logo

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Yılı Ara Zam İçin Toplanıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Yılı Ara Zam İçin Toplanıyor

Temmuz ayında açıklanacak 2023 yılı 2. Dönem asgari ücret ara zammı için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Asgari ücret ne olacak? Temmuz asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı ne zaman?

Vatandaşların merakla beklediği Temmuz ayında açıklanacak 2023 yılı 2. Dönem asgari ücret ara zammı için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor.

GÖZLER ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTILARINDA

Asgari ücretli çalışanların yanı sıra memur, emekli maaşları ve yardım ödemeleri ile iç pazardaki fiyatları doğrudan etkileyen asgari ücrette ara zam tutarının açıklanması için gözler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında alınacak karara çevrildi.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İlk toplantısını 13 Haziran’da yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun masasındaki zam oranları ile ara zam hesaplamaları ve merak ediliyor. Temmuz asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı ne zaman?

İŞÇİMİZİ YİNE ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Asgari ücret artışı, faiz, memur maaşı ve enflasyon ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak.” Demişti.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME SÜRECİ BAYRAMDAN ÖNCE BİTSİN

Asgari ücret belirleme sürecinin bayramdan önce bitmesini istediklerini belirten Türk-İş heyeti temsilcisi Türkiye Haber-İş Sendikası Başkanı Veli Solak, “Türk-İş olarak talebimiz Türkiye Yüzyılına yakışır bir şekilde toplantının bir an önce bitmesi ve asgari ücretli çalışanların da günün şartlarına göre, yaşana ekonomik krizlere göre, ev kiralarına göre ve hayat pahalılığına göre ücretlerinin güncellenmesini istiyoruz” dedi.

KOMİSYON 2. TOPLANTI TARİHİ AÇIKLANDI!

Asgari Ücret zam pazarlığında ikinci toplantı tarihi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile pazartesi günü saat 14.00’te asgari ücret için bir araya geleceği belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRET NETİ 8 BİN 506 TL

İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla “Asgari Ücreti” belirliyor. Halen, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ İSE 11 BİN 759 LİRA

Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Geçtiğimizin yıl asgari ücrete yapılan artış, 2 toplantılık bir süreçle karara bağlanmıştı. Bu yıl da hızlı bir süreçle ara zammın netleşmesi bekleniyor. Asgari ücretle birlikte işveren prim desteği de belli olacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından oluşacak 2023’ün ilk 6 aylık enflasyon rakamını da dikkate alarak, yapılacak ara zam miktarını belirlemesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, bu tahmine göre halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa yükselecek. Enflasyona refah payı da eklenirse artış yüzde 30 ya da 35’i bulabileceği konuşuluyor. Geçen yıl Temmuz’daki gibi yüzde 30’luk bir ara zam yapılırsa, asgari ücret net 11 bin 58 liraya çıkacağı ön görülüyor. Yüzde 35’lik bir zam açıklanması durumunda ise net asgari ücreti 11 bin 484 lirayı bulacak. Asgari ücretten vergi alınmaması uygulaması da devam edeceği belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR BAZINDA BİR ORAN OLACAK

Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır.” İfadeleri asgari ücret beklentisinde iyimser hava oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM ORANLARINDA ÇEŞİTLİ HESAPLAMALAR VAR

Bakan Bilgin’in açıklamasıyla oluşan 500 dolarlık alım gücü kritik bir alt sınır olarak dikkat çekerken yeni asgari ücretin refah payı ile belirlenmesi ve 6 aylık beklenen enflasyon rakamları dikkate alındığında, asgari ücrete gelecek zam oranları için çeşitli hesaplamalar yapılıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanacak Zam Oranına göre Uzmanlar tarafından hesaplanan olası Asgari Ücret:

Asgari Ücrete;
Yüzde 30 Zam;
Net Asgari Ücret:11.058 TL, Brüt Asgari Ücret: 13.010 TL

Yüzde 35 Zam; Net Asgari Ücret: 11.475 TL, Brüt Asgari Ücret: 13.500 TL

Yüzde 40 Zam; Net Asgari Ücret: 11.909 TL, Brüt Asgari Ücret: 14.010 TL

Yüzde 45 Zam; Net Asgari Ücret: 12.333 TL, Brüt Asgari Ücret: 14.511 TL

Yüzde 50 Zam; Net Asgari Ücret: 12.759 TL, Brüt Asgari Ücret: 15.012 TL

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ