logo

BAŞÖRTÜLÜ KADINA 80 YIL SONRA SEÇİLME HAKKI!

BAŞÖRTÜLÜ KADINA 80 YIL SONRA SEÇİLME HAKKI!

Ak Partili Üye Neslihan Yutdagül Türk kadınının, 1930 ve 1933’te yerelde, 1934 milletvekili seçme ve seçilme, başörtülü kadınların 2014 yılında seçilme hakkı elde ettiğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Gündem dışı söz alan Ak Parti Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclisi Üyesi Neslihan Yurtdagül Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmada; kadın, yaşayan bir toplumun, bir milletin en temel öğelerinden olduğunu ifade ederek; ” Türk kadını geçmiş yüzyıllardan günümüze üzerine düşen bütün görevleri başarıyla yerine getirmiştir. Nene Hatun, Halide Edip Adıvar gibi Kuvayı Milliye kahramanı kadınlarımız ve nezdinde tüm Türk kadınları seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş ve siyasal hayatta katılımı hakkını almıştır” dedi.

Türk kadınına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde; 1930’da belediye, 1933’te muhtarlık seçimine katılma hakkı elde eden kadınların 5 Aralık 1934’te yasal değişikliği ile kadına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındığını Kaydeden Ak Parti Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclisi Üyesi Neslihan Yurtdagül, başörtülü kadın adayların 80 yıl sonra, 2014 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde seçilme haklarını kullanabildiğini ifade etti.

Türk kadınının, uzun yıllar verilen mücadele sonucunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘le; 1930 yılında belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı elde etiğini kaydeden Neslihan Yurtdagül, 5 Aralık 1934’te de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındığını kaydetti.

2007 seçimlerinde 30’u Ak Partili olmak üzere 50 milletvekilinin TBMM’de yer aldığını kaydeden Ak Parti Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclisi Üyesi Neslihan Yurtdagül, 45 Ak Partili milletvekilinin Meclise girdiği 2011 seçimlerinde aday olan kadın milletvekili sayısının 78 olduğunu kaydederek, başörtülü kadın adaylarının 80 yıl sonra, 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde seçilme haklarını kullanabildiğini ifade etti.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun partileri tarafında kurulduğunu kaydeden Neslihan Yurtdagül, partisinin kadınlar engelliler ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında özet bilgi verdiği konuşmasında; ”2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle; kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar dul ve yetimler ile gaziler lehine düzenlemeler yapıldı. Hükümetimiz döneminde Kadın İstihdamı Yüksek Kurulu oluşturuldu. Özgüvenli Türkiyeli kadınlar hak ve adalet mücadelesini daha ileri taşıyacaklar. Bu güne kadar kadıların hak mücadelesinde yanında olduk, teşvik edici olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ