logo

Atatürk’ün Milli Mücadeleyi Başlatışının 101. yıl ’19 Mayıs’ Kutlanıyor

Atatürk’ün Milli Mücadeleyi Başlatışının 101. yıl ’19 Mayıs’ Kutlanıyor

Atatürk ve arkadaşlarının Bandıra Vapuru ile geldiği Samsun’dan Milli Mücadelenin başlatışının 101 yıl dönümünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

101 yıl önce İstanbul’dan hareket eden Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının Bandıra Vapuru ile geldiği Samsun’dan Anadolu’ya çıkarak Milli Mücadelenin başlatıldığı, Kurtuluş Savaşı ile verilen ve zaferle sonuçlanacak mücadelenin devamında kurulacak, Bağımsız Türk devleti ile Cumhuriyetin kuruluşunun temellerinin atıldığı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı yurdun tüm kesimleri ile birlikte İstanbul ve Ataşehir’de de kutlanıyor.

19 MAYIS BAYRAMI ETKİNLİKLERİNİN ÖNEMLİ BİR KISMI DİJİTAL ORTAMDA

Bu yıl Koronavirüs (Kovid 19) salgını tedbirleri nedeniyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin önemli bir kısmı dijital ortama taşınarak, sosyal medya üzerinden gerçekleştirilecek.  

KORONAVİRÜS SALGINI NEDENİ İLE İLK KEZ 19 MAYIS’TA ZİYARETE KAPALI

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve diğer protokol üyelerinin aralarında bulunan heyet Anıt Kabir’i ziyaret ettiler. Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istiratgahı “Anıtkabir” bu yıl koronavirüs salgını nedeni ile ilk kez 19 Mayıs’ta ziyarete kapalı olacak.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, anı defterini de imzaladı.

İstanbul’da ve Samsun ile birlikte tüm Türkiye’de ve Atraşehir’de de Atatürk anıtına çelenk sunumu törenleri gerçekleştirildi. Ata’nın huzurundaki saygı duruşu sonrası İstiklal Marşı okundu.

Saat 19:19’da evlerindeki vatandaşlar, balkon ve pencerelerinden İstiklal Marşını okuyacaklar.

ATATÜRK VE ARKADAŞLARINI ANADOLU’YA TAŞIYAN MÜZE BANDIRMA VAPURU SAMSUN’DA

Milli Mücadele’yi başlatan Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını Anadolu’ya taşıyan Bandırma Vapuru’nun orijinal planları kullanılarak inşa edilen kopyası, Samsun sahilinde müze gemi olarak ziyarete açık tutuluyor.

MÜZE GEMİ İLK KEZ 19 MAYIS’TA ZİYARETE KAPALI

Doğu Park’taki alanda bulunan, koronavirüs salgını nedeni ile müze gemi ilk kez 19 Mayıs’ta ziyarete kapalı olacak müze gemi Bandırma Vapuru, özellikle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kente gelen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Samsun’da “Kurtuluş Yolu” eklenerek yeniden inşa edilen Tütün İskelesi’nde ilk adımı temsilen Atatürk ve silah arkadaşlarının ve onları karşılayanların bal mumu heykelleri yer alıyor. Tütün İskelesi’nden başlayan “Kurtuluş Yolu” ise Atatürk’ün Havza’ya geçiş güzergahını takip ediyor.

Atatürk’ün Samsun’a gelişinde kaldığı Mantika Palas, Atatürk’ün eşyalarının sergilendiği Gazi Müzesi olarak düzenlendi ve  Mustafa Kemal Paşa’nın Havza ilçesinde 25 Mayıs-13 Haziran 1919 tarihlerinde karargah olarak kullandığı ve Milli Mücadele’nin ilk karargahı sayılan ev “Havza Atatürk Evi” olarak milli mücadelenin başlangıcının  izlerini günümüze taşıyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ