logo

Yenidoğan- Söğütlüçeşme Metro Hattı İlk Etap Yapım Başladı

Yenidoğan- Söğütlüçeşme Metro Hattı İlk Etap Yapım Başladı

İBB, Yenidoğan-Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattının Yenidoğan-Emek arasındaki ilk etabının yapım çalışmalarını başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattıSöğütlüçeşme’ye kadar uzatarak, metro yapım kriterlerine uygun hale getirdi.

Yenidoğan-Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattı çalışmalar tamamladığında; Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye, Ataşehir ve Kadıköy ilçeleri, tek bir metro hattı İle birbirine bağlanacak.

YENİDOĞAN- SÖĞÜTLÜÇEŞME METRO HATTININ İLK ETABININ YAPIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yenidoğan-Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattının Yenidoğan-Emek arasındaki ilk etabının yapım çalışmalarını başlattı.

“Büyükşehir belediyesinin sınavlarının en zoru, metro sınavıdır” diyen İmamoğlu, “Çünkü metro sınavı, çok fonksiyonel düşünülmesi gereken, çok aşamalı bir biçimde zaman-finans planlaması gereken meşakkatli bir iştir. Metro sınavından geçemeyen bir belediye başkanı, diğer bütün derslerden geçse bile sınıfta kalır” şeklinde konuştu.

“Bizden önce İBB’yi yönetenler, 25 yılda 125 kilometre metro yaptılar” diyen İmamoğlu, “25 yılda 125 kilometre metro yapanlar, ama yıllarca çok büyük bir iş yapmış gibi bunu anlatırlar, kendi kendilerini biraz da ‘metro şampiyonu’ ilan ederler. 2019’da er meydanına biz çıktık, biraz işler değişti. Biz metro yaptıkça, biraz da onların gerçek fotoğrafı meydana çıkmaya başladı. Biz, 5 yılda tam 65 kilometre metro yaptık. Yani bizden önce, 25 yılda yapılan metronun yarısından fazla metroyu, sadece 5 yılda yaptık. Bu çok değerli bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

5 YILDA 65 KİLOMETRE METRO HATTINI VE 62 İSTASYONU

5 yılda 65 kilometre metro hattını ve 62 istasyonu hizmete açarak, Türkiye belediyecilik tarihinde eşi görülmemiş bir rekoru kırdıklarını vurgulayan İmamoğlu, “5 yılda, 8 kilometre metro yapıp, adım sayan arkadaş, tarihe geçti. Bir şey diyeceğim… Diyemiyorum. Yani o kadar bir garip bir durum ki. Ama söyleyeyim; ciddi bir tarafı daha var. Bu işin içinde emek hırsızlığı var. Onu söyleyeyim. Böyle saygısız siyaset olmaz. Kameralar önünde 8 adım atarak, 5 yılda yaptığımız 65 kilometreyi, 8 kilometreymiş gibi gösterebileceğini zanneden bu akla, şaşıyorum. Vatandaşa, emek gösteren insanlara, emekçilere, firmalara zerre saygısı yok. Allah akıl versin. Bunlar, kendilerini nimetten zannediyorlar. Vatandaşı aldatabileceklerini zannediyorlar” dedi.

YENİDOĞAN – EMEK  HATTI SÖĞÜTLÜÇEŞME’YE UZATILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattını Söğütlüçeşme’ye kadar uzatarak, metro yapım kriterlerine uygun hale getirdi. Yenidoğan-Sancaktepe-Finans Merkezi-Söğütlüçeşme metro hattının Yenidoğan-Emek arasındaki ilk etabının yapım çalışmalarına başlandı. Yenidoğan-Söğütleşme metro hattı başlama töreni; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP milletvekili Yunus Emre, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, CHP Sancaktepe Belediye Başkan adayı Alper Yeğin, CHP Ataşehir Belediye Başkan adayı Onursal Adıgüzel, CHP Sultanbeyli Belediye Başkan adayı Ayhan Koç ve vatandaşların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

YENİDOĞAN SÖĞÜTLÜÇEŞME HATTIN ENTEGRE NOKTALARI

Çalışmalar tamamladığında; Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye, Ataşehir ve Kadıköy ilçeleri, tek bir metro hattı İle birbirine bağlanacak. Böylece, Sancaktepe’den birçok ilçeye hızlı, konforlu ve çevre dostu ulaşım imkanı sağlanacak. Yapımına başlanan 6,7 kilometre uzunluğundaki Yenidoğan-Emek hattında 5 istasyon olacak. Sancaktepe ve Çekmeköy ilçelerinden geçecek söz konusu hat, M5 Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı ile entegre olacak. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy’den geçecek Yenidoğan-Söğütlüçeşme hattı tam olarak tamamlandığında ise, istasyon sayısı 15’e, hat uzunluğu da 24,7 kilometreye çıkacak. Hat, Söğütlüçeşme İstasyonu’nda Marmaray, metrobüs, Büyük İstanbul Tüneli (İncirli-Söğütlüçeşme metro hattı) Üsküdar-Kadıköy-Maltepe tramvay hattı ile; Şehir Hastanesi İstasyonu’nda yine Üsküdar-Kadıköy-Maltepe tramvay hattı ile; Göztepe İstasyonu’nda M4 Kadıköy-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı ile; Finanskent İstasyonu’nde M12 Ümraniye- Ataşehir-Göztepe metro hattı ile; İmes İstasyonu’nda M8 Dudullu-Bostancı metro hattı ile; Sarıgazi İstasyonu’nda da M5 Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı ile entegre olacak.

PROJENİN İSTANBUL ULAŞIMINA KATKILARI

Hattın devreye alınması ile birlikte Anadolu yakasında Sancaktepe, Ümraniye, Ataşehir, Kadıköy  ve Üsküdar ilçeleri, bir metro hattı ile birbirine bağlanacak. Hattın M5, M8, M12 ve M4 metro hatları ve Söğütlüçeşme’de metrobüs ve Marmaray hatlarına entegre olmasıyla birlikte önemli bir yolculuk ağı tamamlanmış olacak. Anadolu yakasının kuzeydoğu-güneybatı yönünde konut, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve iş yerleri bakımından yoğun bölgeleri geçerek tarayan yaklaşık 24,7 kilometrelik bu hat ile birlikte cazip hale gelecek olan toplu ulaşım sayesinde hem trafik problemi ciddi anlamda azalacak hem de vatandaşlarımızın yolculuk süreleri de kısalmış olacak. Karbon sıfır hedefinin yakalanmasında önemli bir etkisi olması beklenen bu hat ile beraber karbondioksit salımı ve emisyon değerleri de düşmüş olacak.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ