logo

Ataşehir’in çöpleri mis gibi çiçek kokuyor

Ataşehir’in çöpleri mis gibi çiçek kokuyor

1Ataşehir Belediyesi, Unilever’le ele verip, İTÜ ve ÇEVKO’nun da desteğini alarak Ataşehir’de çöpleri çiçeklere dönüştürüp güzelleştiriyor.

Çevre dostu Ataşehir Belediyesi,  her fırsatta çevre konusunda farkındalık yaratan projelere öncülük ediyor. Gelecek nesillerin doğaya sahip çıkmaları için sürekli olarak etkinlik yapan ve proje üreten Ataşehir Belediyesi, Unilever’le ele verip, İTÜ ve ÇEVKO’nun da desteğini alarak Ataşehir’de çöpleri çiçeklere dönüştürüyor.

Ataşehir KentPlus 3352. Ada’da başlatılan “Çöpler Çiçek Olsun” kampanyası ile evsel atıkların organik kısımları ayrıştırılarak, bahçelere ve saksılara dikilecek çiçekler için organik gübreler üretiliyor.

Kampanya, site sakinleri için düzenlenen seminerle başladı. Seminer ve kapı kapı bilgilendirme çalışmalarında çöpleri ayrıştırmanın önemi anlatıldı. Ardından site sakinlerine evsel atıklarını ayrıştırabilmeleri için özel atık kutuları hediye edildi. İTÜ’den Doç. Dr.  Orhan İnce,  bu projeye özel bir kompost makinesi tasarladı ve üretti. Ayrıca; Kampanya boyunca ÇEVKO bilgi ve birikimiyle destek oldu. Site sakinlerine verilen kutularda biriktirilen organik atıklar, bu kompost makinesinde özel bir işlemden geçirildi ve gübre haline getirildi.

Site sakinlerinin hizmetine sunulan kompost makinesinden elde edilen ilk gübrelerin toprakla olan buluşması için düzenlenen çiçek dikim töreni, adeta şölen havasında gerçekleşti. Dikim töreninde herkesin yüzünde başarı elde etmenin bir mutluluğu vardı. Bu mutluluğu ve gururu Ataşehir Belediye Başkan Yardımcı Hüseyin Hışman ile Namık Sürmen, birim müdürleri, proje ortakları Unilever, İTÜ, ÇEVKO yetkilileri ve site sakinleri hep birlikte yaşadı. Toprağı elleriyle kazıyarak çiçeklere yer açan çocukların tebessümleri de projenin başarıya ulaştığının çok açık bir kanıtıydı.

KentPlus 3352. Ada’dan doğaya tam destek

Güzel ve bir o kadar da anlamlı olan çiçeğin toprakla buluşmasına, projeyi sahiplenerek destek veren KentPlus 3352. Ada’da haziran ve ekim dönemi boyunca ambalaj atıkları (kâğıt, karton, plastik, kompozit, metal, cam), atık piller, bitkisel atık yağlar ve elektronik atıklar da kaynağında ayrıştırılarak toplandı. Toplanan bu atıklar, geri dönüştürülerek yeniden hammadde olarak kullanıldı ve böylece doğaya vereceği zararların minimuma indirgenmesi sağlandı. KentPlus 3352. Ada sakinleri bir ayda 76 adet yetişkin ağacı kesilmekten kurtardı; 1 arabanın temelli olarak trafikten çekilmesine eşdeğer oranda karbondioksit salınımını azalttı. Bir ay boyunca ayrıştırılan metal atıklarla 73 bin 600 litre su tasarrufu sağlandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ