logo

Balkanlar Üzerinden Soğuk ve Yağışlı Hava Geliyor!

Balkanlar Üzerinden Soğuk ve Yağışlı Hava Geliyor!

Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı sistem etkisiyle hava sıcaklıkları azalırken, kıyı kesimlerinde yağmur, diğer kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı etkili olacak.

Recep Kenan / itvhaber.com

Ülkemiz haftaya, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı sistemin etkisi altına girmesi bekleniyor.

Balkanlar üzerinden gelen sisteme bağlı olarak öncelikle yurdun batı bölgelerinde sağanak ile güney ve batı kıyılarda yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde başlayacak yağışların, zamanla tüm yurtta etkili olması tahmin ediliyor.

10.01.2024 Çarşamba gününden itibaren hava sıcaklıklarındaki azalmayla birlikte, Ülkemizin güney ve batı kıyı kesimlerinde yağmur, iç ve batı kesimlerde (kıyı kesimler hariç) karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olması beklenen yağışların, güney ve batı kesimler ile zamanla Orta ve Doğu Karadeniz’de yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Halen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, 10.01.2024 (Çarşamba) günü kuzeybatı kesimlerden başlamak üzere hafta boyunca hızlı ve ani düşüşle mevsim normallerinin altına düşmesi bekleniyor.

Rüzgârın, Pazar ve Pazartesi günleri batı ve iç bölgelerde güney ve batı yönlerden kuvvetli ve fırtına (60-80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Soğuk ve yağışlı havanın meydana getireceği olumsuzluklara karşı Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzce yapılan meteorolojik tahmin ve erken uyarıların yakından takip edilerek, dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan meteorolojik tahmin ve erken uyarılara “mgm.gov.tr” internet sitemizden, mobil uygulamamızdan, Meteorolojinin Sesi Radyosu ve kurumsal sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

ÜLKE GENELİ HAVA:
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre önümüzdeki 24 saat; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve güneydoğusunun, Güneydoğu Anadolu’nun kuzeybatısının yağışlı geçeceği; yağışların genellikle yağmur ve sağanak; Trakya’nın batısı ve Güney Marmara’da, İç Ege’nin ve İç Anadolu’nun kuzey ve doğusunun yüksek kesimlerinde, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda zamanla karla karışık yağmur ve kar şeklinde görüleceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI:
Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının, yarın (Salı) batı ve iç kesimlerde hissedilir miktarda (6-12 derece) azalması bekleniyor.

RÜZGAR:
Genellikle güney yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette, bu akşam saatlerinde Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde güneyli yönlerden; yarın (Salı) gece saatlerinden itibaren Marmara ve zamanla Kuzey Ege’de kuzeyli yönlerden kuvvetli (50-70 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR:
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 1
:
Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun batı kesimlerinde görülecek yağışların, bu gece saatlerinden itibaren Muğla çevreleri, İzmir ve Manisa’nın kuzey ve batı, Balıkesir’in güney ve batı ile Aydın’ın kıyı ilçelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Muğla’nın kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olması bekleniyor. Genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak, yarın (Salı) akşam saatlerinden sonra sıcaklıkların düşmesiyle birlikte Manisa ve Balıkesir’in yüksek kesimlerinde (1000 m üzeri) karla karışık yağmur ve kar şeklinde beklenen kuvvetli yağışların sebep olacağı sel, su baskını, yıldırım, kıyı kesimlerde hortum riski ve yerel dolu yağışı, kar yağışı beklenen bölgenin kuzey ve iç kesimlerinde kuvvetli rüzgar ile birlikte tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 2 :
Yapılan son değerlendirmelere göre; Batı Akdeniz’de halen devam eden sağanak ve gök gürültülü yağışların, bu akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak Antalya’nın doğusu ile Isparta’nın güney ve Burdur’un doğu ilçelerinde; Doğu Akdeniz’de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (Salı) öğle saatlerinden sonra Adana il geneli ile Mersin doğu çevrelerinde kuvvetli (21-60 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, heyelan, kıyı kesimlerde hortum riski ve yerel dolu yağışı ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI :
Yapılan son değerlendirmelere göre; rüzgarın, bu akşam saatlerinde Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Orta ve doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden; yarın (Salı) sabah saatlerinden itibaren Marmara’nın batısı ile Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına (50-80 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

MARMARA BÖLGELERİMİZDE HAVA

Parçalı ve çok bulutlu, Edirne dışında kalan yerlerin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur, Trakya’nın batısında ve Güney Marmara’da zamanla karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların Balıkesir çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın yarın (Salı) kuzeyli yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esmesi bekleniyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ