logo

TÜKODER ‘Toplu Taşıma Kamu Tarafından Yürütülmeli’

TÜKODER ‘Toplu Taşıma Kamu Tarafından Yürütülmeli’

Son günlerde yaşanan katliam gibi Otobüs kazalarına dikkat çeken (TÜKODER) Ataşehir Şubesi UKOME’de tüketicilerin temsilini, toplu taşımayı kamunun yürütmesini istedi.

Recep Kenan/itvhaber.com

1 Şubat’ta Üsküdar Otobüsün durağı girmesi sonucu gerçekleşen olayda; durakta bekleyen 3 vatandaşın öldüğü, yine 8 Şubat’ta FSM EA Hastanesi’nin karşısı Kartal istikametinde E 5 üzerinde, 500 T numaralı otobüsün durağı paramparça ettiği kazada; 3 vatandaşımızın yaralandığına dikkat çeken TÜKODER Ataşehir Şubesi, bu tür kazaların son bulması için kazanın gerçekleştiği durakta 12 Şubat 2018 tarihinde ilgilerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla etkinlik yaptı.

FSM EA Hastanesi’nin karşısı durakta 12 Şubat 2018 tarihinde etkinlik gerçekleştiren TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Ataşehir Şubesi, başka kaza ve kayıpların olmaması için kazaların incelemesinin yapılmasını, gerekli önlemlerinin alınmasını ve duyarsız kalınmamasını talep etti.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Ataşehir Şubesi Kısa Vadede Çözülmesini Umut Ve Talep Ettiği İle Önerilerini Şöyle Özetledi:

1-Kazaların gerçek nedenlerinin meslek odaları ile işbirliği ile ortaya çıkartılıp gerekli çözümlerin gerçekleştirilmesi

2-UKOME-Ulaşım koordinasyon merkezinde Tüketicilerin temsil edilebilmesi önündeki idari engellerin aşılması.

3-Toplu taşımanın kamu hizmeti olması nedeni ile kamu tarafından yürütülmesi.

12 Şubat 2018 tarihinde Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Ataşehir Şubesi Tarafından Yapılan Basın Açıklaması:

“Bu kaçıncı kaza?

Çok üzgün ve endişeliyiz!!!!

Birkaç soru sormak istiyoruz:

Otobüsler, Toplu Taşıma hizmeti vermeye uygun mudur? Benzer kazalara karışan otobüsler arasında aynı marka ve model imalat var mıdır? Otobüs şoförlerinin çalışma şartları görevlerinin yerine getirmeye uygun olduğunu düşünüyor musunuz? Yıllardır süren kazalara karşı Meslek odaları ile birlikte tarafsız incelemeler yapıldı mı? Eğer yapıldı ise tespit edilen sorun ve noksanlar nelerdir? Gerekli koruyucu önlemler alındı? Bir sonraki kazanın önünü alacak tedbirlerin alınması için kendinizi yeterli buluyor musunuz? Toplu taşımanın MUTLAKA KAMUSAL BİR hak ve kamu tarafından yürütülen bir HİZMET OLMASI gündeminizde mi? Bu son iki kazaya yönelik teknik incelemeler yapılarak detaylı bilgilendirmenin kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

Bu otobüslerde imalat hatası ya da şoförlerinin uygun olmayan çalışma koşulları kazaların gerçek kaynağının aşır kar hırsı ve insanların hayatlarını hiçe sayan para kazanma sistemi olduğunu göstermektedir.

Evrensel tüketici hakkımız olan SAĞLIK VE GÜVENLİĞİN KORUNMASI Hakkımız çiğnenmiştir. Ezilmiştir.  Yurttaşlarımız, toplu taşıma araçları ile ulaşım gereksinimimizi karşılarken karşılaştığı bu kazalar korku ve endişeye yol açmaktadır.

Anayasanın 172.maddesi,”Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” demektedir.. Yetkililerin yapacakları çalışmalar ile gerekli tedbir ve önlemleri alarak tüketicilerin haklarına koruma altına alması ANAYASAL bir görevdir. Yetkilileri buradan uyarıyor ve görevlerini yapmasını bekliyoruz. Yeni kazalar ve kayıplar olmadan.

İstanbul un tüm mahallerindeki yurttaşlarımız;

Her birimiz sabah işe ya da okula giderken ya da akşam evimize dönerken Toplu taşımayı kullandığımız süre boyunca bu kazalar ile karşılaşmamak için, Toplu taşımanın kamusal bir hizmet  olduğunu görmeli kamu tarafından yapılarak kamunun yani bizler için denetlenip hayatlarımızı kolaylaştırmasını birlikte talep etmenizi, duraklarda korkmadan otobüs beklemek için mümkün olan tüm yollar ile yetkilileri uyarmanızı talep ediyoruz.

Toplu Taşıma Kamusal Bir Hizmettir. Kamu Tarafından Verilmelidir.

Bu Kazaları İnceleyin, Sorunları Çözün Başka Kazalar Olmadan.

Duraklarda Korkmadan Otobüs Beklemek İstiyoruz.

Aşırı Kar Hırsı Sistemi Ölümlere Yol açıyor.

UKOME’de Tüketici Temsiliyeti Ve Yetkisi Talep Ediyoruz.”

TÜKODER-TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ ATAŞEHİR ŞUBESİ

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ