logo

1915 Çanakkale Köprüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katılımıyla Açıldı

1915 Çanakkale Köprüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katılımıyla Açıldı

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü‘nün her bir teknik özelliğiyle farklı anlamlar taşıdığını söyledi.

1915 Çanakkale Köprüsü ve çevreyolu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların göz bebeği olan Çanakkale’nin yepyeni bir geleceğe kucak açtığını ifade ederek, “Çanakkale Boğazı’na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yapmak üzere bir aradayız” dedi.

“Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr’in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “maziden atiye köprü kurmak” sözünü, hem lafzıyla hem de ruhuyla hayata geçirdiklerini söyledi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkeye, millete, şehre, tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Sultan Abdülhamit Han’ın, 140 yıl önce düşündüğü, hazırlıklarını yaptırdığı bir proje olduğuna işaret ederek, “Osmanlı’nın ardı ardına yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigârı tüm bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu” dedi.

OTOMOBİL GEÇİŞ ÜCRETİNİ AÇIKLADI

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan otomobil için bir hafta boyunca geçişin ücretsiz olduğunu söyledi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün otomobil geçiş ücretini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Otomobil geçişlerinin fiyatını 200 TL olarak belirledik. Pahalı mı? Bir hafta ücretsiz. Ondan sonra 200 TL.” dedi.

“1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ, HER BİR TEKNİK ÖZELLİĞİYLE FARKLI ANLAMLAR TAŞIYOR”

1915 Çanakkale Köprüsü’nün, her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıdığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köprümüzün isminin başındaki 1915, Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik, en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 metre de Mart’ın 18’ini ifade ediyor. Orta açıklığın uzunluğu olan 2 bin 23 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir, işaretidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Türkiye’ye, millete, Çanakkale’ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu köprümüz de tıpkı İstanbul Boğazı’ndaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada, özellikle Çanakkale’de altıncı köprüyü açıyoruz. Fakat unutmayın 140 yıl önce Sultan Abdülhamid Han, az önce ifade ettiğim o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı ve o hazırlıkları yapmıştı. Osmanlı’nın ardı ardına yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamid Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu.”

ORTA AÇIKLIĞIN UZUNLUĞU 2023 METRE CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI

1915 Çanakkale Köprüsü’nün her bir teknik özelliğiyle farklı anlamlar taşıdığını, şimdi de Cumhur İttifakı olarak bunu açmanın kendilerine nasip olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

BAŞINDAKİ 1915 ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ YILI

“Köprümüzün isminin başındaki 1915, Birinci Dünya Savaşının en kanlı, en ibretlik, en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı; kule yüksekliği 318 metre de Mart’ın 18’ini ifade ediyor. 3, mart ayı, 18, bugün. Dolayısıyla orta açıklığın uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir, işaretidir.”

1,5 SAATLİK YOL SADECE 6 DAKİKADA TAMAMLANACAK

Karşımızda İstanbul’u Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleşti.” “1,5 saatlik yol sadece 6 dakikada tamamlanacak; yılda 415 milyon Euro akaryakıt tasarrufu sağlanacak. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor.” “Artık Çanakkale şehitlerimizin aziz hatıralarını sadece mezarlarda değil bu nadide eserle boğazın üzerinde de yaşatacağız.” “Kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa’da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz. İki kıtayı 6. defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hangi zorluklar aşılarak inşa edildiğinin hikayesini bu akşam TRT’de seyredebilirsiniz. İhmal etmeyin, belgesel.”

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİ SAVUNDU

“Yap İşlet Devret modeli ile inşa ettiğimiz son eserdir. İnşallah devamı gelecek, bununla kalmayacağız. Ülkemizde bu modelin en başarılı örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Almanya son 4 yılda 15 milyar dolarlık, kamu özel işbirliğine dayalı otoyol projesi yaptı. Asya ve Ortadoğu bölgelerinde de bu yaygın. Türkiye bu yöntemle son 20 yılda ulaştırmada 37,5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdi. Kendi kasamızdan değil, dışarıdan getirmek suretiyle bunu başarmıştır. Milli gelirimize katkısı 395 milyar dolar. Üretime katkısı 838 milyar dolar. Bu model ile peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hastaneleri, yolları böyle yapıyoruz. Bu projeler Türkiye’nin kalkınmasına destek vermektedir. Biz burada bir kalkınma köprüsü kuruyoruz. Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.”

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREDE?

Çanakkale Köprüsü, Türkiye’nin Çanakkale ilinin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan bir asma köprü oldu.

Hizmete girdiğinde kısmen inşa hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olarak faaliyet gösterecek. Köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya’daki Akashi Kaikyo Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü oldu.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olan köprü, Silivri’deki O-3 ve O-7 ile Balıkesir’deki O-5 arasında bağlantı kurulmasını sağlayacak.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ÖZELLİKLERİ

5 KM 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ  İLE 88 KM OTOYOL

89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluğunda olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk kez birbirine bağlayacak. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km’lik 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 km’lik otoyolu ve 13 km’lik bağlantı yollarını kapsıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor.

2023 METRELİK ORTA AÇIKLIĞIYLA DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN

Deniz seviyesinden 334 metre yükseklikteki 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla “dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü” unvanına sahip oluyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ