logo

A-101 VE AKFA HOLDİNG ŞİRKETLERİNE FETÖ OPERASYONU

A-101 VE AKFA HOLDİNG ŞİRKETLERİNE FETÖ OPERASYONU

market-101-e-feto-operasyonDarbe soruşturması kapsamında İstanbul Mali Polisi (İMP) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına 40 milyon dolar aktarılmasıyla ilgili AKFA Holding ve A-101’e operasyon düzenledi.

İstanbul Mali Polisi (İMP) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına 40 milyon dolar aktarılmasıyla ilgili operasyon düzenledi. AKFA Holding’e bağlı 51 şirketle; A-101 bünyesinde bulunduran Yeni Mağazacılık AŞ.’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda 50 şüpheli gözaltına alındı. Yakalananlar arasında, AKFA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş ile A-101’in Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aydın da yer alıyor.

İstanbul Emniyeti’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ yapılanmasının gerçekleştirdiği 15 Temmuz kalkışmasının ardından örgütün finans ayağını mercek altına aldı. Polis çalışmalarını sürdürürken Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları da değerlendirildi. MASAK raporları, ihbarlar ve araştırmalar sonucunda, AKFA Holding’in FETÖ’ye yardım aktardığı belirlendi. Kartal’daki Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Mali Polis araştırmalarını derinleştirdi.

ABD’DEKİ KURUMLARA MİLYON

İMP ekiplerinin çalışmalarında, mercek altına alınan holdingin, ABD merkezli Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk Derneği, Kanada Türkiye Dostluk Derneği, Colegios De Education, Mediterraneo SL., Metropolitan Education, Brooklyn Amitiy School, The Respect İnstitute İnc. ve Wistom School gibi dernek ve kuruluşlara, 40 milyon dolar, usulsüz para aktardığı belirlendi.

ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEN HAVALE

Araştırmalarda, Bank Asya’ya el konulmasından sonra “himmet” adı altında toplanan paraların, holding üzerinden yurt dışına aktarıldığı belirlendi. Paraların firma çalışanlarının hesaplarına yatırıldığı daha sonra farklı tarihlerde yurt dışına havale edildiği tespit edildi. Vergi denetim uzmanlarının da inceleme yaptığı holdingde vergi usulsüzlüğü belirlendi.

ÜNLÜ PATRONLAR YAKALANDI

Mali Polisin, FETÖ yapılanmasına yönelik incelemelerde, farklı bir firmaya daha ulaşıldı. A-101 marketlerini bünyesinde bulunduran Yeni Mağazacılık A.Ş.’nin de örgüte finans aktarıldığı iddiasıyla çalışma yapıldı. Mali Polis’in araştırmalarında, Akfa Holding ve Yeni Mağazacılık A.Ş.’den 113 şüpheli isme ulaşıldı. Ekiplerin çalışmalarının tamamlanmasının ardından, çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Özel Harekat ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nün de yer aldığı baskınlarda AKFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş ve eşi Yeliz Aktaş ile A-101’in Yönetim Kurulu Başkanı, Turgut Aydın yakalandı. Üsküdar’daki Kandilli Vilları’nda gözaltına alınan Fatih Aktaş’ın, 1 ay önce bisiklet kazası geçirdiği için kalça kemiğinin kırıldığı, bu sebeple tekerlekli sandalye ile hastaneye götürüldüğü öğrenildi.

51 ŞİRKET VE A-101’DE ARAMA

Soruşturma kapsamında, Akfa Holding ve alt kuruluşları olan 51 şirkete de eş zamanlı baskın düzenlendi. Arama yapılan şirketlere el konulurken, A-101’in yönetim merkezinde de polis ekipleri tarafından arama yapıldı. Şirket merkezlerinde yapılan aramalarda dijital malzemelere de el konuldu.

120 MİLYON İDDİASI

Eş zamanlı düzenlenen baskınlardan birinin adresi de Akfa Holding’in Ümraniye’deki yönetim merkezi oldu. Akfa Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş hakkında da yakalama kararı olduğu öğrenildi. AKtaş’ın adı, daha önce FETÖ’ye yakın bir bankanın, likitide probleminin çözümünde yer almıştı. O dönem medyada yer alan haberlerde, FETÖ bankasına yönelik düzenlenen operasyonların ardından, bir şirket 300 milyon lira para çıkışı yaptı. İddiaya göre, bu açığın kapatılması için devreye Fatih Aktaş girdi. Aktaş, ilk etapta, 120 milyon lira toplayarak, bu parayı bankaya aktardı.

DEV ŞİRKETLER

FETÖ bağlantısı iddiasıyla el konulan AKFA Holding, 4 ana sektörde faaliyet gösteriyor. Sağlık, inşaat ve elektromekanik, teknoloji ve sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. Sağlık alanında, yüksek teknolojik malzeme ithalatı yapan Atlas Sağlık Ürünleri Tic. A.Ş,’yi de bünyesinde bulunduruyor. Akfa Holding teknoloji alanında ise, yayıncılık ve ICT Sistem Entegrasyonu alanında faaliyet gösteriyor. Akfa Teknoloji olarak faaliyet gösteren şirketin yapığı bazı projeler arasında Sochi Kış Olimpiyat Oyunları Medya Merkezi, Kazakistan Astana Medya Merkezi ve İstanbul Kongre Medya Merkezi bulunuyor. Holdingin sanayi kuruluşları arasında Sama Tıp ve Nurkay Makine yer alıyor. İnşaat sektöründe ise, Delta Mühendislik, Kabataş Mimarlık, Gemtaş ve Akfa Taahhüt bulunuyor.

YENİ MAĞAZACILIK A.Ş.

Yeni Mağazacılık bünyesinde faaliyet gösteren A-101’in Türkiye genelinden bin 600 mağazası bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de faaliyet gösteren firmanın, 38 müdürlüğü var. Trabzon Maçka’da gözaltına alınan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aydın, Memorial Sağlık Gurubu’nun da çoğunluk hissesinin sahibi olduğu öğrenildi. Tekstil alanında da faaliyet gösteren Aydın’ın, ev tekstil mağazacılığı yapan English Home’un da kurucusu olduğu belirtildi.

KAYNAK : SÖZCÜ

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ