logo

Çanakkale’deki Orman Yangınında 9 Köy Tahliye Edildi

Çanakkale’deki Orman Yangınında 9 Köy Tahliye Edildi

Çanakkale Damyeri’nde başlayan ve rüzgârın etkisiyle büyüyen orman yangınına müdahale çalışmaları devam ederken 9 köy tahliye edildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çanakkale’deki orman yangınında en çok Ulupınar ve Yağcılar Köyü etkilendi.

YANGINDAN ETKİLENEN 1500 HEKTARIN 800 HEKTARI ORMAN ALANI

Çanakkale Damyeri’nde çıkan rüzgârın etkisiyle geniş alana sıçrayan orman yangının 1500 hektar alanda etkili olduğunu belirtiliyor. Orman yangınından etkilenen 1500 hektar alandan 800 hektarın orman alanı, diğer alanın ise tarım yada tarım dışı alan olduğu kaydediliyor.

 “DEVLET HASTANESİ VE ÜNİVERSİTEDE RİSK YOK”

Çanakkale’deki orman yangının 1,500 hektar alanda etkili olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara dikkat çekerek, “Devlet Hastanesi ve üniversite ile ilgili hiçbir risk yok” dedi.

9 KÖYDE 337 HANDE 1250 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

Rusya’dan kiralanan uçaklardan bir tanesinin çok yüksek kapasitede su taşıyabilen söndürme uçağı olduğunu kaydeden Bakan dokuz köyün tahliye edildiğini, 9 köyde 337 hande 1250 vatandaşın yaşadığını söyledi.

85 KÜÇÜKBAŞ 3 BÜYÜK BAŞ HAYVAN ZAYİATI VAR

Gece boyunca köylerde olduğunu kaybeden Bakan İbrahim Yumaklı tarafından yapılan açıklamaya göre; Yangında en çok etkilenen Ulupınar köyünde 5 ev, Yağcılar Köyü’nde 4 ev hasar gördü. 85 küçükbaş 3 büyük baş hayvan zayiatı var. 10 ahır ve Ağıl hasar gördüğü tespit edildi.

1.500 HEKTAR ALANDA PARÇA PARÇA YANGINA MÜDAHALE

Tarım ve Orman Bakanı Bakan İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, “Düne göre daha iyiyiz. Daha avantajlıyız. Öğleden sonra saat 4-5 gibi genel resim ortaya çıkar. Arkadaşlarımız 1.500 hektar alanda parça parça çıkan yangına müdahale ediyor. Amacımız büyümesini engellemek. 1.500 hektar alanda çevrilen yangının ilerlemesi engellenmiş durumda.” Dedi.

KARACABEY VE BİRECİK SINIRINDAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

Açıklamasında diğer orman yangınları ile güncel bilgileri paylaşan Bakan İbrahim Yumaklı, “Karacabey ve Birecik sınırındaki yangınlar kontrol altına alınmış durumda. Güncel bilgi. Soğutma çalışmaları devam ediyor.” Dedi.

HAYATİ TEHLİKESİ OLAN VATANDAŞIMIZ YOK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından Çanakale’deki Orman Yangını ile ilgili açıklamada şu ayrıntılar yer aldı:

“Köylerden Kronik hasta olan 83 kişi hastanelere sevk edildi. Sadece 8’i müşahede altında… Herhangi bir hayati tehlikesi olan vatandaşımız yok.”

ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Dün Çanakkale Boğazı tek taraflı trafiğe kapalıydı. Bu gün çift taraflı gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Çünkü hava araçları yoğun bir şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor. Çanakkale Boğazı su alan söndürme araçlarının faaliyetlerinin tehlike oluşturmaması için tedbir olarak gemi trafiğine kapatıldı.

ÇANAKKALE ÇAN YOLU DA TEDBİREN TRAFİĞE KAPALI

Yangın söndürme faaliyetlerinde rüzgarın ve nemin önemini vurgulayan Bakan İbrahim Yumaklı, dün bölgede nemin %19 ve rüzgarın yaklaşık 70 kilometre civarında eksiğini hatırlattı. Bakan, şu anda rüzgarın 40 kilometre saat süratle estiği, öğleden sonra da 60 kilometre saate çıkması beklendiğini ifade etti.

RÜZGAR 3 KİLOMETREYE VARAN ATEŞİ TAŞIMASI SÖZ KONUSU

Bu koşullarda kimi zaman rüzgarın 3 kilometreye varan ateşi taşıması söz konusu. Ekipler bu koşullarda mücadele etmeye devam ediyor. 1500 hektar alanda etkili olduğu belirtilen yangındaki son durumu çok daha iyi görebilecek.

KURUM VE KURULUŞLARI, STK’LAR SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILIYOR

AFAD, Jandarma, Orman Genel Müdürlüğü, Kızılay ve yereldeki bütün kamu kurum ve kuruluşları ile bazı STK’lar çok yoğun bir şekilde söndürme çalışmalarına katılıyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ