logo

24 Haziran Seçimi Sonrası Süreç Nasıl İşleyecek?

24 Haziran Seçimi Sonrası Süreç Nasıl İşleyecek?

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu ve kesin olmayan genel seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan seçimin sonrasında TBMM ve Hükümet oluşum süreci nasıl işleyecek?

Recep Kenan/itvhaber.com

Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu ve Genel seçimi kesin olmayan sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanması ile seçim sonrası takvim işleyecek.

29 Haziran’da kesin seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmasından sonra Meclis ve hükümet oluşumu için çalışma takvimi işlemeye başlayacak.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI VE BAKANLAR MECLİS DIŞINDAN

24 Haziran Seçimi ile başlayan yeni sistemde cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar meclis dışından atanacak. Cumhurbaşkanının ardından yeni kabine üyeleri de Meclis’te yemin edip göreve başlayacak. Sistem değişikliği ile birilkte yeni hükümetin göreve başlaması için Meclis’ten güvenoyu alması gerekmiyor.

BAŞBAKANLIK MAKAMI KALKACAK

Başbakanlık makamı kalkacağı, parlamenter sistemin sona ereceği süreçte, son başbakanı Binali Yıldırım’ın görevi de cumhurbaşkanının yemin etmesiyle birlikte resmen sona erecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILACAK

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin düzenlemeler Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin edinceye kadar yetki kararnamesiyle hayata geçirilecek.

YSK KESİN SONUÇLAR 29 HAZİRAN’DA AÇIKLIYOR

Kesin sonuçların ilanı için gözler Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK). 28 Haziran’da itirazları YSK karara bağlayacak. 29 Haziran’da ise kesin seçim sonuçlarını açıklayacak. Meclis takvimi işlemeye başlayacak.

TBMM GENEL KURULU İLK TOPLANTISI 2 TEMMUZ’DA

2 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu, en yaşlı üye başkanlığında yeni dönemin ilk toplantısını yapacak. En yaşlı milletvekillinin geçici başkanlık görevini üstleneceği toplantıda, milletvekili seçilen 600 isim yemin edecek. Milletvekilleri yeminle birlikte resmen görevlerine başlamış olacak.

TBMM’DE GEÇİCİ BAŞKANLIK GÖREVİ EN YAŞLI ÜYEDE

TBMM’de en yaşlı üye geçici başkanlık görevini üstlenecek. Meclis’in en yaşlı üyesi Deniz Baykal, ancak Baykal’ın sağlık durumu nedeniyle açılış töreninde başkanlık koltuğuna oturup oturmayacağı henüz net değil. Baykal sağlık nedeniyle başkanlık yapamazsa, geçici Meclis başkanlık görevi Durmuş Yılmaz’a geçecek.

65.HÜKÜMETİN GÖREVİ SÜRESİ BİTECEK

TBMM Genel Kurulu’nda sonradan belirlenecek günde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeminden sonra 65. hükümetin görevi süresi bitecek.

CUMHURBAŞKANI YEMİNİ İLE 65. HÜKÜMET VE PARLAMENTER SİSTEME SON

Parlamenter sistemin son Başbakanı Binali Yıldırım ve 65. hükumetin görevi, Cumhurbaşkanı’nın yemin etmesi ile sona erecek.

13.CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 66. HÜKÜMETİ OLUŞTURACAK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı Erdoğan sayısı 26’dan 16’ya düşürülen bakanlıklara Meclis dışından atamalar yaparak 66. Hükümeti oluşturulacak.

ERDOĞAN BAŞKAN YARDIMCILARINI SEÇECEK

66.Hükümeti oluşturan Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı yardımcılıklarına atamalar yapacak.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİM TAKVİMİ BAŞLIYOR

Meclis Başkanı seçimi için de takvim işlemeye başlayacak. Yemin sonrası Meclis’in toplandığı ilk birleşimde, Meclis Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak.

ADAYLIK BAŞVURULARI İLK 5 GÜNDE

Milletvekili yemin töreninden sonra, ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak. İkinci 5 günlük sürede de seçimler gizli oylama ile gerçekleştirilecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ