logo

Türkiye’nin En Uç Noktaları Nereleridir

Türkiye’nin En Uç Noktaları Nereleridir

Türkiye’nin en kuzey ucu Sinop ilinde İnce Burun; en güney ucu Hatay’da Beysun koyu güneyi olurken, en batı ucu Çanakkale Gökçeada’daki Avlakaburnu, en doğu ucu ise Iğdır ilimizde Aras Irmağı dil kesiminde yer alır.

Türkiye’nin en uç noktaları yazımızda belirtilmiştir.

Kuzeyde Kırklareli’nin Kofçaz ilçesi Ahlatlı Köyü’nün 2,3 km. kuzeyindeki Bulgaristan sınırı. Güneyde Hatay’ın Yayladağı ilçesindaki terk edilmiş Topraktutan köyünün 1 km güney-güneydoğusundaki Suriye sınırı. Doğuda Iğdır ili Aralık ilçesindeki Dilucu Sınır Kapısı’nın 1,2 km. doğusunda, Azerbaycan (Nahcivan) sınırını oluşturan Aras Nehri. Batıda Çanakkale iline bağlı Gökçeada’nın batısındaki İnce Burun’dur

Türkiye’nin en uç il merkezleri: Kuzeyde Sinop, Güneyde Antakya, Doğuda Iğdır, Batıda Çanakkale’dir

Türkiyenin en uç köyleri – Kuzey: Kırklareli’nin Kofçaz ilçesine bağlı Ahlatlı köyü Güney: Hatay ilinin Yayladağı ilçesine bağlı Kızılçat köyü. Topraktutan daha güneyde olmakla birlikte bu köy sel riski nedeniyle terk edilmiştir. Doğu: Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Alan köyü. Batı: Çanakkale iline bağlı Gökçeada’nın Uğurlu köyü.

Deniz kıyısındaki uç noktalar
Türkiye’nin dört ana yöndeki dört uç noktasından üçü deniz kıyısında değildir. Kıyılardaki en uç noktalar şunlardır:

Kuzey: İnceburun Karadeniz kıyısında, Sinop ilçe merkezi sınırları içindedir.
Güney: Yayladağı’na bağlı Denizgören köyünün 2,3 km. güney batısında Suriye hududunun Akdeniz’e ulaştığı kumsal. büyük kısmı Türkiye’de kalan, Suriye tarafındaki nispeten küçük kısmı ise Lazkiye vilayetine bağlı olan bu kumsal, Mersin’deki Anamur Burnu’na göre 9,7 km. daha güneydedir.
Doğu: Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Sarp köyü sahili.
Batı: Tüm Türkiye’nin en batı noktası olan Gökçeada’daki İncirburnu, aynı zamanda ülkenin deniz kıyısındaki en batı noktasıdır.

İrtifa
Türkiye’nin en yüksek noktası 5.137 m. rakımlı Ağrı Dağı’dır.
En alçak noktası Çukurova’daki Akyatan Gölü yakınlarındaki isimsiz çöküntü alanıdır. (-2,8 m.)
En yüksek rakımlı il merkezi Erzurum’dur. (1.890 m.)
En yüksek rakımlı ilçe merkezi Van’ın Başkale ilçesidir. (2.460 m.)

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ