logo

BAŞKAN İLGEZDİ, ‘SİZE DOĞAL HAKKINIZI VERDİLER’

BAŞKAN İLGEZDİ, ‘SİZE DOĞAL HAKKINIZI VERDİLER’

İçerenköy ve Küçükbakkalköy imar planı ile ilgili toplantı yapan Battal İlgezdi, geçte olsa planın yapılmasının önemli olduğunu, en kötü planın plansızlıktan iyi olduğunu söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul’un yeni ilçe olan diğer bölgelerinde çok kısa zamanda imar planlarının çıkarıldığının kaydeden Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Sancaktepe ilçesinin imar planlarının 30 günde çıkartıldığını ifade ederek; Ataşehir’in planlarının İBB’ye Ataşehirliler ile birlikte yapılan yürüyüşten sonra yapılmaya başlandığını ifade etti.

ATAŞEHİR’İN MAHALLELERİ İMAR MAĞDURU

Yıllardır Ataşehir’in mahallelerinin imar konusunda mağdur olduğunun altını çizen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, yalnız İçerenköy ve Küçükbakkalköy değil, Ataşehir’in diğer mahalleleri; Yenisahra, Barbaros, Aşık Veysel, Mustafa Kemal, Yeni Çamlıca ve Ferhatpaşa’nın da mağdur olduğunu kaydederek; “Plan yapmak belediye başkanlarının asli görevidir. Plan ne Büyükşehir’in, nede Ataşehir Belediyesi başkanlarının lütfudur.

SİZE DOĞAL HAKKINIZ VERDİLER

İmar planı yapma yetiksinin Büyükşehir’de olduğunu hatırlatan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ilçe belediyelerinin çatı dahi yapma yetkileri olmadığının altını çizerek; “İmar planları sizlerin hakkınız. Size doğal hakkınız verdiler. İBB (Büyükşehir) 15 yıl önce yapması gerekeni daha yeni yapıyor. Planlar doğru mu yapıldı? Bana göre böyle plan yapılmaz. Orada oturup burada plan yapılmaz. Plan mahallede, yerinde, şeffaf yapılır. Burada planı ben yapacağım 1/5000’lik planla gelen sorunu ben çözeceğim” dedi.

İMAR YETKİLERİNİN HEPSİ BÜYÜKŞEHİR’DE

Vatandaşların plan yetkisinin ilçe belediyelerinde olduğunu sandığını kaydeden Başkan İlgezdi, “Vatandaş şöyle algılıyor; sanki bizim yetkimiz var, biz yetkimizi kullanmıyoruz… Bu Türkiye’nin her tarafında böyle; ilçe belediye başkanlarının imar planı yapma yetkisi yok. İmar yetkilerinin hepsi Büyükşehir’de” şeklinde konuştu.

PLAN YAPILIYOR VATANDAŞIN HABERİ YOK

“Binlik planı sizinle beraber yapacağım” diye konuşmasını sürdüren Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, planın gizli, saklı yapılmasının doğru olmayacağının altını çizerek; “İçerenköy’ün, Küçükbakkalköy’ün, Yenisahra’nın, Barbaros’un planı yapılıyor vatandaşın haberi yok. Böyle bir şey olabilir mi? Plan yerinde yapılır, vatandaş evinin nerede olduğunu bilir. Evi, yeşilde mi, okul alanında mı, cami alanında mı? Yok…” dedi.

İÇERENKÖY’E 25 TANE CAMİ ALANI

Cami, okul ve yeşil alana karşı olmadığını ifade eden Battal İlgezdi, İçerenköy’de 25 tane cami alanı konulduğunu kaydederek planla ilgili değerlendirmesini şöyle sürdürdü;
25 tane cami alanını kimin yerine koymuşlar? Vatandaşların yerine… Biraz insaflı olacağız. İçerenköy’de cami sıkıntısı da yok okul sıkıntısı da. Attılar planı önümüze buyurun çözün. Nasıl çözeceğiz? Buradaki vatandaşların çoğu da yeşil alanda…

EN KÖTÜ PLAN PLANSIZLIKTAN İYİDİR

İçerenköy’de kültür merkezi inşaatına başlamıştım. Büyükşehir geldi durdurdu. Bu planla o da çözüldü. Plan doğrumu, yanlış mı? Buna girmek istemiyorum. En kötü plan plansızlıktan iyidir.

İÇERENKÖY VE KÜÇÜKBAKKALKÖY PLANLARI ASKIYA ÇIKIYOR

İyi kötü bir plan çıktı, ben planı yapanlara teşekkür ediyorum. Kadir Topbaş’a, İBB Meclis gurup başkanvekillerine gittik rica ettik ve planlar yapıldı. Bundan sonra ne yapacağız? Önümüzdeki ay İçerenköy ve Küçükbakkalköy planları askıya çıkıyor. Bu planla bölgede mağdur çok. İçerenköy Kültür Merkezi’nin alt katına planı asacağız. Bir avukat, üç tane bu işin uzmanı plancı arkadaşı koyacağım ofise. Yeşil alanda kalan, cami, okul alanında olan yerlerin itirazlarını beraber yapacağız. İçerenköy’ü 15 katla sınırlamışlar. Bu kadar insanı 15 kata nasıl sığdıracaksın? Buna itiraz edeceğiz. Sizden ricam planlar askıya çıktıktan sonra, bu konulara itiraz edeceğiz, bunları düzelteceğiz.

PLANIN RUHSAT VERME AŞAMASI EN AZ ALTI AY

Planlar askıya çıkar, itiraz edilir, itirazlar değerlendirildikten sonra buraya gelir. Bu süreç nereden bakansanız 6 ay. Binlikleri zaten ben yapıyorum. Büyükşehir planları onayladıktan sonra planlar bize gelince ben binlik planları 30 günde yaparım. Ekibim burada ben çalışmamı yapıyorum. Nereden baksanız bu planın ruhsat verme aşaması altı ay… 2017 Temmuz gibi ruhsat vermeye başlanabilir.

ADA BAZINDA BİR ARAYA GELİN, SAĞLIKLI VE DÜZGÜN MÜTEAHHİDE VERİN

Daha planlar çıkmadan müteahhitler bölgeye girmeye başlar. Aynı şeyi Yenisahra ve Barbaros’ta da söyledim. Sizden bir ricam var; mutlaka yerlerinizi kat karşılığı verin. Ama ada bazında bir araya gelirseniz emsalde artış olur. Normalde 2,07 emsal hakkınız olur. 3000 m2 bir araya gelirseniz 2,5 oluyor emsal. Özellikle mağdur onlalar ada bazında bir araya gelecek, sağlıklı ve düzgün müteahhitler bulup anlaşacaklar.  Zaten ekonomik kriz var. Eğer sağlıklı bir müteahhide vermezseniz bir 15- 20 yılınız da öyle gider… Kat karşılığı anlaşma yaparken mutlaka bir hukukçudan görüş alın.

Özellikle İçerenköy’deki dere yataklarındaki sorunlar planla çözüldü. Oralar zaten yeşil alandı. Yeşil alanlardaki adaları çağırıp ada ada görüşeceğiz. Sizleri bir araya getireceğiz, müteahhitleri sizler bulacaksınız; biz de burada sizlere yardımcı olacağız.

SİZLERİ BİLGİLENDİRMEDEN ASLA PLAN YAPMAYACAĞIZ

1/1000 ölçekli planlar Ataşehir Belediyesi olarak kendimiz yapacağız. Ada ada sizleri çağıracağız, sizleri bilgilendirmeden asla plan yapmayacağız. Plan askıya çıktığında, Büyükşehir’e gittiğinde; komşular kendi arsasının hangi konumda olduğunu bilecek. Mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için ne gerekiyorsa ben sizler için yapacağım. Eksiklikleri beraber çözeceğiz…

25’LİK İLAVE HAKKINIZI KULLANDIRMAK İSTİYORUM

Yenisahra ve Barbaros’ta olduğu gibi, birlik beraberliği sağlayarak zamanında ruhsat için baş vurulursa İçerenköy ve Küçükbakkalköy’deki toplu adalarda yüzde 25’lik ilave hakkınızı kullandırtabileceğim. 6 ay sonra bu hakkı kullanma süresi doluyor. Bu süre dolmadan ruhsatlarınız vererek yüzde 25 hakkınızı vermek itiyorum

KADİR BEYE TEŞEKKÜR EDİYORUM; HALİN YERİNİ PARK YAPTI

Ben özellikle Kadir Beye teşekkür ediyorum. Daha önce imara açılan İçerenköy’deki halin yerini iptal ettirmiştik. Kadir Topbaş bana bir söz vermişti; “ben burayı par yapacağım”.  Dediği gibi, halin yerini park yaptı. Ben kendisine teşekkür ediyorum. Bu planda herkesin emeği vardır.

KONUTTAKİ PARSELLE, EĞİTİM VE YEŞİL ALANDAKİ ARASINDA FARK YOK

Ataşehir İlçesi İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile daha önce bölge için yapılan imar planında sorunlu olan yeşil alanla ilgili sorunların çözümünün planlanmış olduğunu kaydeden Ataşehir Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Temel Önder, daha önce İçerenköy’de yağılaşmasına izin veremedikleri alanları kapsadığını ifade ederek; “Büyükşehir Belediyesinin, sınırlarını belirlediği alanda 20 – 30 arasında parselin bir araya gelerek bir ada oluşturacak.  Bu alanın yüzde 25 kadar cami, okul, sosyal donatı alanı olarak terk edilecek, kalan kısımda 2,07 yani; 1000 m2 alana 2007 m2 inşaat izni verecek şekilde tasarım yapılmış. Emsal 2.07 olan bu alnı biz 1000’lik planda daha da açılayacağız. Bu emsal daha önce İçerenköy’deki ruhsatlı yapılaşmaya verilen emsal. Planda konut alanındaki parselle, eğitim alanında yada yeşil alanda görülen parsel arasında bir fark yok. Yani konut alanında yer alan parsellerin hepsi toplanmadan inşaat izni verilmeyecek. Yeşilde, okul alanında cami alanında kaldım iye endişe etmenize gerek yok, herkes aynı biçimde. Biz de bu planın binliğini hazırlıyoruz” dedi.

PLAN 3000 M2’DE 2,07 EMSAL ÖNGÖRÜYOR

Planda önceki imar planı emsallerinin korunduğunu kaydeden Temel Önder, “Islah imar planlarındaki alanlar bir araya gelirse onlara da 3000 m2 2,07 emsal verileceğini ön görüyor plan. Bunu da 2000 m2 ye kadar düşürmek için çalıma yapacak başkanımız. 12.50 Islah İmar Plan şartları aynı. Küçükbakkalköy bölgesi de öyle… 1,8 olan yerlerde H serbest olan yerlerde 15 kat sınırlaması gelmiş sadece” şeklinde konuştu.

45 YILDIR VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKTİ

45 yıldır varlık içinde yokluk çeken imar planı mağduru İçerenköy Mahallesi sakinlerinin, 23 yıldır umutla mağduriyetlerinin giderileceği planı umutla beklediğini kaydederek; “İBB Başkanı Kadir Topbaş 2014’te söz vermişti ancak 2016’da icraat oldu. Kadir Topbaş’a teşekkür ediyorum. Biz 2,07 emsal yerin 2,5 emsal verilmesini önerdik. Bu yapılmadı. 9,50 olanların emsalinin 12,50 yapılması güzel, teşekkür ediyoruz. 18 cami, 14 okul alanı ayrılmış İçerenköy için. Sokaklarda Cuma ve Bayram namazı kılınmayacak demektir. Sınıftaki öğrenci sayısının düşmesi eğitim kalitesini artıracaktır. Bir olacaksınız. İçinize uyanıkları, üç kağıtçıları, çantacıları sokmayacaksınız” ifadelerine yer verdi.

Toplantının son bölümünde soru cevap şeklinde devem eden Battal İlgezdi, vatandaşların bölgenin imar planı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin İçerenköy, Küçükbakkalköy ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili İçerenköy ve Küçükbakkalköy mahalleleri sakinleri için düzenlediği bilgilendirme toplantısına Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Abdullah Der, Sadık Kayhan, Kalender Özdemir, İlhami yılmaz, İBB Meclisi İmar Komisyonu Üyesi ve Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Cemal Şerifoğlu, Plan ve Proje Müdürü Temel Önder, Fen İşleri Müdürü Deniz Kutlu ve İçerenköy Mahalle Muhtarı Ayhan Öztürk katılırken; Ataşehir Belediye Meclis 1.Başkanvekili Sadi Özata, belediye meclis üyeleri ve birim müdürleri de toplantıyı takip ettiler.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ