logo

Sağanağın Vurduğu Sel Altındaki Bursa Kestel’de 5 Ölü

Sağanağın Vurduğu Sel Altındaki Bursa Kestel’de 5 Ölü

Sağanak yağıştan etkilenen Bursa’nın Kestel ilçesinde, dün akşam sağanak sonrası meydana gelen sele kapılarak, kaybolan 5 kişiden 2’sinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

Selde hayatını kaybedenlerin sayısının 5’e yükseldiği Kestel’de, kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları AFAD, UMKE, Jandarma ve sivil ekipleri tarafından sürdürülüyor.

250 kişi katıldığı arama ve kurtarma faaliyetleri, AFAD, UMKE, Bursa Jandarma Komutanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla sürdürülüyor. Sağanakla birlikte oluşan sel ve su baskınlarının yol açtığı zarar ise gün ağarınca dronla havadan görüntülendi.

KAYIP 5 KİŞİDEN 4 CESEDE ULAŞILDI

Bursa’da yaşanan sel felaketi sonrası peş peşe gelen acı haberlerde kayıp beş kişiden dördünün cesetlerine ulaşıldı. 74 yaşındaki Nazime Bilen, oğlu Ahmet, gelini Türkan ve torunu Medine’nin cansız bedenleri taş ve çamur yığınları arasında bulundu.

24 YAŞINDAKİ ENGELLİ KADER AKBABA HAYATINI KAYBETTİ

Dün akşam Bursa’nın Kestel ilçesi sınırlarındaki Dudaklı Köyü’ndeki derenin taşması sonrası meydana gelen sel felaketinde evinden çıkamayan 24 yaşındaki engelli Kader Akbaba hayatını kaybetmişti.

Dere kenarındaki bağ evinde sel sularına yakalanan haber alınamayan beş kişilik ailenin küçük kızının cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı.

Sabah saatlerinde ise Bingöllü aileden üç kişinin cansız bedeni kız çocuğunun cesedine 500 metre mesafede çamur ve taş yığınları arasında bulundu.

Aynı aileden hayatını kaybeden dört kişinin kimlikleri belli oldu. Bingöllü 74 yaşındaki Nazime Bilen, 32 yaşındaki oğlu Ahmet Bilen, Ahmet Bilen’in eşi Türkan Bilen (34) Türkan-Ahmet Bilen’in kızı Medine Bilen (10) hayatını kaybetti.

Aynı aileden kayıp olan Ahmet Bilen’in yeğeni Derya Bilen’i arama çalışmaları devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ekiplerine ait iş makineleri ve BUSKİ ekipleri tarafından sel sularının getirdiği toprak ve kaya parçaları temizlenerek, kapanan yolları açıyor.

5 KİŞİ SELE KAPILDI, 1’İNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Bursa Valiliği, yaşanan sel felaketi ile ilgili yapılan açıklamada, “21 Haziran 2020 tarihinde saat 18.48 sıralarında AFAD’a gelen ihbar üzerine Bursa İli Kestel İlçemize bağlı Dudaklı, Narlıdere, Gölcük, Sarıkaya, Kayacık ve Aksu Mahallelerinde meydana gelen sel felaketi ihbarının alınması üzerine; Valiliğimizce derhal oluşturulan İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezince olaya müdahale edilmiş olup; Meydana gelen sel felaketinde Kestel İlçemiz Dudaklı mahallesinde 1998 doğumlu Kader Akbaba isimli engelli vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Yine Kayacık mahallemizde, aynı aileden 7 kişi sele kapılmış olup, 2 kişi kendi imkanlarıyla kurtulmuş, 5 kişi sele kapılmış, bunlardan 1 kız çocuğunun cansız bedenine ulaşılmış olup kimlik tespiti çalışmaları sürdürülmektedir.” Denildi.

ARAMA VE KURTARMA FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Arama ve kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği belirtilen açıklamada, “Arama ve kurtarma faaliyetlerine; 37 AFAD, 50 STK olmak üzere toplam 87 arama ve kurtarma personeli ile beraber 15 UMKE, 21 kişi 112 Ekibi olmak üzere 36 sağlık personeli, Bursa İl Jandarma Komutanlığına bağlı 24 Tim ve 1 JAK timi ile beraber toplam 134 Jandarma personeli ile beraber toplam 257 personel ile arama ve kurtarma faaliyetleri yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.” İfadeleri yer aldı.

ÇALIŞMALAR SABAHA KADAR BİTİRİLECEK

Bursa Valiliği açıklamasında, “Öte yandan Orhangazi ilçemizin Yenisölöz ve Bayırköy mahallerinde maddi hasar oluşmuştur. Kestel ilçemize bağlı Dudaklı, Narlıdere, Gölcük, Sarıkaya, Kayacık mahallelerimizde oluşan hasar nedeniyle her mahallemize ayrı ayrı olmak üzere 4 kamyon, 2 greyder, 4 kepçe görevlendirilmiş olup; hem Orhangazi İlçemizde hem de Kestel ilçemizin bağlı mahallelerinde çalışmalar sabaha kadar bitirilecektir.” İfadelerine yer verdi.

KESTEL’İN MAHALLELERİNDE YARALAR KISA ZAMANDA SARILACAK

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, sel felaketi yaşanan Kestel’in Dudaklı ve Narlıdere mahallelerinde yaraların kısa zamanda sarılacağı söylendi.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU, AFET BÖLGESİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün gece Bursa’ya gelerek, sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Bakan Soylu, 2 kişinin hayatını kaybettiğini, kayıp 4 kişi için arama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ ÇATAKLI AÇIKLAM YAPTI

Bursa’nın Kestel ilçesinde dün akşam sağanak sonrası meydana gelen selin vurduğu bölgelerde inceleme yapan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, AFAD yetkililerinden bilgi aldı.

Kayıp kişiyi arama – kurtarma çalışmalarını yakından takip eden İsmail Çataklı, açıklamasında arama- kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına ilişkin verdiği bilgide dün saat 18.30 sıralarında başlayan yoğun yağışın bölgede sel ve su baskınlarına yol açtığını kaydederek; “Bursa’mızın Kestel, Orhangazi, Yenişehir, İznik ve Gürsu ilçelerinde hasara yol açtı. Özellikle bulunduğumuz yerde 2 köyümüzde can kayıplarına yol açtı ayrıca Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde bazı tesislerin etkilendiğini de biliyoruz. Saydığımız ilçelerin tarım arazilerinde de hasarlar oluştu.” Açıklamasını yaptı.

ÇATAKLI, “ARAMA- KURTARMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR”

Arama- kurtarma çalışmalarına ilişkin son bilgileri de paylaşan Çataklı, “Dün akşam Dudaklı Mahallesi’nde 21 yaşında bir engelli vatandaşımız hayatını kaybetmişti, Kırsal Kayacık Mahallesi’nde de şu ana kadar maalesef 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Öncelikle kaybettiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Halen şu andaki bilgiler ışığında 1 vatandaşımızı arama- kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Geceden bu yana AFAD koordinasyonunda arama- kurtarma çalışmaları başlamıştı. Şu anda dere yatağının muhtemel bölgesi 450 metrelik mesafelerle 4 alana ayrıldı ve her birine 28 kişiden oluşan arama- kurtarma personeli görevlendirildi. Bunun dışında da çevrede arama yapmak üzere 200 arama- kurtarma personeli halen dere yatağı ve çevresinde çalışmalarını devam ettiriyor. Hem bunda AFAD personelimiz var, Bolu ve Kocaeli’nden gelen jandarma arama- kurtarma personelimiz var, sivil toplum kuruluşlarımızdan personel var. Nöbet sistemiyle planlı şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar.” Dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR

Kırsal mahallelerde selin getirdiği malzemelerin bulunduğunu ve hem evlerinin girişine hem de sokaklara yığıldığını kaydeden Bakan Yardımcısı Çataklı, konut ve iş yerlerinde meydana gelen hasarlar, tarım hasarları ve konutlar içerisindeki eşyaların hasarlarının tespit çalışmalarının  yürütüldüğünü, psikososyal yönden de Aile Bakanlığı ekiplerinin, çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ