logo

AFAD, ‘Karadeniz Sel Bölgesinde 27 Can Kaybı’

AFAD, ‘Karadeniz Sel Bölgesinde  27 Can Kaybı’

AFAD Başkanlığı, Karadeniz’deki sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, Bartın’da 1 kişin kayıp olduğunu açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

27 vatandaşımızın yaşamını kaybettiği sel ve taşkın felaketi ile ilgili AFAD Başkanlığı açıklamasında, sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımızın hayatını kaybettiği belirtildi.

25’İ KASTAMONU’DA, 2’Sİ SİNOP’TA 27 VATANDAŞIMIZI SELDE KAYBETTİK

 AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi tarafından Kastamonu, Sinop ve Bartın’ın etkilendiği Karadeniz sel bölgesinde son durum ile ilgili, “Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.” Açıklaması yapıldı.

KARADENİZ SEL BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi tarafından Kastamonu, Sinop ve Bartın’ın etkilendiği Karadeniz sel bölgesinde yürütülen çalışmalar ile ilgili yapılan açıklamalarda, “11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır.” Bilgileri aktarıldı.

ARAMA VE KURTARMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Bölgede arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği kaydedilen AFAD açıklamasında “Bartın İli Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürülmektedir. Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir.” İfadeleri yer aldı.

Büyük ölçüde Kastamonu, Sinop ve Bartın’ın etkilendiği Karadeniz sel bölgesinde yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapıyor.

Karadeniz Sel Bölgesinde İllerde Görev Yapmakta Olan Personel Ve Araç Sayıları:

Bartın:
895 personel, 1 arama köpeği, 103 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 79 iş makinası, 1 bot ve 4 motopomp

Kastamonu:
2466 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil enerji aracı, 283 iş makinesi, 29 bot ve 12 motopomp, 1 dalgıç pompa, 1 jeneratör, 19 arama köpeği

Sinop:
1556 personel ile 10 helikopter, 214 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 27 ambulans, 154 iş makinası, 8 bot ve 2 motopomp, 1 mobil mutfak, 3 arama köpeği

TÜRK KIZILAY TARAFINDAN SEL BÖLGELERİNDE

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 217 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 42 araç görev yapmakta olup; 19.170 sıcak yemek, 17.072 kumanya, 138.726 ikramlık malzeme dağıtımı yapıldı. Bölgede yemek ve malzeme dağıtım çalışmaları devam ediyor.

Karadeniz’deki sel bölgelerinde yapılan Tahliye Çalışmaları kapsamında;

Bartın ili Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 323 afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi.

Kastamonu ilçelerinde  toplamda 925 vatandaş tahliye edilmiştir. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bölgelere tahliye çalışmalarına devam ediliyor.

Sinop ili Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 472 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edildi. Tahliye edilen 472 afetzededen 418’i yakınlarının yanına yerleştirildi.

KASTAMONU’DA BARINMA İHTİYACI İÇİN YURTLARDA 2.469 KİŞİLİK KAPASİTE AYRILDI

Selden etkilenen bölgede yurttaşların barınma ihtiyacına yönelik çalışmaların da yürütüldüğü kaydedilen AFAD açıklamasında şu ayrıntılar yer aldı:

“Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.469 kişilik kapasite ayrılmış olup, 784 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır.”

SİNOP’TA ACİL BARINMA İHTİYACININ İÇİN YURTLARDA 2.212 KİŞİLİK KAPASİTE

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.212 kişilik kapasite ayrılmış olup, 127 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Sinop Ayancık İlçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo’dan 100 battaniye gönderilmiştir.

BARTIN’DA ÖĞRENCİ YURTLARINDA 2.813 KİŞİLİK KAPASİTE

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.813 kişilik kapasite ayrılmış olup 21 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

BATI KARADENİZ SEL BÖLGESİNE ACİL YARDIM ÖDENEĞİ

AFAD tarafından Batı Karadeniz sel bölgesinde Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği gönderildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 5 Milyon, Sinop’a 3 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Toplamda 20 milyon nakdi ödenek gönderildiği kaydedildi.

KASTAMONU VE SİNOP’TA 198 KÖY ELEKTRİKSİZ

Kastamonu genelinde 112 köye ve Sinop’ta 86 köye elektrik verilemediği kaydedilen AFAD açıklamasında, “Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 5 adet mobil baz istasyonu kurulmuş, 9 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı (wi-fi aracı) sevk edilmiştir.” İfadeleri yer aldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ