logo

Bakan Koca, ‘Aşının Türk İnsanında Etkili Olduğundan Eminiz’

Bakan Koca, ‘Aşının Türk İnsanında Etkili Olduğundan Eminiz’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında koronavirüs ve aşı gündemi ile ilgili gelişmelerde son durum hakkında açıklamalarda bulundu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Aşılarımız bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor. ” dedi.

AŞININ TÜRK İNSANINDA ETKİLİ OLDUĞUNDAN EMİNİZ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (Kovid 19) Bilim Kurulu, corona virüsünün mutasyon geçirmesinin dünyayı tedirgin ettiği süreçte gerçekleştirilen toplantı sonrası, Bilim Kurulumuzun değerlendirmesiyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili olduğundan eminiz.” Açıklaması yaptı.

ONAY TAMAM, PAZARTESİ GECE YOLA ÇIKIYOR

Çin’den gelecek aşı ile ilgili bilgi veren Bakan Koca, “Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Aşılarımız bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor.” Dedi.

YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE BAĞIŞIKLIK SAĞLADIĞI BELİRTİLDİ.

Çinli SinoVac firması CoronaVac adlı inaktif virüs aşısını insanlar üzerinde yapılan 3. faz deneylerinin tamamlandığı açıklandı. Türkiye’de de deneyleri yapılan aşının koronavirüse karşı etkili olduğu ve yüzde 50’nin üzerinde bağışıklık sağladığı belirtildi.

ÇİNLİ ŞİRKETİN 3. FAZ SONUÇLARI EŞ ZAMANLI AÇIKLANACAK

Brezilyalı yetkililerin, klinik deneyleri hafta başında tamamlanan Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech’in geliştirdiği, Türkiye’de de deneyleri yapılan “CoronaVac” isimli koronavirüs aşı adayının etkili olduğunu ancak Çinli şirketin 3. faz deney sonuçlarını, aşının denendiği diğer ülkelerle eş zamanlı açıklamak için ek süre istediğini duyurdu.

PROF. DR. SERHAT ÜNAL ÇİN AŞISI CORONAVAC HAKKINDA BİLGİ

Bilim Kurulu toplantısı ve koronavirüs ile ilgili bilgi veren Bakan Koca’nın, yaptığı açıklamalarının ardından Prof. Dr. Serhat Ünal Çinli SinoVac firması CoronaVac adlı inaktif virüs aşısı faz-3 çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

FAZ-3 ÇALIŞMALARI 14 EYLÜL’DE ÜLKEMİZDE BAŞLATILDI

Çinli SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac adlı inaktif virüs aşısı faz-3 çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Serhat Ünal, “Çin SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac adlı inaktif virüs aşısı faz-3 çalışmaları 14 Eylül’de ülkemizde başlatıldı. 900’dan fazla çalışmaya alınan kişinin güvenlik datası incelenip ikinci kısımda vatandaşlarımıza yapmaya başladığımız 18 Kasım tarihidir.” Dedi.

YÜZDE 95 GÜVEN ARALIĞI BU TÜR ÇALIŞMALARDA STANDART

“Yüzde 95 güven aralığı bu tür çalışmalarda standarttır. DSÖ bunun %50 olmasını yeterli görüyor. Yüzde %91 önümüzdeki günlerde daha da artacaktır. Kırmızılar aşı kolundaki hasta sayısı, maviler plasebo kolundaki hasta sayısı olmak üzere. 21. günden itibaren fark ortaya çıkıyor.”

BURUN AKINTISI HARİCİNDE HİÇBİR SEMPTOM OLMADI

“Plasebo kolunda olan 26 vakanın 6’sı ciddi vaka olarak tedavi edildi. Buna karşılık aşı kolunda olan 3 kişi, 3’ü de sağlık personeli, bunların hiçbirinde bırakın hastaneye yatışı, bir vakada hafif bir burun akıntısı haricinde hiçbir semptom olmadı.”

AŞIMIZ GÜVENLİ GÖRÜNÜYOR

“En sık görünen yan etkiler yorgunluk, baş ağrısı, aşı yapılan bölgede ağrı. Aşıyla ilgili bir arkadaşımızda hafif alerjik reaksiyon meydana geldi, o da anında tedavi edildi. Bunun dışında hiçbir ciddi yan etki görülmedi. Aşımız güvenli görünüyor.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ