logo

CHP 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı Başladı

CHP 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı Başladı

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) 9-10 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve önemli değişiklikler içeren tüzük taslağının tartışılacağı CHP 19. Olağanüstü Kurultay başladı.

Recep Kenan/itvhaber

Hakkı Süha Okay başkanlığında oluşan divan kurulu tarafından yönetilecek olan CHP 19. Olağanüstü Kurultay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılacak konuşma sonrasında başlayacak çalışmalarını basına kapalı olarak yürütecek.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAN KURULTAY DELEGELERİNE HİTAP

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun teklifleri oylatması ile oluşan kurultay divanın başkanı Hakkı Süha Okay’ın açılış konuşması ile başlayan, “Tüzük Kurultayı” olarak nitelenen CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) 19. Olağanüstü Kurultayı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay delegelerine hitaben yaptığı konuşma ile devam etti.

19.OLAĞANÜSTÜ KURULTAYINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VAR

“Tüzük Kurultayı” olarak nitelenen CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) 19. Olağanüstü Kurultayı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sonrasında çalışmalarına basına kapalı olarak devam ediyor.

Konuşmasında, tüzüğe yüzde 85 ön seçim koşulunu kendisinin koydurduğunu belirten, ön seçim düzenlemesinde değişiklik olmadığını, ilave olarak da il başkanlarının görüşünün dikkate alınacağı düzenlemenin tüzüğe ilavesini istediğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aday belirleme meraklısı olmadığını, delege avcılığıyla siyaset yapanların ülkeye faydası olmayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi yönteminin de karara bağlanacağı Tüzüğün 53. maddesindeki “Cumhurbaşkanı adayı; seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenecek. Bunun yöntemine ise Parti Meclisi (PM) karar verecek” kurultayda netleşecek.

Tüzük taslağında, Parti Meclisine mevcut tüzükte bütün üyeleri genel başkan tarafından belirlenen Merkez Yönetim Kurulunun (MYK) bir kısmını belirleme hakkı tanındı.

Bu kapsamda örgütlerden idari ve mali işlerden, hukuk işlerinden, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreter genel başkan tarafından belirlenecek. Sayısı ve görev alanı genel başkan tarafından teşkil edilecek diğer MYK üyelerini ise PM seçecek.

GENÇLİK KOTASI YÜZDE 20’YE YÜKSELDİ

Taslakta, belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemlerine “ön seçim” de eklendi. Aday belirlenmesinde, ön seçim, merkez yoklaması veya aday yoklaması yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına PM karar verecek.

Mevcut tüzükte yüzde 33 olan cinsiyet kotasının korunduğu taslakta, gençlik kotası yüzde 10’dan 20’ye, “gençlik” yaş sınırı ise 30’dan 35’e yükseltildi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ