logo

AFRİKA’NIN SUSUZ YÜREKLERİNE SU SERPTİLER

AFRİKA’NIN SUSUZ YÜREKLERİNE SU SERPTİLER

kadriye_faik (0) Afrika ülkesi Çad’da Sosyal sorumluluk projesi yürüten Ataşehir Kadriye Faik Koparan İlkokulu yönetimi, bir araya geldikleri basın mensuplarına çalışmalarını anlattı.

Ataşehir Kadriye Faik Koparan İlkokulu, Ataşehir basını ile bir araya geldikleri kahvaltıda sosyal sorumluluk projesi kapsamında Afrika’da yaptıkları çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi verdiler.

“Afrika’nın Yüreğine Su Serp”, “ Susuz Yüreklere Su Serpin” , “hem çocuğunuzu hem de Afrikalı çocukları sevindirin” şeklinde başlattıkları projeyi, velilerin desteği ile başarıyla tamamladıklarını belirten Kadriye Faik Koparan İlkokul Müdürü Yaşar Yumak, Afrika ülkesi Çad’da okullarının adını taşıyan iki su kuyusunu açtıklarını ve sağlık taraması kapsamında 14 çocuğa katarakt ameliyatı yaptırdıklarını kaydetti.

 ‘SUSUZ YÜREKLERE SU SERPTİLER!’

Kadriye Faik Koparan İlkokul Müdürü Yaşar Yumak, Okul Aile Birliği Başkanı İçim Altuğ ve Sınıf Öğretmeni Ufuk Vural gerçekleştirdikleri, “Afrika’nın Yüreğine Su Serp” projesi ile ilgili basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundular.

kadriye_faik_afrika_su_kuyusu (13-1)

“AFRİKA’NIN YÜREĞİNE SU SERP”

Projenin mimari Sınıf Öğretmen Ufuk Vural proje ile ilgili olarak: “Yılbaşı gelirken çocuklar birbirilerine hediye alma alışkanlıkları vardı. Bu yıl bir bardak su hediye edelim dedik ve Afrika’da su olmayan bölgelerde kuyu açtırarak yapabilir miyiz? Diye düşündük. İlk olarak bunu okul idaresi ve okul Aile Birliği ile paylaştık. Onlardan olumlu sinyaller alınca, okulumuz Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Kulübü ile okul Aile Birliği olarak bir proje yapmaya karar verdik.   Proje ile ilgili yaptığımız araştırmalarda ortalama beş bin dolara bir kuyunun açıldığını öğrendik. Velilerimizin bu projeye sahip çıkacaklarını düşünerek çalışma başlattık. Öğretmen arkadaşlarımızla ilk olarak slogan araştırmasına ağırlık verdik.  Ve projenin ismini “Afrika’nın Yüreğine Su Serp” “ Susuz Yüreklere Su Serpin”  şeklinde olmasına karar verdik” dedi.

kadriye_faik (2)

HERKES BÜTÇESİNE GÖRE PROJEMİZE KATKI VERDİ

Vural; “ Yeni yılda Afrika ve Su konsepti ile hazırladığımız takvimleri duyarlı olmalarına vesile olur diye velilerimize hediye ettik. Bu anlamda destekleri çok güzel oldu. Herkes bütçesine göre bu projemize katkı verdi.  Gelen yardımları tutanakla tespit ettiğimiz zaman bir kuyu parasını çoktan aştığımızı,  ikinci kuyu için de gerekli miktarın toplandığını hatta kalanın üzerine bir miktar ekleyip 14 çocuğa da katarakt ameliyatı yaptırdık” şeklinde konuştu.

YERYÜZÜ DOKTORLARI’NA İKİ KUYU

Vural son olarak şunları söyledi: “Kuyu maliyetlerinin beş bin dolar civarında olduğunu öğrendik. Ancak biz su kuyusunu en kısa zamanda en uygun fiyata kim açacak diye okul aile birliğimiz ilgili kurumlarla görüşerek araştırmasını yaptı. En hızlı ve çabuk Yeryüzü Doktorları’nın yaptığını öğrendik ve onlara yaptırdık. Şu an Çad’da iki su kuyusunu açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

kadriye_faik (1)

“PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIRIZ”

Okul Aile Birliği Başkanı İçim Altuğ, başlangıçta ne yapacağımızı bilmeyerek geldik ama biraz sağduyu, yönetimin desteği ile önümüzü gördük diyerek şöyle konuştu: “ Daha çok çalışarak üstlendiğiniz sorumluluktan dolayı daha fazla destek olma gayreti içindeyiz. Veli olarak zaten üzerimize düşeni yapıyorduk ancak onca velinin sorumluluğunu da üstümüze alınca bakış açımız değişti. Okul saatleri uzun olduğu için çocukları rahatlatmak adına etkinlikler ve geziler düzenliyoruz. Sosyal sorumluluk projelerine önemseyerek “Paylaştıkça çoğalırız” mantığıyla hareket ediyoruz. En son Afrika’da açtığımız su kuyularıyla ilgili de çok guruluyuz.  Bu vesile ile desteklerinden dolayı velilerimize teşekkür ediyoruz.  Bize güvenerek destek verenlerin güvenlerine laik olmaya çalışıyoruz.”

kadriye_faik_afrika_su_kuyusu (11)

“İHTİYAÇ SAHİBİ OKULLARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ”

Okul Müdürü Yaşar Yumak, okuldaki sosyal aktiviteler, yardımlar ve su kuyuların açılışıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Okul olarak imkânlarımız dâhilinde diğer ihtiyaç sahibi okullarla işbirliği yaparak aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi kapsamında bunu düşünebiliriz. Ülkemizde de birçok okula bu yardım gönderiyoruz.  Bunun dışında yine okulumuzda çeşitli etkinlikler, sosyal aktivitelerde yapılıyor. Kitap fuarı kapsamında bazı yazarları getirip onlarla söyleşiler yapmak ve buna benzer bir dizi faaliyetlerimiz oluyor.  Ayrıca Lösev ve Çocuk Esirgeme Kurumuna gıda, giyim ve diğer ihtiyaç malzemeleri kapsamında yardımlarımız oluyor.”

AKIL OYUNLARI SINIFINI AÇACAĞIZ

Yumak; “Okulumuzda 930 öğrenciye 38 eğitimci kadromuzla hizmeti veriyoruz. Burada velilerimizle bir bütün olarak çalışmak beraber, velilerimizi yönlendiren ve bize katkıda bulunan okul Aile Birliğimize de çok teşekkür ederim. Okulumuzun eğitim çıtası yüksek Yakında bir akıl oyunları sınıfını açacağız. Yani buradaki amacımız çocuklarımızı çok yönlü olarak yetiştirmektir. İlkokul olduğumuz için faaliyetlerimiz daha çok onların seviyesine göre ayarlıyoruz. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında planladığımız birçok etkinliğin yanı sıra çocuk şenliği ve kitap fuarı etkinliğimiz ikinci dönemde devam edecektir  ” dedi.

Kaynak: İstanbulumGazetesi/Ali BAl

kadriye_faik_afrika_su_kuyusu (10)

Afrika’da Sosyal Sorumluluk Projesi yürüten Kadriye Faik Koparan İlkokulu Çad’ın BOL bölgesinde 367 kişinin yaşadığı Koucha Köyü’nde 35 metre derinliğinde Kadriye Faik Koparan-1 Su Kuyusu 27.01.2016 tarihinde hizmete girdi.

 Bizim İçin Su, Afrika İçin Hayat

Dünyada bir milyar dolayında insan temiz içme suyundan yoksun yaşıyor. 2030 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun yarıya yakınının, su sıkıntısının mevcut olduğu bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, giderek artan su ihtiyacının karşılanabilmesi için su yönetimi politikalarının geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtiyor.

Yerkürede tam bir milyar 400 milyon kilometreküp su mevcut. Ancak bunun yüzde 97’si tuzlu su. İnsanların kullanımına uygun olan tatlı suyun büyük bölümü ise ya buzullarda ya da yeraltının derinliklerinde bulunuyor. Uzmanlara göre, günümüzde nüfus artışıyla birlikte artan tüketim ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşın dünyada hala yeterli miktarda su var.

kadriye_faik_afrika_su_kuyusu (16)

DÜNYADA 1 MİLYAR KİŞİ TEMİZ İÇME SUYUNDAN YOKSUN

Amerika kıtasının kuzeyinde yaşayan her bir kişi, yılda altı bin metreküpten fazla su tüketebilme imkânına sahip. Ancak yoksul Afrika ülkelerinde bir yılda kişi başına tüketilebilecek su miktarı 700 metreküpten daha az. Muhtaç durumdakilere temiz içme suyu sağlama, dünyadaki en büyük kalkınma hedeflerinden biri olsa da bir milyar dolayında kişi hala temiz içme suyundan yoksun olarak yaşıyor. Bu ülkelere örnek olarak Suudi Arabistan gösterilebilir. Bu ülke pahalı su arıtma projelerini hayata geçirebilecek kaynağa sahip bulunuyor. Ancak yoksul ülkelerin önlerinde böyle seçenekler bulunmuyor. Dünyada su tüketiminde en büyük pay ise tarıma ayrılmış durumda. Uzmanlara göre, insanların giderek artan su ihtiyacının karşılanabilmesi için su yönetimi politikalarının geliştirilerek uygulamaya konması şart.

ÇAD, SUSUZLUKTAN VE TEMİZ SU YETERSİZLİĞİNDEN HAYATINI KAYBEDİYOR

ÇAD, yeraltı su kaynaklarına sahip olmasına rağmen gerekli ekipmanların ve maddi imkânsızlıkların yetersizliklerinden dolayı su problemi ortaya çıkan Afrika ülkesidir. Ülkenin geneli ve özellikle kuzeyde bulunan çöl bölgelerinde temiz suya ihtiyaç vardır. Birçok insan susuzluktan ve temiz su yetersizliğinden dolayı hayatını kaybetmektedir.

KFK_1

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ