logo

Ataşehir’de Dönüşümle Artan “Asbest Riski”ne Dikkat Çekildi

Ataşehir’de Dönüşümle Artan “Asbest Riski”ne Dikkat Çekildi

Ataşehir Belediyesi, kentsel dönüşümle skülen asbest maddesinin zararlarıyla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak için “Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu” düzenledi.

“Tehlikeli Atıkların Tahliyesinin Yönetilmesi” konusunda Ataşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararlar doğrultusunda, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hazırlanan sempozyum, çevre ve insan sağlığının korunmasına yönelik anlamlı bir örnek oldu.

Eski binaların yıkımı sırasında oluşan asbest maddesinin zararlarına dikkat çekilen sempozyumda, asbestin çevreye ve insan sağlığına zararları, bina yıkım süreçlerinde asbest tespiti ve söküm işlemleri, asbest risk yönetimi gibi konular ele alındı.

Silence İstanbul Hotel’de düzenlenen sempozyuma; Çevre Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nden konusunda uzman akademisyenler katıldı.

ASBESTİN ZARARLARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN ÖNLEM ALIYORUZ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan sempozyumun açılış konuşması Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman tarafından yapıldı. Hışman konuşmasında, “Asbest maddesinin zararlarına dikkatleri çekmek için bu toplantıda bir araya geldik. İnsan ve çevre sağlığı hakkında alınması gereken tedbirleri ve toplumsal bilincin artırılması için gereken çalışmaları konuşacağız. Yüzyıllardan beri ısı yalıtımında kullanılan asbestin çok tehlikeli bir madde olduğu son yıllardaki teknolojiler sayesinde ortaya çıktı. Şimdi İstanbul’da kentsel dönüşüme giren binaların yıkılması sırasında bu maddenin denetimli biçimde sökülmesi ve imha edilmesi gerekiyor. Biz Ataşehir Belediyesi olarak asbestin zararlarını en aza indirmek için önlemlerimizi alıyoruz” dedi.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ ASBEST DENETİM YAPAN 6 BELEDİYEDEN

Ataşehir’de Asbest Risk Yönetimini anlatan etkinliğin ev sahibi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, Türkiye’de asbest kullanımına 2004 yılında kısıtlama getirilip, 2010 yılında yasaklandığını hatırlattı ve yasaklandığı zamana kadar 1 milyon 200 bin ton asbest maddesinin ithal edildiğini belirtti. Ataşehir Belediyesi’nin İstanbul’da asbest konusunda denetim yapan 6 belediyeden biri olduğunu vurgulayarak, alınan tedbirleri anlatan Kartal, Ataşehir Belediye Meclisi’nin 10 Şubat 2017 tarihinde “Tehlikeli Atıkların Tahliyesinin Yönetilmesi” konusunda aldığı kararın ardından yıkım yapılacak binalardan; Asbest Araştırması Raporu ve Tehlikeli-Tehlikesiz Atık Yönetim Planı hazırlatılmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. Yaptıkları çalışmalarda 142 yapıdan numune aldıklarını ve 24 binada asbest içeren malzemeye rastlanıldığını belirten Kartal, 7 ton asbest içeren malzemenin bertarafının sağlandığını söyledi.

ASBESTİN TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Ahmet Serdar Sevinç ise “Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik” konusu üzerine bilgiler paylaştı. Ahmet Serdar Sevinç konuşmasında asbestin kullanım yasağı, risk analizi ve binalarda asbest kullanımı hakkında bilgi verdi.

ASBEST SÖKÜM VE RİSK YÖNETİMİ BİLGİSİ VERİLDİ

Programda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan “Asbest ve Sağlığımız”,  TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik ise “Bina Yıkım Süreçlerinde Asbest, Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” konusu üzerine sunumlarını gerçekleştirdi.

Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Bahattin Murat Demir yaptığı sunumda “Ulusal Asbest Risk Yönetimi” hakkında bilgiler verdi.

Sempozyum, Halk Sağlığı ve Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Dr. Özkan Kaan Karadağ ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Fidan’ın sunumlarıyla son buldu.

Konuşmaların ardından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ