logo

Yarkadaş, ‘Gazetecileri Virüs Gibi Görüyorlar’

Yarkadaş, ‘Gazetecileri Virüs Gibi Görüyorlar’

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü yaklaşırken, medyanın “özgürlük karnesi”ni yayınlayan Barış Yarkadaş, “gazeteciler dışarı çıkamasın diye özel düzenlemeler yapılıyor.” Dedi.

Yarkadaş: “Gazetecilere yönelik baskılar, CoronaVirüs günlerinde de son bulmadı. Cezaevindeki gazeteciler dışarı çıkamasın diye özel düzenlemeler yapılıyor.”

“AKP ÖZGÜR BASINI VİRÜS GİBİ GÖRÜYOR”

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü yaklaşırken, medyanın “özgürlük karnesi”ni yayınladı. Yarkadaş, Türkiye’de 110 gazetecinin demir parmaklıklar arkasında olduğunu, onlarca gazetecinin ise yargılandığını  belirterek, “Gazetecileri virüs gibi görüyorlar” diye konuştu.

Her ay düzenli olarak yayınladığı “Basına Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nun Nisan ayına ilişkin verilerini kamuoyu ile paylaşan Barış Yarkadaş, “Özgürlüğün kırıntısı bile kalmadı. AKP basın özgürlüğünü ayaklar altına aldı. Gazetecilerin nefes alması bile suç haline getirildi” dedi.

DURUMUN ÖZETİ

Raporunu MİT Şehitleri haberi dolayısıyla tutuklanan gazeteciler ile ifadeye çağırılan Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına ithaf eden Yarkadaş, “10 gazetecinin Nisan ayında maruz bırakıldığı muamele, Türkiye’deki basın özgürlüğünün hangi noktada olduğunun özetidir” diye konuştu.

Murat Ağırel, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Aydın Keser ve Ferhat Çelik’in MİT şehitlerine ilişkin haberi yayınladıkları için tutuklandığını anımsatan Yarkadaş, “En az bu kadar vahim olan bir başka gelişme ise gazetecileri içeride tutamayacaklarını anlayanların, içeriden çıkamasınlar diye TBMM’de özel düzenlemeler yapması ve tahliyeyi engellemesidir” dedi. Yarkadaş, “AKP ve MHP bu tavrıyla, Türkiye’de ‘düşman ceza hukuku’ anlayışının egemen olduğunu göstermiştir” ifadesini kullandı.

“TOPLUMA GÖZDAĞI”

Cumhuriyet Gazetesi çalışanları İpek Özbey, Olcay Büyüktaş, Hazal Ocak ve Vedat Arık’ın da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un evine ilişkin haberden dolayı ifadeye çağırıldığını belirten Yarkadaş, “Kaçağı yapan değil, yazan yargılanıyor. AKP adaleti kendini her yerde gösteriyor. Cumhuriyet üzerinden herkese gözdağı veriliyor” dedi.

“HABERLER ERİŞİME ENGELLENDİ”

Cumhuriyet’in Altun’a ilişkin haberine yer veren 273 internet sitesinin konuya ilişkin linklerinin Sulh Ceza Hakimliği’nce erişime engellenmesinin de yasaya aykırı olduğunu belirten Yarkadaş, “Ortada bir suç yok. Savcı, Cumhuriyet’e zorlama bir soruşturma açıyor. Sulh Ceza Hakimi, jet hızıyla ve komik bir gerekçeyle haberleri erişime engelliyor. Böylece Fahrettin Altun ve Saray bürokrasisi dokunulmaz – eleştirilemez hale getiriliyor” diye konuştu. 

Yarkadaş, Cumhuriyet’e açılan soruşturmada yöneltilen “Terör örgütüne hedef gösterme” suçlamasının TCK’daki ilgili maddeyle hiçbir ilgisinin olmadığı, AİHM ve Yargıtay kararlarının, Cumhuriyet çalışanları lehine olduğunu da sözlerine ekledi.

“GAZETECİLERİ VİRÜS GİBİ GÖRÜYORLAR”

AKP’nin muhalif gazetecileri “virüs” gibi gördüğünü de belirten Yarkadaş, FOX TV Anchormeni Fatih Portakal’a üç yıl hapis istemiyle açılan davanın da Bunun kanıtlarından biri olduğunu ifade etti. Yarkadaş, “Fatih Portakal halkın düşüncelerine tercüman olduğu için mi hapse atmak istiyorsunuz” tepkisini gösterdi.

KORKUSUZ VE SÖZCÜ’YE BİK BASKISI

Yarkadaş, Basın İlan Kurumu’nun SÖZCÜ ve KORKUSUZ gazetelerine yönelik keyfi ilan kesme cezasına da dikkat çekti. Yarkadaş,  “Davalar, yalanlar ve iftiralarla çökertemedikleri @gazetesozcu ve @korkusuzgazete için şimdi de BİK sopasını devreye soktular. İki gazeteye ‘kaşının üstünde gözün var’ diyerek 2 milyon TL tutarındaki ilanını kestiler. AKP denetimindeki BİK, bu keyfiliğe artık son vermelidir” ifadesini kullandı.

NİSAN’DA NELER OLDU?

Yarkadaş, 2020 yılının Nisan ayında yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

” 1 gazeteci tutuklandı; 3 gazeteci gözaltına alındı. 3 gazeteci hakkında suç duyurusu yapıldı.

4 gazeteci ifade verdi. 5 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 1 gazeteciye dava açıldı. 1 gazeteye silahlı saldırı yapıldı. 11 gazeteciye dava açıldı, 1 gazeteci saldırıya uğradı, 4 TV kanalına para cezası verildi. 1 haber programına 3 kez yayın durdurma cezası verildi. 1 haber 273 sitede erişime engellendi.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ