logo

AKOM ‘Ataşehir’de Afetlere Karşı Önlemlerimizi Alıyoruz’

AKOM ‘Ataşehir’de Afetlere Karşı Önlemlerimizi Alıyoruz’

Ataşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi AKOM, ilgili kamu kuruluşlarıyla koordineli çalışmalarla her türlü afet durumuna karşı hazırlıklarına devam ediyor.   

Türkiye tarihini derinden etkileyen 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında gerek kamu kuruluşları gerekse sivil toplum örgütleri tarafından afet öncesi ve sonrası çalışmalar yürütülürken ülkemizin, jeolojik, topografik ve meteorolojik yapısından dolayı başta deprem olmak üzere sel, orman yangınları, heyelan gibi her türlü afet durumuna karşı hazırlıklı olması gerekiyor.

Ataşehir Belediyesi de bu kapsamda yaşanabilecek afet durumlarına karşı mücadele vermek için bilinçlendirme, hazırlık ve zarar azaltma gibi birçok konuda çalışmalar yapıyor.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ AFET VE KOORDİNASYON MERKEZİ (AKOM)

Kurulduğu 2013 yılından bu güne kadar İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (AFAD) görevlendirilmesi ile ilçe genelinde tatbikatlarda, arama kurtarma, deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerde görev alan Ataşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi (AKOM), ilgili kamu kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışmalarına devam ediyor.

Afetlerde mücadelenin tek merkezden koordine edilmesi ve ilçe bazında afet yönetiminin bilinçli bir şekilde yürütülmesi için faaliyetlerini sürdüren AKOM bünyesinde belediye personelinden oluşan ve tam donanımlı eğitimler alan 20 kişilik arama kurtarma ekibi bulunuyor.

AKOM’da 1 adet tam donanımlı arama kurtarma aracı, 2 arama kurtarma köpeği ve eğitmeni bulunuyor. Bunun yanı sıra arama kurtarma malzemeleri ve konteynerler de AKOM’da olası bir afet durumu için hazır halde bekletiliyor.

60 BİN KİŞİ AFET EĞİTİMİ ALDI

Ataşehir Belediyesi, Akut Enstitüsü ve Afet Koordinasyon Merkezi’nin iş birliğiyle ilçe genelindeki tüm okullarda öğrencilere her yıl “Temel Afet Bilinci” eğitimi veriliyor. Bugüne kadar ortalama 60 bin öğrenci bu eğitimlerden faydalandı.

2012 yılında kurulan Ataşehir Belediyesi AKUT Özel Afet Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nde verilen eğitimlerde; afetlerle ilgili konulardaki genel tanımlamalar, olası afetlere neden olabilecek olaylar ile afetlere yönelik önlem ve hazırlık çalışmaları anlatılıyor.

Deprem ve sel gibi afetlerin zararlarının azaltılmasını amaçlayan ve bilimsel araştırmalar yapan Enstitüde ayrıca profesyonel arama-kurtarma ekipleri yetiştiriliyor. Talep edildiği takdirde site, topluluk, mahalle bazında da eğitim veriliyor. Her vatandaşın afet öncesi, afet anı ve afet sonrası süreçlerde ne yapacağını bilmesi hayati önem taşıyor. Bu kapsamda depreme karşı hazırlıkların başında da, yıkıcı bir depremin ardından vatandaşların bir araya geleceği toplanma alanları önem kazanıyor. Deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak yeşil alanları imara açmayan Ataşehir Belediyesi, ilçedeki deprem toplanma alanlarının sayısını 93’ten 152’ye yükseltti. 3 adette 30.000 m2 geniş alt yapısı bulunan barınma alanı bulunuyor.

ATAŞEHİR’İN AFET TOPLANMA ALANLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ataşehir’deki size en yakın toplanma alanını, Afet Bilgi Sistemi’nden öğrenebilirsiniz.

AFET BİLGİ SİSTEMİ’NE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Afet Bilgi Sistemi Nedir?

Afet sonrası toplanma alanları, geçici iskân/çadır alanları, öncelikli yollar, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri “Afet Bilgi Sistemi” üzerinde belirlendi.

Ayrıca sistem üzerinde; ileri dağıtım ve lojistik destek noktaları, su istasyonları, fırınlar, soğuk hava depoları; tüm kamu kurumları, belediye hizmet binaları, muhtarlıklar, polis noktaları, su vanaları, yangın hidratları; ilkyarım koordine merkezleri, hastaneler, ambulans bekleme noktaları, yaralı toplama merkezleri gibi tüm hayati bilgiler yer alıyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ