logo

ATAŞEHİR  BELEDİYESİ  NAZIM HİKMET’İ ANIYOR

ATAŞEHİR  BELEDİYESİ  NAZIM HİKMET’İ ANIYOR

Dünyaca ünlü şairimiz Nâzım Hikmet’in anıldığı Ataşehir Belediyesi organizasyonu “Ataşehir Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri”,  8 Mayıs’ta  düzenlenen panelle sona erecek.

Ataşehir Belediyesi  dünyaca ünlü şairimiz Nâzım Hikmet’i,  düzenlediği  etkinliklerle  anıyor.  5 Mayıs’ta başlayan, yurt dışından 4, yurt içinden 20 şairin katıldığı, bu yıl ikincisi yapılan  Ataşehir Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri,  8 Mayıs’ta  düzenlenen bir panelle sona erecek.    Alâettin Bahçekapılı’nın yöneteceği panelde  Hıfzı Topuz, Turgay Fişekçi ve Aslan Kavlak  panelist olarak yer alacak.  Bu arada, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin, 4 yıl önceki ölüm yıldönümü nedeniyle Nâzım’a yazdığı mektupta  “Nâzım’ın toplumdan alacaklı gittiğini, ona olan borcun adının kültür merkezlerine, parklara verilmesiyle, anıtlarının dikilmesiyle ödenemeyeceğini”  vurguladığı da açıklandı.

2.Ataşehir Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri kapsamında, 8 Mayıs Pazartesi günü  Ataşehir İçerenköy Mahallesi’ndeki  Neşet Ertaş Kültür Evi’nde düzenlenen  “Ne güzel şey anlamak/anlatmak seni”  adlı panelde  Nâzım’ı son gören ve konuşan gazetecilerden biri olan  Hıfzı Topuz, Nâzım için iki kitaba imza atmış yazar  Turgay Fişekçi, Nâzım’ın  Azerbaycan’da bıraktığı izleri araştırıp  Bakü’ye Gidiyorum Ay Balam adlı kitabı kaleme alan Aslan Kavlak  düşüncelerini ve anılarını paylaşacak.  Nâzım’ın aramızdan ayrılışının 50. Yıldönümünde  dostlarına, arkadaşlarına, yazarlara yazdırdığı mektupları  mezarına götürüp okuyan ve sonra Nâzım Sen Gittin Gideli  adı altında kitaplaştıran  Alâettin Bahçekapılı’nın yöneteceği panel  saat 20.00’de başlayacak ve   2 saat sürecek.

Panelde Nâzım Hikmet’in kendi sesinden şiirlerine ve 50. Ölüm yıldönümünde Moskova’daki etkinlikte çekilen görüntülere de yer verileceği bildirildi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi,  Nâzım, Sen Gittin Gideli  kitabına yazdığı özel mektupta,  “Size  böyle bir vesileyle seslenmek, yazmak istemezdim; daha uzun süre yaşamanızı ve ‘bu memleket için’, ayrıca dünya  için daha başarılı, üstün hizmetler gerçekleştirmenizi dilerdim. İnanıyorum ki, bazı insanlar dünyaya borçlu ölür, bazıları da toplumdan alacaklı gider. Siz alacaklı giden ender kişilerdensiniz; o nedenle bugün bu toplum sizin için ne yapsa azdır; adınızın kültür merkezlerine verilmesi, adınıza heykeller dikilmesi, parklar açılması toplumun size olan borcunu ödemeye yetmez.

Yine de bu yönde gayretlerimiz var; yöneticisi olduğum İstanbul’un yeni ilçelerinden Ataşehir’de adınıza açtığımız parka heykeltraş Hüseyin  Yüce’nin güzel bir ‘Nâzım Anıtı’ dikmekten onur duydum. Yine de ‘bir şey yapabildim diyemem hatırana.   Büyük şair, rahat uyu, her şeye rağmen ‘güzel günler göreceğiz, aydınlık günler.’ “

İlgezdi,  2. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’ne “geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da ilgi gösterileceğine inandığını” belirterek  şöyle dedi: “Bunun nedeni ise, büyük usta Attila İlhan’ın, ‘Bazıları şiir sevmez, çünkü onların yaraları yoktur, yaraladıkları vardır’ şeklindeki sözleri. İnsana insanca davranmayı ilke edinen Ataşehirli kardeşlerim, şairin bu sözleriyle ne demek istediğini çok iyi anlar. Demek ki şiir, birbirimizle daha da yakınlaşmanın, çok farklı kişiliklerin bile anlaşmalarının en estetik ve en kısa yolu. O halde gelin, 2. Ataşehir Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nde bir kez daha buluşalım.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ