logo

65 Yaş ve Üzerine Memlekete Seyahat İzni Geliyor

65 Yaş ve Üzerine Memlekete Seyahat İzni Geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş ve üzeri için, 2 kişi ve tek yönlü gidiş olmak kaydıyla, bir aylık zaman zarfında dönmemek üzere memleketlerine gitme izini verileceğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

65 yaş ve üzeri için memlekete seyahat izninin verileceğini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamasında, “En fazla 2 kişi ve tek yönlü gidiş olmak kaydıyla, bir aylık bir zaman zarfında dönmemek üzere bir izin yarından itibaren söz konusu olacak.” İfadelerine yer verdi.

KRONİK HASTA VE YAŞLI GRUBUNU GÜVENE ALMAK İSTİYORUZ

Yeni dönemde özellikle kronik hasta ve yaşlı grubunu güvene almak istediklerini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulunun önerisi doğrultusunda bu gruptakiler için kısıtlamaların bir süre daha sürebileceğini, kontrollü sosyal hayat alanında kısıtlamaların Bakanlar Kurulunda da gündeme geleceğini aktararak, “Sokağa çıkma anlamında kısıtlama kronik hastalar ve büyüklerimizle ilgili kısmen olabilir.” Dedi.

65 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN MÜJDE VERECEĞİZ

65 yaş ve üzeri büyüklerin bu dönemde çok büyük fedakarlık gösterdiğini, en çok uyum ve hassasiyet gösterenlerin olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Koca, 65 yaş ve üzeri büyüklerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ve onlara bir müjde vereceğini belirterek; “Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Bilim Kurulu ile de görüşmüş olduk. Bilim Kurulunun önerisi doğrultusunda, 65 yaş üzeri büyüklerimizin memleketlerine gitme noktasında, sabit bir yere gittiğinden eminsek, sağlık açısından herhangi bir sorunları yoksa ilgili kaymakamlıktan yanlarında 1, zorunlu ise gerektiğinde en fazla 2 kişi olmak üzere, tek yönlü gidiş olmak kaydıyla, bir aylık bir zaman zarfında dönmemek üzere bir izin yarından itibaren söz konusu olacak. Bununla ilgili duyuruda ayrıca bugün İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılır.” Dedi.

YANLARINDA BİR, EN FAZLA İKİ KİŞİ KAYMAKAMLIKTAN İZİN ALINACAK

Bakan Koca, “Özellikle gittiği ve gideceği yerde sabit olan ve orada yaşayabileceği bir yerse o durumda izin veriliyor olacak. Ama aile hekimleri, daha çok seyahat edebileceğini, herhangi bir semptomun, herhangi bir hastalık belirtisinin olmadığını belirten bir düzenleme yapmış olacaklar. Eğer devamında da zaten kendi aile hekimi herkesi takip ediyor olacak, bildiği hastayı özellikle yakın takibe alarak gerektiğinde bulunduğu bölgede sağlık kuruluşuna yönlendiriyor olmuş olacak. Yanlarında bir, en fazla iki kişinin gidebileceği şekilde kaymakamlıktan izin alınmış olacak.” Diye konuştu.

SALGIN TEDBİRLERİ TOPLUMDAN KABUL GÖRDÜ

Kovid-19 pandemisiyle 9 haftadır mücadele edildiğini vurgulayan Bakan Koca, mücadelenin bir seferberlik içinde gerçekleştiğinin, salgına karşı alınan tedbirlerin toplum tarafından kabul gördüğünün altını çizerek, “Mücadelede bütün taraflarının iş birliği, herkesin kendi sorumluluğunu üstlenme ciddiyeti bize başarı getirdi. Koronavirüse karşı mücadelemiz, yakın dönemlerdeki en büyük seferberliğimizdir.” diye konuştu.

İŞ YERLERİ GİRİŞİNE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ASILACAK

Bakanlığın bu günlerde, kontrollü sosyal hayatın muntazam uygulanması için girişimlerde bulunduğunu belirten Koca, yeni dönemin salgın açısından bazı standartlarını belirlemek, riskleri önlemek için Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı, Adalet ve İçişleri bakanlıklarıyla ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Koca, “Riskli hareketliliğin olduğu kavşak noktalarına, havaalanlarına, sınır kapılarına, organize sanayi bölgelerine test kurduk ve kurmaya devam ediyoruz” dedi.

“HAYAT EVE SIĞAR” MOBİL UYGULAMASI

Bugünden sonra iş yerlerinin girişinde, o iş yerinde uyulması gereken kuralları gösteren afişler ve çalışma rehberlerinin bulunacağını dile getiren Koca, “Hayat Eve Sığar” mobil uygulaması üzerinden vatandaşların bu iş yerlerinin Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehberle uyum derecesini puanlandırabileceğini söyledi.

Kontrollü sosyal hayatı kolaylaştıracak “Hayat Eve Sığar” mobil uygulamasına değinen Mobil uygulamanın kullanıcı sayısının 10 milyonu aştığını, uygulamanın evden çıkıldığında vatandaşlara rehber olacağını söyleyen Koca, “Uygulamanın çok önemli diğer bir fonksiyonu da şudur; bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek” diye konuştu.

VİRÜSTEN TAM OLARAK KURTULACAĞIMIZ TARİH BİLİNEMİYOR

Koca, el birliğiyle yürütülen mücadelenin sonuçlarını anlatmaya ihtiyaç olmadığını çünkü koronavirüse karşı verilen mücadelenin karnesinin her akşam paylaşıldığını vurgulayarak, “Yeni vaka sayılarımızdaki düşüş, başarı grafiğimizdir. Dün binin biraz üzerinde olan bu sayı, binin altına düştüğünde bu düşüş, nihai başarının işaret fişeği olacaktır.” Dedi.

BAYRAMI ÇOK DİKKATLİ GEÇİRMELİYİZ

“Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz.” Diyerek açıklamasını sürdüren Bakan Koca,  “Bayramı çok dikkatli geçirmeliyiz. Bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmamalı. Bu bayramı, eski bayramlar gibi kutlarsak hastalığın tırmanışa geçtiği günlere dönebiliriz. Bütün toplumdan istenildiği gibi evimizde kalalım. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım. Anne babalarımıza, büyüklerimize hassasiyetimiz tehlikeli bir yakınlık olmasın. Onlar için en güzel sözleri düşünüp, arayalım. Kalbin kurduğu cümle, bir annenin elini öpmekten daha büyük yakınlık kurar.” Şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ