logo

Türk Kızılay Ataşehir Şubesi Plazma Desteği Bekliyor

Türk Kızılay Ataşehir Şubesi Plazma Desteği Bekliyor

Türk Kızılayı Ataşehir Şubesi, Kovid vakasının yükselmesiyle artan ihtiyacının karşılanması için Kovid-19 geçirmiş ve iyileşmiş vatandaşlardan plazma antikor desteği bekliyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Covid-19 pandemisi vaka sayısı artışı ile paralel olarak artan hastaların ihtiyacı plazma antikor talepleri Türk Kızılayı’na yeterli bağış olmadığından karşılanamıyor.

Covid-19 ağır vaka sayısı artışı nedeniyle ortaya çıkan plazma antikor ihtiyacının karşılanması için Kovid-19 geçirmiş ve iyileşmiş vatandaşlarımızdan plazma bağışı isteniyor.

Türk Kızılay Ataşehir Şubesi Destek Açıklaması:

Pandemi döneminde salgınla mücadelenin en önemli unsuru olan hastalığın tedavi yöntemi olan plazma antikor ihtiyacının vaka artışına paralel olarak arttığına dikkat çeken Talha Keleş başkanlığındaki Türk Kızılay Ataşehir Şubesi, plazma antikor taleplerini karşılamakta yetersiz kalındığının altını çizerek, “Kızılay olarak bizlere gelen plazma antikor taleplerini yeterli bağış olmadığından dolayı karşılamakta zaman zaman sıkıntılar yaşamaktayız.

Covid-19 pandemisi sebebi ile bir çok insan her geçen gün pozitif vaka olarak karşımıza çıkmakta, bununla beraber ağır vaka sayısı da maalesef artmaktadır.

Kızılay olarak bizlere gelen plazma antikor taleplerini yeterli bağış olmadığından dolayı karşılamakta zaman zaman sıkıntılar yaşamaktayız. Çevrenizde Kovid-19 geçirmiş vatandaşlarımızın plazma bağışı için Türk Kızılayı’na yönlendirmeniz ihtiyacı olan vatandaşlarımıza hayata tutunmasına katkı sağlayacaktır.

PLAZMA BAĞIŞI 10 GÜN ARAYLA 8 DEFA VERİLEBİLİR

Unutmayın ki Plazma bağışı 10 gün arayla 8 defa 40 dakikanızı ayırarak verebilirsiniz. Bu konuda desteklerinizi beklemekteyiz.

Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir.

PLAZMA BAĞIŞINLA İYİLEŞTİRME SIRASI SENDE!

COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.

AŞININ İLK ÖNCÜLÜ KABUL EDİLİYOR

COVID-19, Çin’in Vuhan Şehrinde, 31 Aralık 2019’da başlayan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan SARS-CoV-2 virüsüne bağlı bir hastalıktır. Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiştir.

İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ SALGINLARDA DA UYGULANIYOR

Bu kapsamda immün plazma tedavisi 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, Kuş Gribi gibi salgınlarda da uygulanmıştır.

İYİLEŞMİŞ BİREYLERİN KANINDAN İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ

Gelinen süreçte şu an günümüzde Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 hastalığından iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisini önermektedir ve ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır.

COVID-19 Tanısı Konulan Hastalar İçin Kimler Plazma Bağışında Bulunabilir?

*Ulusal mevzuata göre tam kan bağışı şartlarını ve COVID-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi gerekliliklerini sağlayan bağışçılar,

*18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar,

*Erkek ya da gebe kalmamış (düşük ve kürtaj dahil) kadın bağışçılar,

*Daha önce kendilerine kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar,

*COVID-19 hastalığına yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler,

* Bağışçı adayının COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır VE

 *Bununla birlikte;

* Klinik olarak (Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulguları gibi) iyileşmenin üzerinden en az 14 gün geçmiş olması, VE

* Boğaz ve burun bölgesi dediğimiz nazofarenks sürüntü örneklerinden çalışılmış en az 2 adet PCR test sonucu negatifliğinin (testlerden birisi son 48 saat içerisinde yapılmış olmalı) olması gerekmektedir.

* Klinik iyileşmenin üzerinden 28 gün geçti ise test negatifliği şartı aranmaz.

* Bağışçı adaylarının hastalık dönemine ait kayıtları eksiksiz, takip edilebilir ve dökümante olmalıdır

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ