logo

Çankırı, Kalfat Köyünden Hemşerileri Boris Johnson’a Davet

Çankırı, Kalfat Köyünden Hemşerileri Boris Johnson’a Davet

kalafat__Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat Köyü’nde yaşayan hemşerileri ve akrabaları, Türkiye’ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ı köylerine davet etti.

Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat Köyü’nde yaşayan hemşerileri ve akrabaları, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ı köylerine davet etti. Kalfat köylüleri Johnson’un sülalesinin bölgede ‘Sarıoğlangiller’ olarak tanındığını söylüyor.

Temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüş, ardından ortak basın toplantısı düzenlenmişti. Johnson, basın toplantısının ardından bakanlıktan ayrılacağı sırada, bir gazetecinin, “Çankırılı mısınız?” sorusuna “Kalfat” yanıtını vermişti.Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapan ve İstiklal Mücadelesi’ne karşı tavrıyla bilinen, Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünden Ali Kemal’in torununun oğlu. Kalfat köyünün muhtarı Adem Karaağaç, Johnson’ı Londra Belediye Başkanlığı döneminden bu yana takip ettiklerini söyledi. Köyde birçok kişiyle Johnson’ın akrabalığı bulunduğunu belirten Karaağaç, şunları söyledi:“Johnson’ın Kalfat’tan ayrılıp İstanbul’a giden dedesi Mumcu Ahmet Efendi ile benim dedem amca çocukları. Birçok akrabası şu anda Türkiye’nin farklı yerinde yaşıyor. Ali Kemal bu toprakların insanıydı. Osmanlı Devleti’nde önemli görevlerde bulunmuş bir kişiydi. Onun torunu da önemli görevlerde bulunuyor. Kendisini tebrik ediyoruz. Johnson’ı muhtar ve akrabası olarak köyümüze davet ediyorum. Onu bu köyde ağırlamak istiyoruz.”

BABAANNEMİN AMCA ÇOCUĞU

Köy sakinlerinden Satılmış Karatekin ise Johnson’ın dedesiyle babaannesinin amca çocukları olduğunu söyledi. Akrabaları olarak İngiltere Dışişleri Bakanı’nı köylerinde ağırlamak istediklerini belirten Karatekin, “Türkiye’den ayrılmadan önce köyümüze bekliyoruz. Akrabalarıyla tanışmasını istiyoruz” dedi. Karatekin, Johnson ile aynı aileden gelenlerin yaşadığı evleri göstererek, “Johnson’ın dedelerinin kaldığı yerde şimdi akrabaları tarafından yeni evler yapıldı. Kendisinin burayı ziyaret edip arazilerini görmesini istiyoruz” diye konuştu.

Çankırı’nın Kalfat köyünden hemşerileri Boris Johnson’a davet var

kalafat_koy

BABASI KÖYÜ ZİYARET ETMİŞ

Kalfat köyünden Mehmet Ali Atmaca, Boris Johnson’un sülalesinin köyde “Sarıoğlangiller” lakabıyla tanındığını ifade ederken, köy sakinlerinden Musa Şekerci, Bakan Johnson’un dedesi Ali Kemal’in ilk yaşadığı evi gösterdi ve geçmiş yıllarda Johnson’un yakınlarının köyü ziyaret ettiğini anlattı. Johnson’un ailesinin Almanya, İngiltere gibi ülkelerde olduğunu belirterek, özel günlerde zaman zaman köyü ziyaret ettiklerini vurguladı. Boris Johnson’un dedesinin kapı komşusu olan Yaşar Kaya da Johnson’un akrabalarını geçmiş dönemlerde evlerinde misafir ettiklerini bildirdi.  Kaya, kendisinin bu aileyi tanımadığını fakat büyüklerinin bu aile ile sıkı bağları olduğunu söyledi. Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Zeynep Usta da Johnson’ın dedesi Ali Kemal’i tanıdıklarını fakat Johnson’u tanımadıklarını anlattı. Boris Johnson’un babası Stanley Johnson’un 2008 yılında Kalfat’ı ziyaret ettiğini ifade eden köy sakinleri, Bakan Johnson’u da ata topraklarında misafir etmek istediklerini kaydetti.

HÜRRİYET

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ