logo

Naci Görür ‘İstanbul’da 7 Üzeri Deprem Olma Olasılığı Yüzde 64’

Naci Görür ‘İstanbul’da 7 Üzeri Deprem Olma Olasılığı Yüzde 64’

Olası büyük İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, 99’dan sonra Marmara’nın altındaki kabuğa enerji yükledi. Önlem alınsın.” dedi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Olası büyük İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “jeolojik ve zemin olarak en tehlikeli olan yerler Avrupa yakası. Avrupa yakasında Haliç’ten başlayıp Silivri’ye kadar giden sahil ve sahilden ilk 10 km’lik kuşak en riskli yerler.” dedi.

ÇÜRÜK ZEMİNLER DEPREMİN ETKİSİNİ KATBEKAT ARTIRIYOR

Jeolojik ve zemin olarak en tehlikeli olan yerlerin Avrupa yakası olduğuna işaret eden deprem uzmanı Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, açıklamalarında, “Avrupa yakasında Haliç’ten başlayıp Silivri’ye kadar giden sahil ve sahilden ilk 10 km’lik kuşak en riskli yerler. Neden en riskli yerler? Buradaki jeolojik özelliklerden dolayı riskli… Özellikle kayalar, yani iyi çimentolanamamış, yumuşak, kirli, kumlu, içerisinde su seviyesinin olduğu kaya zemin değil. Sert kayalar değil. Şiddetli bir sarsıntıda heyelan yapma özelliği gösteren, halkın diliyle çürük zeminlerdir. Bu çürük zeminler depremin etkisini katbekat artırıyorlar. Depremin etkisine x desek, buralarda 5x, 10x olabilir. Bu zemin etkiyi büyütüyor. İfadelerine yer verdi.

MARMARA’NIN ALTINDA ENERJİ YÜKLEDİ, İSTANBUL BÜYÜK DEPREM BEKLİYOR

“Depremde bir fay kırılınca enerjisinin bir kısmını boşaltır. Enerjisini başka bir bölgeye gönderir. Biz burada dikkatli olun diyoruz.” İfadeleri ile faydaki deprem hareketlerinin altını çizen Prof. Dr. Naci Görür, “Özellikle halk ölçeğinde değil, yerel yönetimlerin risk altına girmiş bu alandaki hazırlık çalışması yapacaklarsa bir an önce yapsınlar. ‘İstanbul büyük deprem bekliyor’ dedik. 99’dan sonra Marmara’nın altındaki kabuğa enerji yükledi. Bu kabuk bu enerjiyi kaldıramaz. Zarar azaltıcı önlemler alınsın diye söylüyoruz.” Şeklinde konuştu.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM 800 TONU AŞKIN PATLAYICI ENERJİSİNE DENK

21 senedir 44 santimlik bir ciddi sorun varlığına dikkat çeken Naci Görür, 7 büyüklüğünde bir depreme karşılık gelen enerjinin bir milyon 800 tonu aşkın patlayıcının aynı anda çıkan enerjisine denk olduğunu aktardı.

İSTANBUL’DA DEPREM İHTİMALİ YÜZDE 64

Saygın bir kuruluşun 2000 yılındaki yayınında bütün tarihi bir depremler incelendiğinin altını çizen Prof. Dr. Naci Görür, “Bu çalışmalar sonucu 99’dan sonra İstanbul’da 7’nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64’tür.” Dedi.

ZEMİN ÇALIŞMALARI, TEHLİKE VE DEPREM HARİTALARI ÜRETİLDİ

İstanbul’daki zemin incelenmesinin verileri ile risk dağılımındaki çalışma ile ortaya konulduğuna işaret eden Görür, açıklamasını “Anadolu yakasından İstanbul yakasına kadar sahil kısımlarında zemin çalışmaları, tehlike ve deprem haritaları üretildi. Nerelerde can ve mal kaybı, yangın gibi riskler ölçüldü. Bunlar olmasaydı biz bugün İstanbul’un hasarını çok doğru dillendiremezdik.” ifadeleri ile sürdürdü.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ