logo

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAKLARI YAKILIYOR

ATAŞEHİR’DE YARAN OCAKLARI YAKILIYOR

Çankırı kültürünün en önemli motiflerinin yer aldığı, Çankırı’ya has kültür varlığı olan Yaran Kültürü İstanbul’da yaşayan Çankırılılar arasında yaşatılmaya çalışılıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Bu kapsamda İstanbul’un diğer ilçeleri ile birlikte Ataşehir’de de köy, ilçe ve il dernekleri tarafından oluşturulan yaran ekipleri tarafından yakılan yaran ocakları ile “Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası” temsili listesine giren “Yaran Kültürü”nün günümüzde yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması hedefleniyor.

Çankırı Ahi Evren esnaf ocakları kültürünün parçası Yaran Gecelerinin ‘Geleneksel Sohbet Toplantıları’ adı altında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) Dünya Soyut Kültür Mirası Temsili Listesi’ne girdiği biliniyor.

Bu kapsamda Ataşehir’de bulunan derneklerle işbirliği ile oluşturulan yarenlerden oluşan yaran ekibince Ataşehir Tüm Çankırılılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği merkezinde Yaran Ocağı yakıldı.

Küçükbakkalköy’deki dernek merkezindeki “Yaran Gecesi”, İbrahim Bulut başkanlığındaki Aşagı Pelitözü Köyü, Kamil Yaslıtaş başkanlığındaki Sumucak Köyü, Aydın Örs başkanlığındaki Bozkuş Köyü derneklerinin katkıları ve yarenlerinden oluşan yaran ekibi tarafından gerçekleştirildi.

İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Gene Başkanı Zekeriya Açıkgöz, başkan yardımcıları; Korgun Dernekleri Birliği Başkanı İsmail Kılıçarslan, Çerkeş Dernekler Birliği Başkanı Erol Tepebaşı, Çankırı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Özdemir’in misafir ağa olarak katıldıkları yaran gecesinde basını temsilen Recep Kenan da misafir ağa olarak yer aldı.

18 Şubat’ta ikincisinin düzenleneceğinin duyurulduğu,  Mehmet Bağcı başkanlığındaki, Ataşehir Tüm Çankırılılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Ataşehir’deki Çankırı dernekleri yaren ekipleri ile işbirliğinde düzenlenen gecede, yaran kültüründe yer alan gösteriler yapılırken türküler eşliğinde oyunlar oynandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ