logo

Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşümde Arabulucu ve Yüzde 51 Geliyor!

Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşümde Arabulucu ve Yüzde 51 Geliyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası sonuç bildirgesini açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Bakan Özhaseki,Kentsel dönüşüm için işe başlanacağı zaman ve devamında; ‘3’te 2 çoğunluktan vazgeçelim, yüzde 50 artı 1 ile yol alalım’ derler.”

Kentsel dönüşüm kararında yüzde 51 oranının esas alınacağının altını çizen Bakan Özhaseki: “kentsel dönüşüm anlaşmazlıklarında ara buluculuk geliyor.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık tarafından gerçekleştirilen ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nın sonuç bildirgesini açıkladı.

“3’TE 2 ÇOĞUNLUKTAN VAZGEÇELİM, YÜZDE 50 ARTI 1 İLE YOL ALALIM”

Bilim insanlarının katıldığı deprem şurasında öne çıkan başlıkları paylaşan Bakan Özhaseki, “Artık bundan sonra kentsel dönüşüm için işe başlanacağı zaman ve devamında; ‘3’te 2 çoğunluktan vazgeçelim, yüzde 50 artı 1 ile yol alalım’ derler. ‘Sadece binanın yıkılma safhası değil, ruhsat aşamasında veya fonksiyon değişikliğinde yüzde 50 artı 1 yeterli olsun’ derler.” Dedi.

TEBLİGAT E-DEVLET ÜZERİNDEN

Bakan Özhaseki, açıklamasında, “Kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan tıkanıklık, işin uzaması tebligat kanununa bağlı. Tebligatın artık e-devlet üzerinden yapılması, binanın üzerine asılması ve muhtarlıklarda ilan edilmesi hususunda arkadaşlarımız hemfikir oldu.” İfadelerine yer verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ ANLAŞMAZLIKLARDA ARA BULUCULUK SİTEMİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nın sonuç bildirgesini açıklayarak, “Kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkları çözmek için ara buluculuk siteminin devreye girmesi istendi. Bu sisteme geçeceğiz, yasal altyapısını hazırlıyoruz. Kentsel dönüşüm davalarına bakan özerk mahkemelerin olması kararı da alındı” dedi.

11 İLİN ETKİLENDİ, 14 MİLYON VATANDAŞ ZARAR GÖRDÜ

İller Bankası’nın Ankara’daki sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Özhaseki, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde 11 ilin etkilendiğini ve 14 milyon vatandaşın zarar gördüğünü hatırlatarak, “Ortaya çıkan zararda; 680 bin civarında konut, 170 bin civarında iş yeri, depo veya müştemilat yıkıldı. 100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çaresi var bu işin, kentsel dönüşüm. Bunun dışında da başka bir çare icat olmadı. Oturduğumuz konutları, iş yerlerini sağlıklı, güvenli hale getirmekten başka hiçbir çaremiz yok. Şu anda ülkemizde 30 milyondan fazla konut, 5 milyon civarında ticari alan var. 2012’de çıkan yasa ile bugüne kadar 2 milyon 200 bin civarında bağımsız bölümün dönüşümünü sağladık. Şu anda da 400 bin bağımsız bölümün dönüşümü devam etmekte” dedi.

Köy evleri hususunda çelik sisteme geçilmesi kararı aldıklarını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, ilk etapta 4 ilde çelik karkas sistemle yapılacağını kaydettiği açıklamasında, “Bundan sonra yapacağımız 100 bin kadar köy evini çelik karkas ve modüler bir sistemle yapılacağını tespit ettik. Bundan sonra köy evlerinin tamamını bu şekilde yapmayı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ