logo

Ormanlarımız Yangın ve Maden Sahası Gerekçesiyle Yok Oluyor

Ormanlarımız Yangın ve Maden Sahası Gerekçesiyle Yok Oluyor

Orman alanlarımız ateş, sigara kaynaklı ihmal ve sabotaj amaçlı, kasıtlı olarak çıkartılan yangınlar ile maden aram ve işletme sahası açma gibi yangın dışı amaçlarla yok oluyor.   

Recep Kenan/itvhaber.com

Kuzey ormanlarının da çeşitli gerekçelerle yok olduğunun görüldüğü, İstanbullunun oksijen ve su kaynağı orman alanlarının yok olma tehlikesi ve tehdidi altında olduğu gözlemlenebiliyor. 

AYNI NOKTADA ÜÇÜNCÜ KEZ ORMAN YANGINI

İstanbul’un önemli tepeleri arasında yer alan Kayışdağı ormanlık alanı Maltepe sınırları içinde olmasına rağmen batı ve kuzey kısımlarının etki alanında olduğu Ataşehir İlçesi için hayati önem taşıyor.

Ataşehir ve İstanbul için önemli bir oksijen kaynağı olan Kayışdağı Ormanlık alanı sık sık yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Aynı noktada üçüncü kez yaşanan yangın, ihmal ağırlıklı yangın nedenleri arasında sabotaj olasılığını da akla getiriyor.

***                                       ***

KAYIŞDAĞI ORMANLARI SIK SIK YANGIN TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Ataşehir ve İstanbul için önemli bir oksijen kaynağı olan Kayışdağı Ormanları sık sık yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Aynı noktada üçüncü kez yangın ısrarı, ihmal ağırlıklı yangın nedenleri arasında sabotaj olasılığının da yer almasına neden oluyor.

İstanbul’da Aydos ormanlık alanı ile birlikte Adalar’daki alanlarda bile yangın çıkarma kabiliyetine sahibiz. Her yıl Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Muğla, Antalya, Mersin, Hatay başta olmak üzere yurdun çok değişik bölgelerinde binlerce futbol sahası büyüklüğünde ormanlarımız yanarak yok oluyor.

Orman yangınlarında insan unsuru öne çıkarken, ihmal ve tedbirsizlik yangın çıkış nedenleri arasında yer alıyor. Söndürülmeyen mangal ateşi, söndürülmeden atılan sigara izmariti insan kaynaklı en önemli yangın sebeplerinden…

 Orman alanından geçen elektrik nakil hatları, kırık şişe veya cam parçaları, kontrolsüz ateş edilen ateşli silahlar gibi birçok sebep de orman yangını başlatan unsurlar arasında sayılabilir.

***                                       ***             

İBB İSTATİSTİK OFİSİ: YANGINLARIN YÜZDE 37,2’Sİ SİGARA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstatistik Ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul’da, 2020 yılının yedi aylık döneminde 11 bin 458 yangın gerçekleşti. Nedenler arasında sigara yine ilk sırayı aldı; yangınların yüzde 37,2’si sigara, yüzde 28,99’u elektrik nedeniyle ortaya çıktı.

YANGINLARIN YÜZDE 68,1’İ AVRUPA, YÜZDE 31,9’U ANADOLU’DA

Yangınların yüzde 68,1’i Avrupa, yüzde 31,9’u Anadolu yakasında meydana geldi. Yangın fazla Pendik ve Esenyurt’ta, en az Adalar ve Bakırköy’de görüldü. Kilometrekareye düşen ortalama yangın sayısı 2,1 oldu. İtfaiye aracının yangın yerine ortalama varış süresi 5 dakika 26 saniye olarak kaydedildi.

                ***                                       ***

ADRESE TESLİM PROJE YANGINLARI BULMAK ZOR DEĞİL!

Bu gün bilerek, adeta adrese teslim yangınlar sonrası; “orman alanıdır asla imara açılmayacak” açıklamaları beraberinde bölgede turistik bir yapı yada bir başka proje alanı kadar yangınlar, “tasarlanıyor mu acaba?” sorularını akla getiriyor. Örnek mi? Araştırılırsa özellikle turistik bölgelerde, kıyılarda; “Adeta, adrese teslim proje yangınları bulmak zor değil!”

                ***                                       ***

ATEŞ YAKMAYIN! SİGARA İZMARİTİ ATMAYIN!

Kurumlardan “Kayışdağı Ormanımızda aynı noktada üçüncü kez yangın çıktı. İtfaiye ve ekiplerimizin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. Ormanlarda çöpleri imha etmek için ve piknik amacıyla ateş yakmayın. Sigara izmariti atmayın.” Uyarıları geliyor. Bütün uyarılara rağmen ihmal, kasıt ve benzer nedenlerle çıkan yangınlarla ormanlarımız yok olmaya devam ediyor.

Sınırlarında bulunduğu Maltepe Belediyesi’nin kontrol alanı dışında Kayışdağı’nın ağırlıklı olarak kuzey bölgesinde meydana gelen orman yangınları, bölgedeki oksijen kaynakları için SOS veriyor.

                ***                                       ***

ORMAN VASFINDAN ÇIKAN SAHALARININ İMARA AÇILIYOR MU?

Orman Bakanlığı’na bağlı Orman İşletmeleri kontrolünde olan orman sahalarında denetim ve kontrol de bu kurumların sorumluluğunda. Zaman zaman bakanlık orman niteliğini kaybeden alanların, orman sahalarının orman vasfından çıkarıldığı, imara açıldığı biliniyor. Ferhatpaşa Mahallesi’ne yakın bölgede daha önce ağaçların kesilerek kullanıma açılan alanların varlığı da görülebiliyor.

                ***                                       ***

YANGIN DIŞI ÖNEMLİ MİKTARDA ORMAN ALANI KAYIPLARI

Ormanlarımızı yok eden unsur yangınla sınırlı değil. Maden arama, taş ocağı gibi doğal kaynak işletmesi için alan açma, altın ve diğer maden ocakları açmak amacı ile çok büyük alanlarda ağaçlar yok ediliyor. Bölgeler orman niteliğini kaybediyor.

Karayolu, havaalanı ve diğer benzer projeler gerekçesi ile doğal yaşama müdahale edilerek, ağaçlar kesiliyor orman yok ediliyor. Doğal yaşam unsurlar ortadan kaldırılıyor. Doğa tahrip ediliyor. Ekolojik dengeler bozuluyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ