logo

KONUŞMADAN ANLAŞMAYA VAR MISINIZ?

KONUŞMADAN ANLAŞMAYA VAR MISINIZ?

 engelli_dili-isaretAcıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü, ‘Engelsiz Konuşuyorum’ sloganıyla engellilerle iletişimi sağlamak için Türk İşaret Dili Kursları Projesi hazırladılar.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü Öğrencilerinden Toplumsal Duyarlılık Projesi.  Engelsiz  Konuşuyorum  sloganıyla Türk İşaret Dili Kursları Projesi hazırladılar.

İlk Etapta Hemşirelik  ve Tıp Bölümü Öğrencilerine yönelik verilecek olan eğitim 2 yıl boyunca devam edileceği, Üniversite bünyesinde uygulanacak olan kurslar daha sonra istekli bireylere sunulacaktır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Sorumlusu Yard. Doç. Dr. Bahire ULUS’un gözetiminde Proje Sorumlu Öğrencileri Emine Ezgi ÖZÇELİK, Gizem ALTINPARMAKOĞLU, Hibo A. ABDLLAHİ, Kebire ŞAHİN, Merve KÖKAN, Merve METE, Rojda KARAASLAN, Samiya A. MOHAMED “PARMAKLARIN DİLİ” adlı dönem ödevlerinden esinlenerek başlattıkları projeye bölgenin engelliler meclisi olan Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği ev sahipliği yapacak.

engelli_dili-isaret_1-

Proje ön çalışmaları 18 Mart 2015 Tarihinde başlamış olup ilk 3 istişare toplantısı Dernek Genel Merkezinde yapılmış 4. Toplantısı 01 04 2015 Çarşamba Günü Saat 11:00 de Acıbadem Üniversitesi Sağlık Fakültesi bünyesinde dernek başkanı Birol EKŞİ Başkan Yardımcısı Alper KÖKÇÜ Genel Sekreter Nevzat AĞBULUT katılımıyla yapıldı.

Toplantıda Sağlık Bölümü öğrencilerine yönelik Türk İşaret Dilinin önemine değinen Yard. Doç. Bahire ULUS; “İşaret Dili Eğitimi ile birlikte tedavi için gelen işitme engelli hastalarla hastane personellerinin iletişim kurma ve hizmetlerin kalitesi acısından çok önemli olduğunu belirtmiştir.  Bizlerde Üniversite bünyemizde gerek Tıp Bölümü gerek Hemşirelik Bölüm öğrencilerimize bu eğitimin mezun olmadan verilmesi ve alt yapıların araştırılıp bünyemizde sınıflar açılmasını önemsiyoruz.  Sivil toplum kuruluş araştırmamızda ise bölgenin engelli bireylerinin bir çatı altında toplandığı Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği öğrencilerimiz tarafından tespit edilmiş, dernek yetkililerimizle yapılan toplantılarda böyle bir projenin hayata geçirilmesinde proje ortaklığı yapılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişlerdir” dedi.

Toplantıda Konuşan Ataşehir Engelliler Dayanışma  Derneği Başkanı  Birol EKŞİ ise; Böyle bir projede  yer almaktan mutluluk duyduklarını, işitme engelli bireylerimiz ile bedensel engelli bireylerimizin anlaşma sorunları yaşadığını, Türk İşaret Dilinin önemine vurgu yaparken; Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun %”10’unu engelli yani bizlerin oluşturuyoruz. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından Devlet İstatistik Enstitüsü’ne yaptırılan Türkiye Özürlüler Araştırması ise Türkiye nüfusunun  %12 ‘sinin engelli bireylerin olduğu belirtiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ise Türkiye ‘de 89.043 kişi (53.543’ü erkek 35.500 ü kadın işitme engelli ve 55.480 kişi de (34.672 erkek, 20808 kadın) konuşma engellimiz var” ifadeleri ile engelli istatistiklerini hatırlatıp; toplumda bu oranda engelli olmasının, bu tür projelerin önemini daha da artırdığını belirtti.

engelli_dili-isaret_1

Ayrıca projede son toplantımızda belli olacak tarihte, Ataşehir Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim müdürlüğümüzden resmi dilekçemizle İşaret Dili Kursu verecek öğretmen talebimiz olacak diyen Ekşi; “Kaymakamımız Sayın Zafer KARAMEHMETOĞLU, İlçe Milli Eğitim müdürümüz Sayın Ertuğrul BİLİCAN bu konularda hem makamlarını hemde gönüllerini biz engelli ve ailelerimize her daim açık tutmaktalar. İnanıyoruz ki, biliyoruz ki, Milli Eğitim’den her türlü desteği ve katkıyı alacağız. Ve projenin tanıtımı ile ilgili açılış ve kapanış programlarında afiş ilan reklam ikram gibi ihtiyaçlarımızı ise Derneğimizin Gönül Dostu Ataşehir Belediye Başkanımız Sayın battal İLGEZDİ tarafından karşılanabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Birol Ekşi, “Gerekirse yer konusunda ATAMEM’in kurs yerlerini de verebileceklerini, Engelsiz Ataşehir Projemize can veren Sevgili Belediye Başkanımız her konuda olduğu gibi bu projemizide duyar duymaz onay vereceğini biliyoruz. Bu yüzdende hem Ataşehir Engelliler Derneği hem de Ataşehir Belediyesi olarak bizler hazırız” diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Parmakların Dili Projesi Resmi yazışmaların tamamlanması ile birlikte 15 Nisan 2015 de derslere başlanacağı belirtiliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ