logo

Ataşehir Kent Konseyi ‘İstanbul Sözleşmesi’ Açıklaması

Ataşehir Kent Konseyi ‘İstanbul Sözleşmesi’ Açıklaması

Ataşehir Kent Konseyi , Türkiye’de kadınlara karşı şiddetle mücadelede en kapsamlı ve kadın hareketlerinin en somut kazanımın “İstanbul Sözleşmesi”  olduğunu söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Basın açıklamasında “İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan saldırı, insan haklarına yapılan bir saldırıdır.” Denildi.

Ataşehir Deniz Gezmiş Parkı’nda bir basın açıklaması yapan Ataşehir Kent Konseyi, “İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçluların cezalandırılması ve son olarak çocuğa ve kadına yönelik şiddete karşı insan hakları temelli bir sözleşmedir.” ifadelerine yer verdi.

Ataşehir Kent Konseyi tarafından tartışılan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Basın Açıklaması

İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’de kadınlara karşı şiddetle mücadelede en kapsamlı ve kadın hareketlerinin en somut kazanımı olan sözleşmedir. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçluların cezalandırılması ve son olarak çocuğa ve kadına yönelik şiddete karşı insan hakları temelli bir sözleşmedir.

Kadınların korkmadan, güven içerisinde, şiddetten uzak ve ayrımcılığa uğramadan yaşamasına olanak sağlamaktadır.

Kadın cinayetlerinin önüne nasıl geçileceğinin tartışılması gerekirken kadını yaşatacak olan, kadının yaşam hakkını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışılıyor. İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan saldırı, insan haklarına yapılan bir saldırıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmek istenmesinin medeni hukuku ortadan kaldırmak, hukuk devletinin ve Anayasa’nın yerine tutucu ve baskıcı hayata geçirilmek istenmesinin olduğu apaçık ortadadır. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması, beraberinde binlerce kadının katledilmesine neden olmuştur. Kadınların hâlâ şiddete uğradığı ve katledildiği süreçte İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılması şiddeti arttırır. İstanbul Sözleşmesi yaşarsa kadınlar yaşar.

Kadını yok sayan, onun üzerinde hâkimiyet kurma ya da himaye altına alma şeklinde işleyen ve kadını toplumsal cinsiyet rollerine hapsetmek isteyen erkek egemen sistem, eşitsizliğin ve ayrımcılığın, kadın düşmanlığının ve şiddetin de kaynağıdır. Bu nedenle kadın cinayetleri politiktir, diyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan, İstanbul Sözleşmesini, 6284 sayılı yasayı uygulamayan, kadını korumayan, katillere iyi hal, haksız tahrik indirimi uygulayan, kadının nafaka hakkına göz diken, boşanmayı zorlaştıranlar kadın cinayetlerinin ortağıdır. Ayşe Paşalı, Özgecan Aslan, Emine Bulut, Şule Çet, Ayşe Tuba Aslan, Pınar Gültekin… Onlar kadınların yaşam hakkı mücadelesinin sembolü. Kadınların gülüşlerini çalmayın! İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansaydı yaşayacaklardı.

Bir kez daha altını çizerek yineliyoruz, tecavüzü aklayacak, çocukların cinsel istismarını

meşrulaştıracak, çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirmelerin önünü açacak uygulamalara yönelik hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyor ,İstanbul Sözleşmesini karalamaya ve kaldırmaya yönelik girişimlerden derhal ve bir daha asla gündeme getirilmemek üzere vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Kadınların “ Ölmek istemiyorum”, “Ölmeden koruyun beni”, “Beni öldürdükten sonra mı tutuklayacaksınız” çığlıklarının yükselmediği bir hayatı kuracağız!

Yan yana gelerek, dayanışarak, yılmayarak, mücadele ederek kazanacağız.

Hayatın her alanında mücadele eden kadınlar olarak haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz!

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanunu kadınların can simididir. Bulunduğumuz her yerde can simidimize dört elle sarılalım.

Bu yolda asla yalnız yürümeyelim!

İstanbul Sözleşmesi yaşatır!

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ