logo

Buğra Gökçe, “Konut Satışları Düşüyor, Konut Krizi Derinleşiyor”

Buğra Gökçe, “Konut Satışları Düşüyor, Konut Krizi Derinleşiyor”

Konut satışının düştüğünü, krizin derinleştiğini iddia eden Buğra Gökçe, krizinin bekamızı etkileyecek bir insani krize dönüşmek üzere olduğunu belirtiyor.

Recep Kenan / itvhaber.com

Konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 oranında düştüğünü belirten Buğra Gökçe,  Buna rağmen Türkiye’de 1 yılda ortalama konut fiyatlarının yüzde 103 oranında arttığını söylüyor.

İstanbul‘da 100 m2 konut kira bedeli ortalama 17. 111 lira olduğunun altını çizen (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, asgari ücretlinin tüm maaşıyla konut kirasının İstanbul’da yüzde 67’sini yüzde 82’ini ve İzmir’de yüzde 75’ini karşılayabildiğini kaydetti.

KONUT KRİZİ İNSANİ KRİZE DÖNÜŞMEK ÜZERE

Konut satışının düştüğünü, krizin derinleştiğini iddia eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yaşanan konut krizinin artık bekamızı etkileyecek bir insani krize dönüşmek üzere olduğunu ifade ediyor.

Buğra Gökçe, yaşanan konut krizinin bekamızı etkileyecek bir insani krize dönüşmek üzere olduğunu şu ifadeler ile açıklıyor;

Yaşadığımız konut krizi artık bekamızı etkileyecek bir insani krize dönüşmek üzere. Peki neden? 

KONUT SATIŞI YÜZDE 8,7 ORANINDA DÜŞTÜ

Önce veriler: 
Konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 oranında düştü.  Buna rağmen Endeksa verilerine göre Türkiye’de 1 yılda ortalama konut fiyatları yüzde 103 oranında arttı. İstanbul’da artış yüzde 89,6 olurken, Ankara’da konut fiyatları yüzde 121,1, İzmir’de yüzde 98, Antalya’da yüzde 91, Adana’da yüzde 74,7, Muğla’da yüzde 110, Trabzon’da yüzde 99,3 oldu. 

KİRA BEDELİ 1 YILDA YÜZDE 127,8 ARTTI

Konut fiyatları artarken konut kira bedelleri de artış gösterdi. Türkiye’de kira bedeli 1 yılda yüzde 127,8 arttı. İstanbul’da artış yüzde 91, Ankara’da yüzde 178, İzmir’de yüzde 131 oldu. 

ASGARİ ÜCRETLİ TÜM MAAŞIYLA KONUT KİRASININ %67’SİNİ KARŞILAYABİLİYOR

Bugün İstanbul’da 100 m2 konut kira bedeli ortalama 17. 111 lira. Yani Asgari ücretli tüm maaşıyla konut kirasının sadece yüzde 67’sini karşılayabiliyor. Ankara’da oran yüzde 82, İzmir’de yüzde 75.  Bugün İstanbul’da 100 m2 konut kira bedeli ortalama 17. 111 lira. Yani asgari ücretli tüm maaşıyla konut kirasının sadece yüzde 67’sini karşılayabiliyor. Ankara’da bu oran yüzde 82, İzmir’de yüzde 75.  Fiyatlar bu ölçüde artarken konut kredisi de arttı.

2,5 MİLYON KREDİ, TAKSİT AYDA 98 BİN 258 LİRA

Bugün Türkiye’de 100 m2 ortalama konut fiyatı 3 milyon 40 bin lira. Kamu bankalarından 120 ay vadeli 2,5 milyon lira kredi alınması halinde taksit bedelli ayda 98 bin 258 liraya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin yüzde 90’ının böyle bir krediyi geri ödeme imkanı bulunmuyor. 

İNSANİ BİR KRİZ BÜYÜYOR

Her gün insani bir kriz büyüyor. Konut fiyatlarının ve konut kira bedelinin yükselişi nedeniyle, çalışanlar, emekçiler ev sahibi olamıyor. Mülksüzleşiyor. Artan ihtiyaçlar nedeniyle konutlarını satarken, satılan konutları yabancılar veya zaten birden fazla konutu olan yüksek sermaye sahipleri alıyor.

KONUT SAHİPLİĞİ ORANI YÜZDE 73 SEVİYESİNDEN YÜZDE 56’YA DÜŞTÜ

Konut sahipliği oranı bu yüzden 2002 yılındaki yüzde 73 seviyesinden yüzde 56’ya düştü.  Vatandaşlarımız mülksüzleşirken, yeni işe başlayanların, asgari ücretlilerin, çalışanların konut sahibi olma imkanı da kalmıyor.

DERİN MÜLKSÜZLEŞME YOKSULLUĞU, BARINMA SORUNUNU ARTIYOR

Türkiye’de hane halkı ortalama geliri aylık 8 bin 201 lira. Ortalama hane halkının 1 yıllık geliri konut kredisinin 1 aylık taksidini ödemeye ancak yetiyor.  Derin mülksüzleşme yoksulluğu arttırken, özellikle yeni işe başlayanların, asgari ücretlilerin, kamu memurlarının ve ücretlilerin büyükşehirlerde barınma imkanı da kalmıyor.

ÖNEMLİ SEKTÖRLERİMİZDE ÜRETİMİ ETKİLEYECEK İSTİHDAM KRİZİ

Ev almak bir tarafa, ev kiralamak bile gittikçe imkansız hale geliyor. Bu yüzden İstanbul’dan Anadolu’ya göç hızlanıyor.  Büyükşehirlerde yaşanan konut krizinin iki yönü var. Birincisi üretim ve hizmet sektörü gibi kritik sektörlerde istihdam altında olanlar elde ettikleri gelirle geçinemedikleri için başka şehirlere göç ederken, istihdam ve üretim yaratan önemli sektörlerimiz de üretimi etkileyecek ciddi bir istihdam krizi ile karşı karşıya kalıyor.

TÜRKİYE’NİN ÜRETİM GÜCÜ, REKABET GÜCÜ AZALIYOR

Maliyetlerdeki artış enflasyonu ve ortalama yaşam giderlerini de arttırdığı ve kamu yönetimi doğru politikalarla emekçilerin hakkını korumadığı için Türkiye’nin ya üretim gücü ya da rekabet gücü azalıyor.

ÜRETİM AZALMASINA BAĞLI FİYAT ARTIŞLARI BİZİ BEKLİYOR

Aynı et, süt, yumurta, peynir, sebze, meyve sektörlerinde olduğu gibi diğer sektörlerde de üretim azalmasına bağlı fiyat artışları da önümüzdeki dönem bizi bekliyor. 

EGEMENLİĞİ ETKİLEYECEK BEKA SORUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Konut fiyatlarındaki artış çalışanları, emekçileri, emeklileri afet riski yüksek konutlarda yaşamaya zorluyor. Tabutlarında yaşamaya mahkum ediyor. Yeni konutlara taşınamayanlar ölebileceklerini bile bile yüksek riskli konutlarda kalmaya devam ediyor. Bu da şehirlerimizin afet direncini zayıf kılıyor. Bir afetin yaşanması halinde sadece İstanbul’da 4,5 milyon vatandaşımız barınma krizi ile karşı karşıya kalacak. Ülkemizin milli egemenliğini bile etkileyecek büyük bir beka sorunu ile karşı karşıyayız.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ