağmurla karşı karşıyayız. Şu ana kadar İstanbul’un farklı yörelerinde, farklı bölgelerinde, farklı yağış miktarlarıyla karşı karşıya kaldık. Özellikle Avrupa Yakası’nda Arnavutköy, Başakşehir ve Çatalca bölgesine dönük yağışlar yoğun bir biçimde yaşandı. Meteoroloji birimimiz ve meteoroloji kurumunun verdiği bilgilere göre, bu akşam saat 21.00-22.00 civarında İstanbul’da etkili bir yağış süreci başlayacak. Bu tabii bazen tahminin biraz üstüne çıkabiliyor, biraz geç başlayabiliyor ama bu akşam kesinlikle etkili bir yağışı bütün İstanbul’un yaşayabileceği ihtimali arkadaşlarım tarafından bize aktarıldı” şeklinde konuştu.

“NORMALDE 1 YILDA YAĞACAK YAĞIŞ 3 GÜNDE DÜŞTÜ”

Kentin bazı bölgelerinde metrekareye 100 kilogramı aşacak biçimde yağış düşeceği uyarısında bulunan İmamoğlu, “Bölgesel olarak 100 kiloyu aşacak bir yağış miktarına ulaşabilme ihtimalini yüksek görüyor arkadaşlarım. ‘Metrekareye 100 kilo’ derken bunun anlamını daha netleştirmek adına şöyle ifade etmek isterim. Örneğin İstanbul’un bazı ilçeleri, bugüne kadar son iki yağışta yağan yağmurun üstüne böyle bir yağış daha aldığı takdirde, normalde ortalama bir yılda alacağı yağışı oralar 3 günde almış olacak. Örneğin; Arnavutköy, Başakşehir, Çatalca veya yakın yörelerine bu bahsettiğimiz oranda bir yağış daha düştüğü takdirde, buraların bir yılda alacak olduğu yağışı, üç yağışta almış olacak anlamına geliyor. İklim değişikliğinin yarattığı yağış değişiklikleri, hayatı derinden de etkilemekte. Bu tür afet anlarına çok etkili hazırlıkları bütün arkadaşlarımla yapıyoruz. Şu an itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, 5000’in üzerinde kadrosuyla sahada olacak. Toplamda araç ve iş makinası sayımız da 2 bin 83 olacak. Yönetici arkadaşlarım da bu kumanda masasından gerekli müdahaleleri yapıyor olacaklar ve takibi yapıyor olacaklar” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU

Yağışları evinde, dışarıda ya da iş yerlerinde karşılayacak vatandaşlara da uyarılarda ve iş birliği çağrısında bulunan İmamoğlu, “Bu yağış öncesinde yoğun bir hazırlık da yapıyoruz. Özellikle ağustos ayı itibariyle çok yoğun bir kanal temizliği, saha temizliği, mıntıka temizliğinin, yağmur suyu kanalları, atık su kanalları noktasındaki çalışmalarımız ve temizliklerimizin de burada en büyük destekçimiz olduğunu ifade edeyim. Şu zaman diliminde dahi yoğun bir biçimde kontrollerin yapıldığını, temizlik ekiplerimizin ama İstanbul Büyükşehir Belediyemizin İSTAÇ kurumuyla beraber olsun ama İSKİ olsun ama Yol Bakım veya diğer birimlerimiz olsun, tamamen bu temizlik konusuna sıkı bir şekilde eğildiğini ifade edeyim” diye konuştu. Vatandaşların, ilçe belediyelerinin ve diğer kamu kurumlarının da sürece dahil olduğunu belirten İmamoğlu, ilgili kuruluşlarla irtibatlı bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini aktardı.

“TALEP VE İHBARLAR İÇİN 153’Ü ARAYIN”

Vatandaşlardan gelecek taleplere ve ihbarlara 153 Çözüm Merkezi üzerinden müdahale edileceği bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bunları takip eden saha ekiplerimiz; başta itfaiye, zabıta gibi birçok birimimizin saha içerisinde alacağı tedbirlerle hazırlıklı olduğumuzu ifade edeyim. Bizimle irtibat kuran vatandaşlarımızın özellikle gerekli hususu net biçimde paylaşmaları işimizi kolaylaştıracaktır. Tabii yine bu tür afet anılarında sokak canlılarını da önemsiyoruz. Hayvancılıkla uğraşan, ‘köy, mahalle’ diyeceğimiz alanlardaki sıkıntılı halleri takip ettiğimizi yine belirteyim. Aynı zamanda sokaklarda, caddelerde bulunan canlılarla ilgili de arkadaşlarımızın gerekli tedbirleri, başta Veterinerlik birimimiz olmak üzere, aldıklarını da ifade edeyim. Olabilecek aksiliklerde Sosyal Hizmetler, Halkla İlişkiler gibi birimlerimiz, vatandaşlarımızın hem yardımına koşacaklar hem de acil ihtiyaçlarını giderebilecek, başta konaklama olmak üzere, her türlü hususa hazır” bilgilerini paylaştı.

“BİR KISIM MEDYA”YA TEPKİ GÖSTERDİ: “KENDİLERİNİ DE SEFİL VE MAHCUP EDECEK PAYLAŞIMLARI YANLIŞ BULUYORUM”

Bir kısım medyada çıkan asılsız ve karalama içerikli yayınlara tepki gösteren İmamoğlu, şunları söyledi:

“2-3 gündür bir kısım medyanın, yazılı veya görsel basının, böyle bir açık arama yarışına girerek, kendilerini de sefil ve mahcup edecek paylaşımlar veya görüntüler şekliyle vatandaşlarımıza aktarmalarını çok yanlış ve acımasız buluyorum. Elbette bunları bu tür afet anlarında konuşmayız. Başka zamanda konuşmak doğru, ama vatandaşlarımızın da başka zamanlarda bazen ilgisi azalabiliyor bu tür konulara. 4,5 yıl içerisinde İBB, özellikle kusurlu altyapıya, sıkıntılı, sel ve su baskınlarının yaşandığı bölgelere yoğun yatırımlar yapmıştır. Ama dere yataklarında ama yağmur suyu kanallarında ama atık su kanallarında veya bir kısım kronik sorunların yaşandığı altyapı kesişme noktalarında milyarlarca liralık, artık 150 nokta diyebileceğimiz ve 20 milyar lirayı aşan değerlere ulaşmış bir yatırımı yapan bir kurum olduğumuzun altını çizeyim. Tüm detaylarıyla bunları önümüzdeki günlerde sizlerle yine paylaşıyor olacağım.”

“BİR AVUÇ İNSANIN ORTAYA KOYDUĞU BU ÇİRKİN TAVIRLARI…”

“Yıkılan bir istinat duvarını bile, ta 97-98 yıllarında yapılmış bir istinat duvarını koca koca manşete taşıyarak, ki şu anda başka bir devlet kurumunun uhdesinde olan bir yapı üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bugünkü yönetimini karalama ve lekeleme çalışmalarını da esefle kınıyorum. Bu tür bir avuç insanın ortaya koyduğu bu çirkin tavırları, sadece bir bilgi olarak paylaşıyorum. Yapmasınlar diyorum. Ayıptır. Hep birlikte mücadele edeceğiz. İstanbul’un ihmal edilmiş sahalarındaki bir kısım tedbirleri almış olmanın güvenini, yaşadığımız alanlarda, az önce verdiğim 150’ye yakın noktada yaptığımız çalışmalar, karşılığını vermiştir. Ve bu alanlarda su birikintisi veya o çirkin görüntüleri hiçbir noktasında yaşamadık. Bu çok değerli bir şey. Ama sihirli değnek yok. Evet, ne yazık ki İstanbul’un birikmiş 25-30 yıllık sorunları var. Bu sorunları 4-4,5 yılda gideremedik. Ama ilerleyen zaman diliminde gidereceğimizden de hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Çok çalışkan, sorunlara çözüm odaklı bakan bir ekibimiz olduğunu tekrar ifade edeyim.”

“BARAJLARIMIZ 3 GÜNDE 7 MİLYON METREKÜPE YAKIN SU TOPLADI”

“Bu akşam lütfen tedbirli olalım” diyen İmamoğlu, kamuoyu bilgilendirmesini şu sözlerle tamamladı:

“5 bin 500’e yakın çalışanımızın sahada koşuşturmasına yardımcı olacak hangi tedbirleriniz varsa, alın. Kendi deneyimlerinizden, eğer kalmamanız gereken bir noktada yaşıyor ya da duruyorsanız, orada durmayın. Özellikle ifade edeyim ki; bizden her türlü desteği istediğinizde de -bazen bu konaklama da olabilir, başka bir şey de olabilir- arkadaşlarımızın sizlere yardımcı olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. İnşallah sadece bereketi konuştuğumuz, barajlarımızın dolduğunu konuştuğumuz bir akşamı yaşarız. Ki şu ana kadar 7 milyon metre küpe yakın bir suyu, barajlarımız toplamış durumda sadece şu son iki günde. Bunun büyük bir bölümünün de özellikle Avrupa yakasında olmuş olması da bizim için çok çok sevindirici. Umut ediyorum ki bu yağışlar, yine barajlarımıza pozitif etkisi yüksek şekilde olacaktır. İstanbul’umuzu Allah korusun. Mücadelemizi birlikte vereceğiz. İnşallah yarın sabah sadece bereketi konuştuğumuz bir sabaha uyanmış olalım.”

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ