logo

2022 Yılı Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması Sonuçlandı

2022 Yılı Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması Sonuçlandı

11 Nisan 1980’de öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları tarafından bu yıl 18.si düzenlenen öykü yarışması sonuçlandı.

1980’de öldürülen TRT Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları tarafından 18.si düzenlenen 2022 Yılı öykü yarışması sonuçlandı.

022 Yılı Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması‘nda Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Feyza Akbulut Öner, Hakan Cucunel, Eşref Karadağ ve Öztürk Tatar’dan oluşan seçici kurulun yaklaşık 3 aylık okumaları sonucunda dereceye giren ilk 10 öykü belirlendi.

Birincilik

Saka Kuşunun Ölümü” adlı öyküsü ile İlhan GÜNAY

İkincilik

“Midas’ın Berberine Ne Oldu?” adlı öyküsü ile Engin KÜKRER

Üçüncülük

“Çarpık Necmi” adlı öyküsü ile Serap KARAKUŞ BESİ

Mansiyon

“Mavi Balonn” adlı öyküsü ile Neval OĞAN BALKIZ

“Kapı” adlı öyküsü ile Mustafa ÜNVER

“Heimat” adlı öyküsü ile Anıl ÇETİNELÖRSELLİ

“Erkekler Neler Doğurur” adlı öyküsü ile İ. Usema YÖRDEM

“Deniz Kızı” adlı öyküsü ile Özlem KESKİN

“Aç Ağzını” adlı öyküsü ile Seher TANIDIK

“Dandel Perdeler” adlı öykü ile Nes dereceye girmiştir.

Yüreklerinin sesini emekleriyle harmanlayıp 2022 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışmasına katılan ve dereceye giren tüm yazar dostlara teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

Öykü Ödülleri Töreninin yapılacağı yeri ve zamanı ilerleyen günlerde belirlenecek olup, duyurusu yapılacaktır.

Öztürk Tatar

İletişim:

0531 608 40 33

ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?

Ümit Kaftancıoğlu, 1935 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi. Çocukluğu Dede Korkut boylarının zengin anlatım geleneği içerisinde, halk âşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek, okuyarak geçti.

İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Cılavuz Köy Enstitüsü’ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.

Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile” ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

“Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” der. Bu gözlemlerini doğrularcasına, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü.

Günümüzde bile sevilerek dinlenen “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasındadır.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, “Dönemeç”le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve “Hakullah”la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.

Yapıtları

* Dönemeç (Öykü) 1972 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Hakullah (Röportaj) 1972

* Yelatan (Roman) 1972

* Tek Atlı Tekin Olmaz (Halk Masalları) 1973

* Tüfekliler (Roman) 1974 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Köroğlu Kolları (Halk Destanları) 1974

* Çarpana (Öykü) 1975

* İstanbul Allak Bullak (Öykü) 1983

Çocuk Kitapları

* Kekeme Tavşan (1974) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Çizmelerim Keçeden (1979)

* Altın Ekin (1979)

* Dört Boynuzlu Koç (1979)

* Kan Kardeşim Doru Tay (1979)

* Hızır Paşa (1980)

* Çoban Geçmez (1980) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)

* Şülgür Deresi (1981)

* Salih Bey (1981)

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ