logo

Bakan Koca, ‘Salgın Anadolu’da İkinci Zirve Döneminde’

Bakan Koca, ‘Salgın Anadolu’da İkinci Zirve Döneminde’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Şehir Hastanesi’nde Bursa, Çanakkale, Yalova, Bilecik ve Balıkesir il sağlık müdürleri ve başhekimleriyle ayrı ayrı toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Fahrettin Koca, durumun bölgesel yayılımdan daha ciddi olduğunu, salgının Anadolu’da ikinci zirve döneminde olduğunu söyledi.

SALGIN ANADOLU’DA İKİNCİ ZİRVE DÖNEMİNDE

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Fahrettin Koca, durumun bölgesel yayılımdan daha ciddi olduğunu belirterek, “Gelinen noktada bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu sebeple Bursa’da yaptığımız toplantının muhatabı 5 ilimiz ve İstanbul da dahil olmak üzere diğer illerimizdir. Gelinen noktayı şöyle tarif edebiliriz; salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli tırmanışla karşılaşıyoruz, ilk zirveyi büyük illerde 14 Nisan’da, ikinci zirve noktasını da Eylül’de yaşadık. Anadolu’da ilk zirve Eylül’de görülmüştü, ikinci  zirveyi şimdi yaşıyoruz. Büyük illerimizde tedbirlere durumun gerektirdiği ciddiyetle sarılmış, hızla sonuç almıştık. Ekimin ikinci haftasından itibaren öncekilerden daha ciddi sınavdayız. Riskin boyutu artmıştır. Mevcut şartlarda hastane kapasitelerimizden, test sayılarımızdan, hepsinden önemlisi bu mücadeleye devletimizin verdiği önemden kimsenin endişesi olmamalıdır, inanıyorum ki yoktur” dedi.

SALGINA KARŞI VERİLEN MÜCADELE, BÜTÜN HAYATI KORUMADIR

Virüsün bulaştığı kişilerin büyük bir kısmında belirti görülmemesinin sevindirici olduğunu ancak bu durumun işin ciddiyetini azaltmadığını vurgulayan Bakan Koca, “Salgın bize şunu öğretti; virüsün yayılması, sadece daha fazla sayıda insanın hasta olması, hayatını kaybetmesi değil, tüm hayatın sekteye uğramasıdır. Bu nedenle salgına karşı verilen mücadele, bütün hayatı koruma mücadelesidir” diye konuştu.

5 İLDEKİ KORONAVİRÜS SEYRİ

Bakan Koca, 5 ildeki koronavirüs salgınının seyrini, “Bilecik’te geçen aya göre vaka sayımız 2 kat arttı, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de bir ay öncesine göre yüzde 50 oranında vaka artışı görüyoruz. Yatak kapasitelerimiz ve yoğun bakım yataklarımızı değerlendirdiğimiz durum şu şekilde; Bursa’da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 yatak ilave ediyoruz, yatak doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75, ventilatör doluluk oranımız ise yüzdde 38. Balıkesir’de 48 yoğun bakım yatağı artırıyoruz, yatak doluluk oranımız yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 62, ventilatör doluluk oranımız ise yüzdde 31. Bilecik’te 21 yoğun bakım yatağı daha artırıyoruz, yatak doluluk oranımız yüzde 36, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 42, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 56. Çanakkale’de yoğun bakım yatak kapasitemize 39 yatak daha ekliyoruz, yatak doluluk oranımız yüzde 34, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 48, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 24. Yalova’daki mevcut yoğun bakım yataklarımıza 9 yatak ilavesi yapıyoruz, yatak doluluk oranımız yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 26.” ifadelerle aktardı.

FİLYASYON EKİPLERİ ARTIRILIYOR

Salgınla mücadelede en önemli silahlarının filyasyon ekiplerinin yaptığı çalışmalar olduğunu kaydeden Bakan Koca, “Bu ekiplerimizin çalışmaları sayesinde şüpheli temasları tespit ediyor evlerinde izolasyona alıyor, hastaların takibini yapıyor, ilaçlarını evlerine kadar teslim ediyoruz. Bursa’da filyasyon sayısını 463’tan 700’e çıkarıyoruz. Balıkesir’de 203 filyasyon ekibimiz sahada, Yalova’da ekip sayımızı 60’a çıkarıyoruz, Bilecik’te 66 filyasyon ekibimiz mevcut. Çanakkale’deki 42 olan filyasyon ekip sayısını 97’ye çıkarıyoruz” diye konuştu.

GRİP AŞISINI KADEMELİ OLARAK VERMEK GEREKİYOR

Grip aşısı ile ilgili gelişmeleri aktaran Bakan Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarında riskli olanlara Kasım’ın ilk haftası grip aşısının yapılacağını kaydederek, “2021 yılının aşısını şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bu yıl olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır. Her yıl, ortalama aldığımız aşı 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda yüzde 20 oranında arttı. Pandemi ile birlikte grip aşısının önemi arttı. Özellikle bu dönemde grip aşısının herkese yapılabilmesi gerektiği düşüncesi yaygınlık kazanıyor. Böyle bir durum söz konusu değil, olamaz. Biz bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısını tedarik etmiş olduk. İlk 400 binini de eczanelerimize depolar üzerinden verdik. Önümüzdeki iki üç hafta içerisinde devamını da göndereceğiz. Ayrıca bunun dışında biz grip aşılarını daha da artırmak için yoğun gayret içerisindeyiz, şu an için bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim. Bunu 3 milyonun üzerine çıkarmak noktasında yoğun gayret içerisindeyiz. Geçen yıla göre en az iki kat artmış olacak.” Dedi.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Çin ve Alman aşılarına ilişkin de görüşlerini dile getiren Bakan Koca, açıklamasında, “Pfeizer’ın ve Çin Snovak aşısının faz 3 çalışmaları ülkemizde yapılmakta. Sanırım kasım sonunda bu konuda bilgilenmemiz söz konusu olur. Bağışıklık durumunun nasıl seyrettiğini daha net görebiliriz. Faz-3 çalışmasına izin verirken aşıların ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceğini, vatandaşımız üzerindeki etkilerini görerek erken dönemde bir aksiyon alma şartıyla izin vermiştik. Aralıkta eğer beklentimiz şeklinde bu bağışıklık düzeyinin geliştiğine kanaat getirirsek aralık ayılarından bu aşılardan birisini Türkiye’de uygulamayı düşünüyoruz ve bağlantılarımızı da bu çerçevede yaptık. Muhtemelen Aralık’ta 5 milyon gibi bir aşılama yapabiliriz. Yerli aşımız için şu anda çalışma devam ediyor. Tek tip aşı çalışmaları değil bunlar. Birden çok tip çalışılıyor. Gelecek haftadan sonra, bu arada seçilmiş olan kişilere ilk uygulamamızı başlatmış olacağız. Sanırım mart veya nisan gibi Faz-3 çalışması bir noktaya gelmiş olur. Aralık- ocak- şubat döneminde yurtdışından uygun, güvenli gördüğümüz bir aşıyı uygulayabiliriz.” İfadelerine yer verdi.

OKULLARLA İLGİLİ ŞU ANDA CİDDİ BİR DURUM YOK

Kasım aynın 2’sinden itibaren 5’inci ve 9’uncu sınıfların da yüz yüze eğitime başlamış olacağın altını çizen Bakan Koca, okullarla ilgili şu anda ciddi bir salgına sebep olacak durum olmadığını vurgulayarak, “Belirgin bir artış olduğunu görmezsek diğer sınıflara da kademeli olarak geçilebilir. Ama son 2 haftadaki artışı görüyoruz, bazı illerde daha belirgin olmak üzere. Bu 2- 3 hafta içerisinde elde edeceğimiz sonuçlarla bir değerlendirme yapmış oluruz. Şu an için ciddi bir durum olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.” Dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DÜŞÜNÜLMÜYOR

Günün pik yapan zaman dilimlerini azaltmak gerektiğinin altını çizen Sağlık Bakanı Fahretin Koca, sokağa çıkma yasağını düşünmediklerini kaydederek, “Hareketliliğin artmasıyla birlikte salgının arttığını da iyi biliyoruz. Bu nedenle maske, mesafe ve temizliğin son derece önemli olduğunu, kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılması gerektiğini, evlere de mümkün mertebe misafir alınmamasını bu dönemde önemsiyoruz. Bunun dışında ulaşımın önemli bir kaynak olduğunu, hem kamuda hem özel sektörde esnek mesai ciddi anlamda devreye giriyor olmalı. Günün özellikle pik yapan 2 saati var. Bu pik yapan zaman dilimlerini azaltmak gerekiyor, bunun yolu da esnek mesaiden geçer. Bölgede İl Hıfzısıhha Kurullarımız bu konuda son derece yetkili. Ulaşım açısından oluşabilecek riski minimalize etmek için üzerlerine düşeni yapıyor olmalı.” Dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ