logo

ATAŞEHİR ÇEVRE İLE İTÜ “İKLİM VE HAVA”DA BİRLEŞTİ

ATAŞEHİR ÇEVRE İLE İTÜ “İKLİM VE HAVA”DA BİRLEŞTİ

Ataşehir Belediyesi ve İTÜ’nün “Ataşehir İlçesi Hava Kalitesinin İzlenmesi ve Modellemesi” çalışmaları kapsamında “Ataşehir’de İklim Risk Yönetimi Paneli” düzenlendi.

Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle yürütülen “Ataşehir İlçesi Hava Kalitesinin İzlenmesi ve Modellemesi” çalışmaları kapsamında “Ataşehir’de İklim Risk Yönetimi Paneli” 29 Kasım Salı günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal’ın moderatörlüğünde gerçekleşenen panele İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Doç. Dr. Hüseyin Toros ile AES Mühendislik Ltd. Şti. Genel Müdürü Kerem Anbarcı konuşmacı olarak katıldılar. Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediyesi Birim Müdürleri ile çok sayıda çevreci vatandaş da panelde dinleyici olarak bulundular.

Ataşehir Belediyesi olarak çevre konusunda sayısız etkinlik düzenlediklerini, Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle yürütülen “Ataşehir İlçesi Hava Kalitesinin İzlenmesi ve Modellemesi” projesinin sorunun tespiti ve çözüm arayışına yönelik çalışmalara örnek olacağını kaydeden Moderatör Ayten Kartal, fosil yakıtların Türkiye’nin iklimi üzerinde etkileri ve iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanacak felaketlerin, ekonomi üzerindeki etkilerine dikkat çekerek panelin açılışını yaptı.

Dünyanın insan virüsü kapmış olarak nitelenilebileceğini, en büyük zararın insandan geldiğini kaydeden Prof. Miktad Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’ye olası etkileri konusunun uzun vadeli bir afet gibi ele alınması ve ortaya koyduğu riskleri azaltmak için risk yönetimine gidilmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye’de “afet risk yönetimi stratejisi”yle birlikte “iklim değişimine uyum”, artık tüm politika, plan ve programlarda “İklim Risk Yönetimi” adı altında birleşik bir şekilde düşünülerek ele alınmalıdır” diyen Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Diğer bir deyişle; kalkınma, iklim değişikliği ve afet risk yönetimi konularında çalışan kurum ve uzmanların artık ‘İklim Risk Yönetimi’ kapsamında birlikte çalışarak kaynaklarını bütünleşik ve daha etkin bir şekilde kullanması gerekiyor”

Önceki dönemlerde 750 bin yılda 1 derece ısınan dünyanın son 150 bin yılda 1 derece ısındığı, önümüzdeki 150 bin yılda ise bu arştın 5 derece olarak ön görüldüğünü kaydeden Kadıoğlu, bunun da kuraklık ve yağışların artışına  bağlı olarak felaketlerin artışına neden olacağının altını çizerek;  gelecekteki alt yapı çalışmalarının da bu öngörü üzerinden güncellenerek yapılmasının gereğini vurguladı.

Panel’in bir diğer konuşmacısı olan Doç. Dr. Hüseyin Toros, “Yerel yönetimler hava kalitesinin arttırılması için gereken tedbirleri, “Çevre Mevzuatı” kapsamında arttırmalı, hava kalitesinin korunması, yönetimi ve hava kalitesinin doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlamalıdır” dedi.

Toros, bu amaçla Ataşehir Belediyesi’nin Hava Kalitesi İstasyonu kurarak, ısınma, ulaşım ve sanayi kaynaklı kirlilik seviyelerinin parametrelerini ölçeceğini söyledi. Kurulan istasyon ve civar bölgelerden elde edilebilen hava kalitesi verileri ölçüm sonuçlarının, hava kalitesi standartları ve indeksi açısından analiz edilerek değerlendirileceğini aktaran Toros, Ataşehir ilçesinin hava kalitesinin, hem yerel yönetimler hem de kamuoyunun farkındalığı ve duyarlılığı sayesinde insan ve çevre sağlığına en az zarar verecek seviyelerde tutulmaya çalışılacağını söyledi.

Kerem Anbarcı ise konuşmasında, Belediyeler, Toplum Sağlığı Kurumları ve Çevre Koruma Kurumları için kentsel yerleşim bölgelerinde, yaşam alanlarında, endüstriyel bölgelerde yapılaşmaya bağlı mikro iklim değişimlerinin, kentsel ısı adacıkları oluşumunun, nem ve sıcaklık dağılımlarının öngörülmesi konularına ilişkin bilgiler aktardı.

Ataşehir’de İklim Risk Yönetimi Paneli’ne katılımlarından dolayı günün anlam ve önemi için katılımcılara çam fidanı hediye edildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ