logo

Umut Notaları Depremden Etkilenen Müzisyenler İçin Çalıyor

Umut Notaları Depremden Etkilenen Müzisyenler İçin Çalıyor

Depremlerden etkilenen 11 ildeki müzik öğrenci ve eğitmenleri desteklemeyi amaçlayan “Umut Notaları” projesi düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu.

Institut français Türkiye, depremlerden etkilenen 11 ildeki müzik öğrenci ve eğitmenleri desteklemeyi amaçlayan “Umut Notaları” projesini düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Fransa Büyükelçisi Hervé Magro tarafından detayları paylaşılan “Umut Notaları” İKSV Enstrüman Destek Fonu’na kaynak ve Fransa’dan enstrüman sağlamanın yanı sıra deprem bölgesindeki müzik öğrenci ve eğitimcilerine Fransa’da müzik eğitimi ve pedagojik formasyonlar sunacak. 2025 yılı sonuna kadar devam edecek “Umut Notaları”, Fransız müzik kurumları ile Fransız ve Türk – Fransız şirket ve kurumlar tarafından destekleniyor.

Proje kapsamında iki konser için Türkiye’ye gelen Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası dünyaca ünlü şef David Reiland yönetiminde dün gece Cemal Reşit Rey Konser salonunda muhteşem bir konser verdi. CRR Sanat Yönetmeni şef Murat Cem Orhan’ın konuk şef olarak yer aldığı konserde orkestraya genç solist Can Çakmur piyanoda eşlik etti. Bilet gelirleri İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak konser bitiminde orkestra müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Orkestra 7 Temmuz’da CRR’de çocuklara yönelik ücretsiz bir anlatımlı konser verdikten sonra 8 Temmuz Cumartesi günü ise şef David Reiland ve Murat Cem Orhan tarafından seçilen 6 genç Türk orkestra şefi için düzenlenen ustalık sınıfına katılacak.

“Umut Notaları” projesinin basın toplantısı 6 Temmuz sabahı Fransa Sarayı’nda gerçekleştirildi. Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro toplantının açılış konuşmasında korkunç depremlerden tam beş ay sonra, Institut français Türkiye’nin insanî, kültürel ve sanatsal dayanışma projesi olan “Umut Notaları”nı duyurmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Proje kapsamında İKSV Enstrüman Destek Fonu’na katkı sağlamanın yanı sıra 2024 ve 2025 yıllarında deprem bölgesinden müzik öğrenci ve eğitimcilerine Fransa’da çeşitli konservatuvarlar tarafından müzik eğitimleri ve pedagojik formasyonlar sunulacağını belirten Büyükelçi Hervé Magro “Sadece duvarları yeniden inşa etmek yetmez, ruhları da yeniden inşa etmeliyiz” diye konuştu. Proje kapsamında Hatay Akademi Orkestrası’na da iki yıl boyunca enstrüman, ekipman ve atölyeler vasıtası ile destek olunacağını ifade eden Büyükelçi Hervé Magro, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na ve projeye katkı sunan tüm Fransız ve Türk – Fransız kurumlara teşekkür etti.

İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak toplantıda yaptığı konuşmada; “İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) olarak, 6 Şubat sabahı Türkiye’yi yasa boğan büyük depremin ardından, 50 yılı aşkın bir süredir kültür sanat alanında faaliyet gösteren ve ulusal ve uluslararası kültür ağlarıyla yakın ilişkiler kurmuş bir kurum olarak, depremden etkilenen müzik öğrencilerine ve eğitmenlerine enstrüman temin etmeyi hedefleyen İKSV Enstrüman Destek Fonu’nu oluşturduk. Depremin hemen ardından bizi ilk ziyaret eden, Institut français İstanbul’un yöneticisi, sevgili dostumuz Christian Schnell oldu. İKSV Enstrüman Destek Fonu’yla eşzamanlı olarak geliştirilen ve Fransa’daki birçok kültür kurumunun desteklediği “Umut Notaları” projesi kapsamında, Fransa’dan enstrüman bağışının yanı sıra deprem bölgesindeki müzik öğrencileri ve eğitmenlerine Fransa’nın çeşitli müzik kurumlarında pedagojik ve müzikal formasyon olanağı sağlanacak olmasını çok değerli buluyoruz. Geliştirdiğimiz bu ortak projenin bölgede kültür ve sanatın yeniden güçlenmesine büyük bir katkıda bulunacağına, Fransa ile Türkiye arasında uzun soluklu bir “müzik kardeşliği köprüsü”nün kurulmasına vesile olacağına eminiz. “Umut Notaları” projesiyle İKSV Enstrüman Destek Fonu’na sağladıkları kıymetli katkı için başta Fransa Türkiye Büyükelçisi Sayın Hervé Magro’ya; Institut Français Türkiye, Institut Français İstanbul Direktörü Sayın Christian Schnell’e; Metz Grand-Est Ulusal Orkestrası, İBB Kültür ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu Müdürlüğü başta olmak üzere tüm düzenleyici kurumlara; projeye destek veren Türk Ekonomi Bankası, BNP Paribas Vakfı ve Total Energies’e; ayrıca bilet alarak projeye bağışta bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür etmek istiyorum,” dedi.

İki muhteşem konser

“Umut Notaları” projesi kapsamında iki konser için Türkiye’ye gelen Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası 6 Temmuz gecesi dünyaca ünlü şef David Reiland yönetiminde dün gece Cemal Reşit Rey Konser salonunda muhteşem bir konser verdi. CRR Sanat Yönetmeni şef Murat Cem Orhan’ın konuk şef olarak yer aldığı konserde orkestraya genç solist Can Çakmur piyanoda eşlik etti. Bilet gelirleri İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak konser bitiminde orkestra müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Orkestra 7 Temmuz’da ise CRR’de çocuklara yönelik ücretsiz bir anlatımlı konser verdikten sonra 8 Temmuz Cumartesi günü şef David Reiland ve Murat Cem Orhan tarafından seçilen 6 genç Türk orkestra şefi için düzenlenen ustalık sınıfına katılacak.

Konserin bilet gelirleri, depremden etkilenen 11 şehirdeki güzel sanatlar liseleri ve konservatuvarların müzik bölümlerinde eğitim alan veya eğitmen olan ve depremde enstrümanı hasar gören veya kaybolan öğrenci ve öğretmenlere yeniden müzik enstrümanı alınması için İKSV tarafından 28 Şubat 2023’te başlatılan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak.

Institut français’nin başlattığı ve Metz – Grand Est Ulusal Orkestrası’yla birlikte Radio France, Festival d’Aix-en-Provence, Philharmonie de Paris gibi Fransa’nın önde gelen kültür kurumlarının destek verdiği “Umut Notaları” projesi kapsamında Fransa’dan enstrüman bağışının yanı sıra ayrıca deprem bölgesindeki müzik öğrencileri ve eğitmenlerinin Fransa’nın çeşitli müzik kurumlarında pedagojik formasyon ve müzik eğitimi almaları için olanaklar yaratılacak, bölge orkestralarının yeniden yapılanmalarına destek verilecek ve düzenlenecek ustalık sınıfları ve atölyelerle uzun vadeli bir işbirliği ve destek köprüsü kurulacak.

Fransız Kültür Bakanlığı, Institut français Paris, Fransa’da Cité Musicale-Metz, Cemal Reşit Rey konser salonu, Fransız-Türk Ticaret Odası ve birçok Fransız ve Türk şirket tarafından desteklenen “Umut Notaları” dayanışma projesi, Institut français Türkiye ve İKSV işbirliği ile gerçekleştirilecek.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ