logo

‘Kendinize İnanın Hayallerinizden Mücadeleden Vazgeçmeyin’

‘Kendinize İnanın Hayallerinizden Mücadeleden Vazgeçmeyin’

Ataşehir Belediye Spor formasıyla birlikte mücadele eden, futbol altyapısını Almanya’da alan Fatma başarılı futbolcularından Kader’in yolu İzlanda’nın HK/Vikingur takımında kesişti.

Bir dönem Ataşehir Belediye Spor formasıyla birlikte mücadele eden yolu İzlanda’nın HK/Vikingur takımında kesişen Fatma Kara ve Kader Hançar’ın başarı hikayeleri Kadir İncesu tarafından kaleme alındı. İncesu kadın futbolunun başarılı oyuncuları Fatma Kara ve Kader Hançar’n röportajda okurlarına taşıdı.

Fatma Kara ve Kader Hançar ülkemiz kadın futbolunun başarılı iki ismi…Fatma orta sahada, Kader de forvette gösterdiği başarılı performansla beğenilen, aranılan isimler…

Bir dönem Ataşehir Belediye Spor formasıyla birlikte mücadele eden, futbol altyapısını Almanya’da alan Fatma ile ülkemizin başarılı futbolcularından Kader’in yolu İzlanda’nın HK/Vikingur takımında kesişti. 2015 nüfus sayımına göre 122141 nüfusa sahip olan Reykjavik şehrinin takımı HK/Vikingur yöneticileri Antalya kampı sırasında yaptıkları bir hazırlık maçı sonrası çok beğendikleri Fatma Kara’yı transferettiler önce… Başarılı performansıyla büyük beğeni toplayan Fatma’nın önerisiyle, bir dönem Ataşehir Belediye Spor’da birlikte forma giydiği arkadaşı Kader Hançar da tuttu İzlanda’nın yolunu…

İzlanda, kadın futboluna verdiği önemle dikkat çekiyor. Bu nedenle, sokaklarda ellerinde futbol topuyla gezen kızların sayısı erkeklere göre daha fazla… Kadınlar liginin tüm maçları federasyon tarafından kaydediliyor, haftada 2 maç ise canlı olarak yayınlanıyor. Ayrıca normal lig dışında kış kupası ve İzlanda kupası da düzenleniyor.

21 Ağustos 1908’de kurulan HK/Vikingurİzlanda’nın köklü takımlarından…HK ve Vikingur adlı iki takımın birleşmesiyle oluşan kulübün yalnızca kadın futbol takımı var.

Takımda çalışanlar kadar öğrenciler de yer alıyor.

Takımın teknik direktörlüğünü PórhallurVikingsson, yardımcı antrenörlüğünü ise Lidija Anja Stojkanovijyapıyor. HK/Vikingur 10 takımlı ligde topladığı 18 puanla ligi 7. sırada tamamladı.

Teneffüslerde başlayan tutku

Almanya’da dünyaya gelen Fatma 20 yıldır futbol oynuyor. 73 kez milli formayı giyen Fatma’nın futbola olan tutkusu ilkokul öğrencisiyken başladı. Teneffüslerde arkadaşlarıyla futbol oynadığı günlerde, bir arkadaşının babasının çalıştırdığı takıma çağrılmasıyla hayatına yön verecek futbolda emin adımlarla ilerlemeye başlar. Ailesinin desteği de tamdır, hep yanında olurlar kızlarının…

1998-2010 arası Almanya’da DJKSpvgg HERTEN,BlauWeiss Post Recklinghausen, FFC Recklinghausen, SG Lütgendortmund  veVflBochum, ülkemizde ise Trabzonspor, Trabzon İdmanocağı, Ataşehir Belediye Spor ve Beşiktaş takımlarında forma giydi.

Bulduğu her an yaptığı özel çalışmalarla kendisini geliştiren Fatma Almanya’da futbolun daha çok sistem odaklı oynandığını ve öğretildiğini söylüyor. Kara, Türkiye’de “kazanalım da nasıl olursa olsun” mantığının hakim olduğunu vurgulayarak İzlanda’da ise futbolun tamamen güce dayalı olarak oynandığını, önemli olanın sahada ayakta kalabilmek olduğunu belirtiyor.

Bugüne kadar İzlanda’da 3 kez haftanın karmasına giren, bir kez de haftanın oyuncusu seçilen, 2 gol 6 asistle takımına katkı sağlayan Fatma takım arkadaşlarının, teknik sorumluların, yönetimin gerek kendisine gerekse devre arasında önerisiyle transfer edilen Kader’e her türlü desteği verdiğini söylüyor. Aynı evde kalan ikiliye kulüp tarafından bir de araç tahsis edilmiş. İkili antrenmandan kalan zamanlarda yaşadıkları kasabayı geziyor ve arkadaşlarıyla vakit geçiriyor.Fatma’nın en büyük hayali, herhangi bir sakatlık yaşamadan futbol kariyerine devam edebilmek..

“Kader”ini futbol belirledi

Kader, henüz 18 yaşında… Bugüne kadar kurduğu hayallerini de bir bir gerçekleştiriyor. Çağrı Bey İlköğretim Okulu bahçesinde erkek öğrencilerle futbol oynadığı bir gün Teknik Direktör Murat Ülkü tarafından keşfedildi. Erkek öğrencilerin başlarda aralarına almak istemedikleri Kader, mücadelesi ve attığı gollerle arkadaşlarının vazgeçilmezi oldu kısa sürede…

O dönem Ataşehir Belediye Spor Kadın Futbol Takımının teknik sorumlusu olarak görev yapan Murat Ülkü,  Kader’i takımına kazandırdı. Altyapıdaki çalışmalarındaki başarısı Kader’e kısa zamanda milli takımın da kapılarını açtı.

Ailesi başlarda karşı çıkar kızlarının oynamasına: “Mahallede ve okulda fırsat buldukça futbol oynuyordum. Ailem ise futbol oynamamı pek istemiyordu. Zorla eve götürüyorlardı.”

Kısa zamanda U-15 Milli Takım formasını giyer Kader. Başarıları ve futbola olan sevgisi ailesinin düşüncelerini değiştirir. Bugün en büyük destekçisi ailesi…Kader bugüne kadar milli formayı 47 kere giyip 17 gol kaydetti. Kulüp takımlarında ise yaklaşık 250 lig maçına çıkan Kader fileleri 250 kere havalandırdı.

“İsterseniz başarabilirsiniz!”

Kader’in futbolu seven hemcinslerine söylediklerini okuduğunuzda, “Futbol sadece futbol değildir,” sözünün anlamını daha iyi anlayacaksınız: “Futbola gönül veren, tutkuyla bağlı olan arkadaşlarım mücadele etmekten asla vazgeçmeyin, pes etmeyin. Kendinize inanın, çalışın, mücadele edin. Sonunda mutlaka çabalarınızın karşılığını alırsınız. Tıpkı benim gibi. Futbola başladıktan sonra kendimi daha rahat ve kolay ifade edebilmeye başladım. Sosyal hayatım zenginleşti. İsterseniz başarabilirsiniz. Kendime inanmasaydım İzlanda’da ne işim vardı?”

Ege Üniversitesi Beden eğitimi Öğretmenliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Kader Hançar’ınidolü ise Zlatanİbrahimoviç…

“Futbol benim için hayatın ta kendisi. Benim için nefes almak gibi” diyen Kader, Finlandiya ile Adana’da oynadıkları bir milli maçı unutamıyor: “İlk yarı çok tutuk bir mücadele olmuş ve 0-0 bitmişti. İkinci yarıda ise her şey değişti. Ceza alanı dışından attığım 2 golle maçı kazandık. Benim için unutulmaz andı.”

Hk/Vikingur formasını ligin 10. haftasından itibaren giymeye başlayan Kader 9 maçta 3 gol atarken, 5 de asist yaptı.

Uzun süre aynı takımda forma giydiği Fatma Kara’nın önerisi üzerine transferinin gerçekleştiğini söyleyen Kader, “Burada mutluyum. Çünkü futbolu çok seviyorlar. Kadın futboluna olan ilgi de üst düzeylerde… Bizi de seviyorlar. Açıkçası biz de çok çalışıyor, takımımıza yararlı olmaya için mücadele ediyoruz. Futbol adına pek dikkat etmediğim, bilmediğim detayları öğreniyorum. Özellikle saha içi mücadelede, nerede durulacağı, ne zaman ne yapılacağı konusunda çok yararlı bilgiler edindim,” diyor…Kader’in hayallerinde önce ailesi var. Ailesinin daha iyi şartlarda yaşaması için çok çalışıyor. Bunun yolunun da kendi başarısından geçtiğinin farkında.O yüzden de benim ilkem,çalışmak, çalışmak, çalışmak,” diyor.

Fatma ve Kader oynadıkları futbol kadar kişilikleriyle de İzlanda’da kalpleri ısıttılar.

Röportaj: Kadir İncesu

Fotoğraflar: Eva Björk

Kaynak BİRGÜN Gazetesi

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ