logo

AİHM Hakem İbrahim Tokmak’ın Başvurusunu Kabul Etti

AİHM Hakem İbrahim Tokmak’ın Başvurusunu Kabul Etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), adil yargılanma hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar ile İbrahim Tokmak’ın başvurusunu kabul etti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde klasmanı hakemi iken, sosyal medya hesabında bir gazeteci hakkında yaptığı paylaşım nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılan İbrahim Tokmak’ın başvurusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından kabul edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İbrahim Tokmak’ın bugün yayınladığı karar ile adil yargılanma hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçeli başvurusunu kabul etti.

 Başvuruyu kabul eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hakem İbrahim Tokmak’ın adil yargılanma hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

İbrahim Tokmak ile ilgili AHİM kararı hakkında Vekili Avukat Mert Yaşar tarafından yapılan açıklama:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bugün yayınladığı karar ile müvekkilim İbrahim Tokmak’ın başvurusunu kabul etmiş ve müvekkilimin adil yargılanma hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.

Müvekkilim İbrahim Tokmak, Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde klasmanı hakemi iken, sosyal medya hesabında bir gazeteci hakkında yaptığı paylaşım nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılmıştır. PFDK, müvekkilime üç ay hak mahrumiyeti cezası vermiştir. Bu ceza ile müvekkilimin hakemlik lisansı iptal edilmiştir. Müvekkilim İbrahim Tokmak, bu karara karşı TFF Tahkim Kurulu’na başvurmuş; TFF Tahkim Kurulu gerekçesiz şekilde müvekkilimin başvurusunu reddetmiştir.

Anayasa’nın 59’uncu maddesi spor tahkim kurulu kararlarına karşı devlet mahkemesine başvurulmasını yasaklamaktadır. Mahkemeye başvuru hakkı Anayasa tarafından engellenen müvekkilim son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmak zorunda kalmıştır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, müvekkilimin başvurusunu kabul etmiş ve aşağıdaki tespitlerde bulunmuştur:

1) Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu bağımsız ve tarafsız değildir.

AİHM, TFF Tahkim Kurulunun teşkilatı ve işleyişine dair TFF yönetim kuruluna verildiğini, tahkim kuruluna ilşkin ciddi yapısal eksiklikler olduğunu tespit etmiştir. Mahkeme, Tahkim Kurulu üyelerini dış baskılardan koruyacak yeterli güvencelerin yokluğunda, müvekkilimin Tahkim Kurulu üyelerinin kendi dosyasında gerekli düzeyde bağımsız ve tarafsız bir şekilde yaklaşabileceklerinden kuşku duymak için meşru nedenlere sahip olduğunu belirtmiştir.

2) Müvekkilimin ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir.

AİHM, TFF kurullarının genel ve soyut değerlendirme yapmakla yetindiklerini, müvekkilimin sosyal medya hesabında yayınladığı mesajların kamu düzenini, toplumsal barışı nasıl bozduğuna dair somut değerlendirmeler yapmadığını belirtmiştir.

AİHM’NİN KARARI, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNE UYARI NİTELİĞİNDEDİR

AİHM, geçen sene verdiği Ali Rıza ve Diğerleri Kararı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin TFF Tahkim Kuruluna ilişkin Sözleşme’nin 6 § 1 maddesi kapsamında ihlal tespitine yol açan temel sistematik soruna yönelik genel tedbirler almasına karar vermişti. Türkiye Cumhuriyeti bu kararın üzerinden 16 aydan uzun süre geçmesine rağmen TFF Tahkim Kurulu’nun yapısını değiştirmemiştir.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planı ve Uygulama Takvimi‘nde “Spor tahkim kurullarının yapısı ve işleyişinin AİHM kararları da dikkate alınarak yeniden düzenleneceği” öngörülmüş; sorumlu kurum olarak belirlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı’na 6 ay içinde bu düzenlemeyi hazırlama görevi verilmiştir.

Müvekkilimin başvurusu üzerine verilen karar başta olmak üzere, AİHM’nin TFF Tahkim Kurulu ile ilgili verdiği kararların dikkate alınıp alınmayacağını, spor mevzuatının insan haklarına uyumlu şekilde hazırlanıp hazırlanmayacağını takip edeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İbrahim Tokmak Vekili

Avukat Mert Yaşar

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ