logo

Askeri Okullar Yönetmeliğinde ‘İrticai, Bölücü Faaliyet’ Kalktı

Askeri Okullar Yönetmeliğinde ‘İrticai, Bölücü Faaliyet’ Kalktı

TSK’ne, subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarında değişiklikle, ‘irticai faaliyetlere karışmamış olma’ ifadeleri kaldırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ne, subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarında değişiklik yapılarak, giriş şartlarında yer alan ‘irticai faaliyetlere karışmamış olma’ ifadeleri kaldırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarında uzmanlara göre önemli sonuçlar doğurabilecek değişiklik yapıldı.

“İRTİCAİ VE BÖLÜCÜ GÖRÜŞLERİ BENİMSEMEMİŞ, FAALİYETLERE KARIŞMAMIŞ OLMAK”

Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartları arasında bulunan “irticai ve bölücü görüşleri benimsememiş veya bu faaliyetlere karışmamış olmak” hükmü kaldırıldı. Bunun yerine harp okullarına giriş için “terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen gruplara üyelik, iltisak ya da irtibatı bulunmamak” şartı getirildi.

Cumhuriyet gazetesindeki Hüseyin Hayatsever imzalı habere göre, askeri okulların giriş şartlarındaki değişikliği değerlendiren emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, bu adımın tehlikeli sonuçlara yol açma riski bulunduğunu vurgulayarak, “Bu, FETÖ vakasından hiçbir şey öğrenilmediğinin, hiçbir ders çıkartılmadığının açık bir itirafıdır. Tarikatların, cemaatlerin Harp Okulları’na girişinin önü yasal olarak da açılmış oluyor.” dedi.

Tümgeneral Ahmet Yavuz, “Bu değişiklikle tarikatlara ve cemaatlere, eğer iktidara karşı bir tavırları yoksa, yol açılmış oluyor. Burada AK Parti’nin orduyu tamamen kontrol etmeyi ve AK Parti’nin bakış açısını devletin resmi bakış açısı haline getirmeyi amaçlayan bir yaklaşım görüyoruz.” Dedi.

İKTİDAR, GEÇMİŞTEN HİÇBİR DERS ÇIKARMAMIŞ

 Yavuz, Cumhuriyet gazetesindeki Hüseyin Hayatsever imzalı habere göre “Tarikatların, cemaatlerin Harp Okulları’na girişinin önü yasal olarak da açılmış oluyor. Halihazırda memleket tarikatlar cenneti haline gelmiş durumda, ‘ordu da tarikatlar cennetinin bir parçası olsun’ diyorlar. Bu adımın çok tehlikeli sonuçlara yol açma riski bulunuyor. İktidarın, ‘bize yakın olursa tarikatların orduya yerleşmesinde hiçbir sorun yok’ anlayışının yansımasıdır. Görülüyor ki iktidar, geçmişten hiçbir ders çıkarmamış, bu yönetmelik bunun itirafı niteliğindedir.” Açıklaması yaptı.

ASKERİ OKULLARIN MEVCUT YÖNETMELİKLERİ KALDIRILDI

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları Yönetmeliği ile Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksekokulları Yönetmeliği yayımlandı. Bu yönetmeliklerle 2001 tarihli Harp Okulları Yönetmeliği ve 2003 tarihli Astsubay Meslek Yüksek Okulları Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanan Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksekokulları’nın yönetmelikleri de Milli Savunma Üniversitesi’yle uyumlu hale getirilirken önceki yönetmelikte Genelkurmay Başkanlığı’na yapılan atıflar yeni yönetmelikte Milli Savunma Bakanlığı ile değiştirildi.

ASKERİ OKULLARIN YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Yeni yayımlanan yönetmeliklerde Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları’na giriş koşullarında değişiklik yapıldı. Önceki yönetmelikte giriş koşulları arasında sayılan “Kendisinin, annesinin, babasının, kardeşlerinin ve velisinin, tutum ve davranışları ile yasadışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması” şartı yeni yönetmelikte yer almadı. Bunun yerine önceki yönetmelikte olmayan “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmamak” hükmü giriş koşullarına eklendi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ